Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

We willen allemaal oud worden, maar we blijven er wel het liefst zo lang mogelijk jong uitzien en ons sterk en jeugdig voelen. Een stof die hier vaak mee geassocieerd wordt, is collageen. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over dit belangrijke eiwit.


Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat het lichaam zelf kan aanmaken. Het bestaat uit lange ketens van aminozuren die zich opbouwen tot driedimensionale structuren.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Je vindt het terug in onder meer de huid, gewrichten, botten, spieren en kraakbeen.

De naam collageen komt van het Griekse woord ‘kólla’, dat ‘lijm’ of ‘samenbinden’ betekent en de toevoeging ‘gen’, dat ‘produceren’ betekent.


Waar is collageen goed voor?

Collageen speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is een essentieel, structureel eiwit dat verschillende weefsels en organen ondersteunt en versterkt.


Welke types collageen zijn er en waar komt het vandaan?

Er zijn meer dan 14 types collageen. Verschillende types collageen spelen een rol in verschillende delen van ons lichaam. Collageen type 1 komt o.a. voor in de huid, botten, gewrichtsbanden, pezen en tanden. 

Behalve in mensen komt collageen ook voor in dieren. Het eiwit kan worden gewonnen uit diverse natuurlijke bronnen, zoals vissen en runderen. Viscollageen bevat veel type I en II, terwijl de rundervariant vooral veel type I en III bevat.


Hoe kom ik aan collageen?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar deze aanmaak is groter bij jongeren dan bij ouderen. Er zijn verschillende manieren om aan collageen te komen door inname.

  • Collageenrijke voeding eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen, worden gemaakt van de botten, het kraakbeen en de huid van dieren. Hierbij kun je denken aan bouillon. Wanneer je collageen uit voeding binnenkrijgt moet het eerst door het lichaam worden afgebroken om het collageen beschikbaar te maken.
  • De aanmaak van het eiwit collageen stimuleren door voeding. Vitamine C is van belang voor de natuurlijke vorming van collageen. Koper en mangaan helpen bij de instandhouding van bindweefsels. Collageen is een eiwit, daarom is eiwitten eten ook van belang (met name de aminozuren glycine en proline).
  • Een collageensupplement gebruiken. Een supplement bevat een hoge concentratie van dit eiwit, meestal afkomstig uit de huid van vis of rund. Het voordeel van een supplement is dat het eiwit relatief makkelijk wordt opgenomen in het lichaam. Wij verkopen verschillende collageensupplementen. Een supplement is een aanvulling op een gevarieerde en gezonde levensstijl.

Wat doet een collageen supplement?

We kunnen ons richten op het verhogen van de collageenproductie of het toevoegen van collageen aan onze voeding of supplementen.

Het probleem is echter dat collageen een groot molecuul is en niet gemakkelijk door ons lichaam kan worden opgenomen. Om via de bloedbaan onze weefsels te bereiken, moet collageen worden opgebroken tot kleinere stukjes eiwit, ook wel peptiden genoemd. Deze peptiden zijn korte strengen van aminozuren.

Door het gebruik van collageenpeptiden kunnen we de hoeveelheid collageen in ons lichaam verhogen. Collageenpeptiden zijn verkrijgbaar als supplementen in de vorm van capsules, tabletten, poeders en drankjes.


Wat is gehydrolyseerd collageen?

Als je kiest voor een gehydrolyseerd collageen supplement, wil dit zeggen dat het eiwit met behulp van een enzym al ‘opgeknipt’ is in peptiden. Je lichaam hoeft dit werk dus niet meer te doen. Een hydrolysaat kan snel worden opgenomen in het bloed, waarna het zijn werk kan doen in het lichaam. Bij veel supplementen zul je zien dat het om een hydrolysaat gaat.


Wat is Peptan® collageen?

Peptan® is een merk van collageenpeptiden dat wereldwijd bekend is. Het merk staat garant voor een hoge zuiverheid en een zeer hoge biologische beschikbaarheid, vanwege de gehydrolyseerde vorm. Dit betekent dat de collageenpeptiden in Peptan® gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen en effectief kunnen zijn bij het ondersteunen van een gezonde levensstijl. Verschillende wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit van Peptan® bevestigd bij het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van het lichaam.


Welk collageensupplement moet ik kiezen?

Wanneer je besluit om gebruik te maken van een collageen supplement, zijn er een aantal verschillende soorten en toedieningsvormen om uit te kiezen. Elke vorm heeft zijn eigen voordelen en het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welk supplement je kiest.

Soort

De eerste keuze is de bron van het supplement. Twee veelvoorkomende bronnen zijn runderen en vis (ook wel zee- of marinecollageen genoemd). Qua werking lijken deze twee soorten veel op elkaar; ze bevatten allebei vooral veel type I. In het Mattisson-assortiment vind je ook type II-capsules.

Toedieningsvorm

De volgende keuze is de toedieningsvorm van het supplement. Collageensupplementen zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van poeders en capsules. Poeder kun je eenvoudig drinken met water, of mengen door een smoothie, koffie, yoghurt en zelfs door warme gerechten zoals soep. Je kunt zelf gemakkelijk de dosering bepalen en aanpassen. Een voordeel van een capsule is de snelle en makkelijke inname ervan.

Puur of blend

In het Mattisson-supplementenaanbod vind je collageensupplementen in pure vorm of met verschillende toevoegingen, zoals vitamine C, hyaluronzuur en magnesium. Deze toevoegingen kunnen een aanvulling vormen op de werking van het supplement. Zo draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen. Op de productpagina’s vind je hierover meer informatie.Vegan collagen Alternative

Voor de mensen die geen vlees en/of vis eten, heeft Mattisson sinds kort ook een vegan collagen Alternative in het assortiment. Dit is een unieke blend van rode bessen, antioxidanten en hyaluronzuur, aangevuld met Dermaval™.

Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen dat de normale werking van kraakbeen, botten, tanden en huid ondersteunt en die helpt de huid te verstevigen. Daarnaast is vitamine C een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Externe invloeden zoals luchtvervuiling en Uv-straling, kunnen zorgen voor vrije radicalen in het lichaam.


MSC gecertifieerde viscollageen

MSC staat voor het Marine Stewardship Council en is het keurmerk voor duurzame wild gevangen vis. Het MSC-keurmerk is opgericht om consumenten te helpen duurzame visproducten te kiezen en om de visserij-industrie te stimuleren om op een duurzamere manier te werk te gaan.

Het assortiment van Mattisson omvat een MSC-gecertificeerd viscollageen supplement dat wordt geproduceerd uit duurzame visvangst, waaronder wilde kabeljauw. Dit supplement is verrijkt met vitamine C en hyaluronzuur. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen, wat essentieel is voor gezond kraakbeen, huid en botten.

Ons product is vrij van conserveermiddelen en voldoet aan de hoogste normen van kwaliteit en duurzaamheid, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om hun gezondheid en welzijn te ondersteunen.


Advies nodig over collageen?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze; dus neem bij vragen gerust contact met ons op. Klik op de onderstaande button voor advies op maat van onze experts.