Slim lezen, gezond kiezen: zo lees je het etiket van supplementen

Slim lezen, gezond kiezen: zo lees je het etiket van supplementen

 

Een duidelijk etiket is van essentieel belang bij alle producten, inclusief supplementen en superfoods. Maar wat staat er nu eigenlijk precies op zo'n etiket en hoe kun je dit het beste interpreteren? In deze blog leggen we uit hoe je het beste een etiket kunt lezen en begrijpen.

 

Wat is een etiket?

Een etiket is een stuk papier, karton, plastic of ander materiaal dat aan een object is bevestigd. Het doel van een etiket is om alle noodzakelijke informatie over het product te verstrekken. Er bestaan verschillende soorten etiketten, zoals voedseletiketten, productetiketten, barcode-etiketten, waarschuwing labels en prijskaartjes. De informatie op een etiket is van cruciaal belang voor consumenten, omdat het hen in staat stelt precies te weten wat ze kopen en hierop hun beslissingen te baseren.

 

Wat staat er op een voedseletiket?

Wat er op een voedseletiket staat kan een beetje verschillen per productcategorie, maar over het algemeen bevat een etiket de volgende informatie:

  • Productnaam
  • Ingrediënten  
  • Voedingswaarde-informatie
  • Allergenen
  • E-nummers
  • Houdbaarheidsdatum
  • Gebruiks- en bewaarinstructies
  • Waarschuwingen
  • Milieuvriendelijke labels en keurmerken


Productnaam  

De productnaam is het label waarmee consumenten het product herkennen en onderscheiden van andere producten. Een duidelijke en nauwkeurige productnaam is van cruciaal belang, omdat het consumenten helpt bij het identificeren en selecteren van het product dat ze willen kopen. Daarom is het voor producenten en verkopers van voedingsmiddelen belangrijk om ervoor te zorgen dat de productnaam duidelijk en goed leesbaar is op het voedseletiket.

 

Ingrediënten  

De ingrediënten op een voedseletiket worden meestal vermeld in de vorm van een lijst, waarin alle middelen, producten of grondstoffen die zijn gebruikt in het product worden opgesomd. Deze ingrediëntenlijst geeft consumenten belangrijke informatie over wat er in het product zit en stelt mensen in staat om te controleren of het product voldoet aan hun dieetwensen, allergieën of persoonlijke voorkeuren.  

 

Voedingswaarde-informatie

De voedingswaarde-informatie op een voedseletiket biedt gedetailleerde informatie over de voedingsstoffen in het product. Enkele bekende voedingswaarden zijn calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Deze voedingswaarden worden vaak weergegeven in een duidelijk overzicht, zodat consumenten snel kunnen zien welke waarden het product bevat. Bijvoorbeeld, als een product 2,4 gram eiwitten bevat, weet je dat het product deze hoeveelheid eiwitten bevat. Het is echter belangrijk om te kijken naar de portiegrootte of de hoeveelheid waarop deze voedingswaarden zijn gebaseerd, omdat dit kan variëren en invloed kan hebben op de totale voedingsinname.  

 

Allergenen

Allergenen zijn stoffen die zich in voedsel kunnen bevinden en bij mensen die daar gevoelig voor zijn, allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is dus van groot belang om hier goed naar te kijken op het etiket als je een allergie hebt. Voorbeelden van veelvoorkomende allergenen zijn onder andere melk, pinda's, gluten, vis, sulfiet en lactose. Allergenen worden vaak dikgedrukt of schuin aangegeven op het etiket, zodat ze goed opvallen en consumenten ze gemakkelijk kunnen herkennen. 

 

E-nummers

E-nummers zijn codes die worden toegekend aan goedgekeurde voedseladditieven door de Europese unie. Voedseladditieven zijn stoffen die van voedsel worden toegevoegd om specifieke eigenschappen te verbeteren, zoals smaak, kleur, textuur, houdbaarheid of voedingswaarde. Enkele voorbeelden van voedseladditieven zijn: kleurstoffen, zuurregelaars, conserveermiddelen en smaakversterkers.  

