Ontdek de smaak van Matcha in deze verfrissende recepten

Ontdek de smaak van Matcha in deze verfrissende recepten

Wist je dat matcha veel meer is dan alleen een smakelijke thee? Het is een product wat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Ben je nieuwsgierig wat er zo bijzonder is aan dit groene poeder? In deze blog gaan we dieper in op de vele voordelen en veelzijdige toepassingen van matcha en delen we enkele recepten om je te inspireren om matcha in je dagelijkse routine op te nemen.


Wat is Matcha?

Matcha is een fijn gemalen groene thee poeder dat zijn oorsprong vindt in de Japanse cultuur. Het wordt gemaakt van de jongste en meest delicate blaadjes van de Camelia sinensis plant, dezelfde plant waar ook andere soorten groene thee van worden gemaakt. Wat Matcha onderscheidt, is echter de manier waarop het wordt gekweekt, geoogst en verwerkt.

Matcha-theeplanten worden gedurende enkele weken voor de oogst overschaduwd, wat resulteert in een toename van de chlorofylproductie en een diepgroene kleur van de bladeren. De bladeren worden vervolgens met de hand geplukt en gestoomd om oxidatie te voorkomen. Na het stomen worden de bladeren gedroogd en ontdaan van de steeltjes en nerven. Wat overblijft, is het fijngemalen poeder: Matcha.

Traditioneel wordt Matcha gebruikt in de Japanse theeceremonie, waarbij het poeder met een bamboezeefje in een kom wordt gegoten en met een bamboe klopper (chasen) wordt opgeklopt met heet water. Dit resulteert in een schuimige en smaakvolle drank.


Voedingswaarden van Matcha

Matcha heeft een uniek smaakprofiel, dat kan variëren van licht zoet tot licht bitter, afhankelijk van de kwaliteit en bereidingswijze. Het heeft ook een natuurlijke rijkdom aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Matcha bevat mineralen als kalium, calcium en kan sporen bevatten van ijzer. Ook zit er vitamine C in de plant en kan het sporen bevatten van andere vitamines.  

  • Kalium heeft een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk, helpt de normale spierwerking behouden en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.  
  • Calcium draagt onder andere bij aan de instandhouding van sterke botten, activeert je natuurlijke energie in het lichaam en speelt een rol bij de spijsvertering.  
  • IJzer heeft onder andere een gunstige invloed op de normale werking van de rode bloedcellen en hemoglobine, levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies (ook voor kinderen) en helpt ijzer bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam. 
  • Vitamine C ondersteunt het energieniveau, helpt bij vermoeidheid en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. 


Recepten met Matcha

Met Matcha kan je behalve thee veel lekkere gerechten en tussendoortjes maken. Hieronder hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet.  

Matcha ijsjes

Geniet van een verfrissende en smaakvolle traktatie met heerlijke matcha-ijsjes. Deze ijsjes zijn een perfecte keuze om jezelf te verwennen op een zonnige dag. Maak deze ijsjes gemakkelijk zelf geniet van een verfrissend tussendoortje.  

Ingrediënten:

Bereidingwijze:

  1. Begin met het mengen van de vanille kwark met de Matcha poeder, roer het goed door elkaar.  
  2. Voeg vervolgens een theelepel citroenrasp toe en een paar druppels citroensap.  
  3. Roer het geheel goed door en schep het in ijsvormpjes. Zet 2 à 3 uur in de vriezer en genieten maar! 

Bereidingstijd: 20 minuten.

Matcha latte

Een Matcha groene thee kent iedereen, maar ken jij de Matcha latte al? Voor sommige mensen zal het al een bekend drankje zijn. Ben je benieuwd hoe je dit zelf maakt? Gebruik dan dit recept om een heerlijke Matcha latte te maken vanuit je eigen keuken.  

Ingrediënten:

  • 2 tl Matcha poeder  
  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • Snufje zeezout
  • Een snufje vanillepoeder
  • 1 el honing 

Bereidingswijze:

  1. Kook het water en laat het afkoelen tot 70 graden. Verwarm de kokosmelk
  2. Meng de Matcha poeder met het afgekoelde water en klop het even goed op. Niet langer dan 30 seconden.
  3. Klop de kokosmelk goed op, zodat het een soort schuim wordt.  
  4. Vul 2 bekers voor 2/3 met kokosmelk
  5. Doe vervolgens het Matcha mengsel en de honing erbij.
  6. Vul de bekers met de rest van het melkschuim. 

Bereidingstijd: 25 minuten.


Smoothiebowls met Matcha  

Start je dag met een verfrissende en voedzame matcha smoothiebowl! Deze kleurrijke en heerlijke creatie combineert de rijke smaak van matcha met een romige textuur en een scala aan gezonde toppings.

Ingrediënten:

  • 100 ml kokosmelk
  • ¼ avocado
  • 1 bevroren banaan
  • Handje spinazie
  • 1 tl Matcha
  • Limoensap 

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten voor de smoothiebowls in de blender en meng het goed door elkaar.
  2. Giet het in een kom en strooi jouw favoriete toppings erop. 

Bereidingstijd: 5 minuten.


Matcha koekjes

Zin in iets anders of een lekker tussendoortje? Maak deze matcha koekjes met witte chocola. Met een kenmerkende groene tint en krokante structuur zijn deze koekjes een goede en originele traktatie voor elke gelegenheid.

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180° en bedek een ovenplaat met bakpapier.
  2. Mix de kokosolie met de kristalsuiker en de lichtbruine basterdsuiker goed door elkaar.
  3. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix ook dit er goed doorheen.
  4. Neem een andere kom en meng de bloem, Matcha poeder, baking soda en het zout door elkaar.
  5. Doe deze droge ingrediënten bij het botermengsel en mix alles goed door elkaar.
  6. Roer er 100 gr van de chocolade stukjes met een spatel doorheen.
  7. Maak 12 balletjes van het deeg en leg ze op het bakpapier, druk er wat van de overgebleven chocolade op.
  8. Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven tot de randen een beetje bruin verkleuren.
  9. Laat ze 5 minuten op de plaat nagaren en leg ze dan pas op een rek om verder af te koelen. 

Bereidingstijd: 30 minuten.