 

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum is bedoeld om aan te geven hoelang een product goed is voor gebruik. Meestal wordt dit aangegeven met de termen "tenminste houdbaar tot" of "te gebruiken tot". "Tenminste houdbaar tot" wordt vaak gebruikt bij producten met een lange houdbaarheidsdatum, zoals droge voedingsmiddelen en conserven. "Te gebruiken tot" wordt daarentegen vaker gebruikt bij verse en bederfelijke producten, waarbij de houdbaarheidsdatum aangeeft tot wanneer het product veilig kan worden geconsumeerd.  

 

Gebruiks- en bewaarinstructies

Gebruiksinstructies op een voedseletiket bieden consumenten belangrijke richtlijnen over hoe ze het product veilig en effectief kunnen gebruiken. Deze instructies kunnen variëren afhankelijk van het type product en kunnen onder meer informatie bevatten over toepassing, dosering, tijd en temperatuur.  

Bewaarinstructies op een voedseletiket geven consumenten belangrijke richtlijnen over hoe ze het product op de juiste manier moeten bewaren om de kwaliteit, versheid en veiligheid te behouden. Deze instructies kunnen zijn: in de koelkast, vriezer, op een koele, droge plaats of uit de buurt van andere voedingsmiddelen.

 

Waarschuwingen

Een waarschuwing op een voedseletiket kan verschillende informatie bevatten om consumenten te informeren over mogelijke risico's of specifieke voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij het gebruik van het product. Een bekende waarschuwing op producten is bijvoorbeeld: buiten bereik van kinderen houden.  

 

Milieuvriendelijke labels en keurmerken

Veel producten dragen verschillende labels en keurmerken om consumenten te informeren over hun eigenschappen en kwaliteit. Bijvoorbeeld, vlees en zuivel kunnen het keurmerk "Beter Leven" dragen, terwijl biologische of vegan producten vaak herkenbaar zijn aan specifieke woorden of een groen blad- of vinkje-symbool op de verpakking. Als je graag biologisch of vegan eet, kun je deze producten doorgaans gemakkelijk herkennen aan deze kenmerken.

 

Gezondheidsclaims

Gezondheidsclaims op supplementen zijn verklaringen die aangeven welke specifieke voordelen een bepaald supplement kan bieden voor de gezondheid. Deze claims zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en worden gebruikt om consumenten te informeren over de potentiële effecten van het supplement. Een voorbeeld van een claim is: Magnesium draagt bij aan een normale spierwerking.  

Claims worden geverifieerd en gevalideerd door regelgevende instanties, zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in de Europese Unie. Gezondheidsclaims op supplementen kunnen consumenten helpen weloverwogen keuzes te maken bij het selecteren van supplementen die aansluiten bij hun gezondheidsbehoeften.  

 

Waar moet ik op letten bij het lezen van een etiket?

Bij het lezen van een etiket zijn er verschillende belangrijke punten om op te letten. Ten eerste is het verplicht voor fabrikanten om de ingrediëntenlijst te ordenen. Dit betekent dat het bovenste ingrediënt op de lijst het meest voorkomt in het product, terwijl het ingrediënt onderaan het minst aanwezig is. 

Een ander aspect om op te letten is de voedingswaarde, die meestal wordt vermeld per 100 gram of per portie. Bij supplementen wordt vaak aangegeven per tablet of per eetlepel poeder, zodat je precies kunt zien welke voedingsstoffen en waarden er per inname in het product zitten. Het is belangrijk om goed naar deze cijfers te kijken: hoe hoger het getal, hoe meer van dat voedingsmiddel in het product aanwezig is. 

Veel mensen zijn ook geïnteresseerd in het suikergehalte van een product, maar dit kan soms lastig zijn om te achterhalen. Alle woorden die eindigen op 'ose', zoals fructose en glucose, zijn soorten suikers. Dit geldt ook voor producten waar 'siroop', 'stroop', 'honing' of 'nectar' bij staat vermeld. Kijk op het etiket ook altijd naar de referentie inname of de aanbevolen hoeveelheid. Het is uiteraard van belang dat je niet te veel of te weinig van iets neemt. Neem nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.  

Het is altijd aan te raden om het etiket grondig te lezen voordat je een product gebruikt, om er zeker van te zijn dat het geen stoffen bevat die je niet mag innemen of liever wilt vermijden.