Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Hoewel we allemaal oud willen worden, houden we ons lichaam en onze huid het liefst zo lang mogelijk jong en sterk. Een stof die vaak wordt geassocieerd met het jong houden van het lichaam is collageen. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over dit belangrijke eiwit.


Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Je vindt het terug in de huid, gewrichten, botten, spieren, haren en nagels. Dit eiwit is sterk en zeer rekbaar, wat er voor zorgt dat het moeilijk breekt. Je kunt het zien als de lijm die het lichaam bij elkaar houdt. De naam collageen komt dan ook van het Griekse kólla, wat ‘lijm’ of ‘samenbinden’ betekent en de toevoeging -gen, wat ‘produceren’ betekent.


Wat doet collageen?

Collageen speelt een belangrijke rol in ons hele lichaam. Het is essentieel voor het behouden van de structuur en sterkte van het bindweefsel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid stevig en elastisch blijft (door samen te werken met elastine) en het houdt de spieren en gewrichten soepel. Dit eiwit zorgt er dus eigenlijk voor dat onze organen en huid wel tegen een stootje kunnen en niet makkelijk beschadigen.


Welke types collageen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten collageen, waarvan de eerste twee het belangrijkst zijn:

Collageen type 1 komt voor in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Dit type collageen omvat 90% van dit eiwit in ons lichaam.

Collageen type 2 vinden we terug in gewrichten, tussenwervelschijven, het strottenhoofd, de luchtpijp, de ribben en de neus.

Verschillende types spelen dus een rol in verschillende delen van ons lichaam. Het eiwit kan worden gewonnen uit diverse natuurlijke bronnen, zoals vissen en runderen. Viscollageen bevat veel type 1 en 2, terwijl de rundervariant vooral veel type 1 en 3 bevat. De structuur van de vis variant is het meest vergelijkbaar met die van de menselijke huid.


Wanneer neemt collageen af?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar deze aanmaak neemt geleidelijk af vanaf het 25e levensjaar. De aanmaak van het eiwit neemt dus van nature af, maar kan wel worden gestimuleerd en versneld door onze levensstijl. Vooral wanneer we roken, drinken en onszelf blootstellen aan veel UV, daalt de productie en raakt de voorraad sneller op. 


Wat zijn de gevolgen van collageen afname?

Collageen zorgt ervoor dat organen, waaronder ook de huid, hun unieke vorm behouden, dus je kunt je voorstellen dat een afname van dit eiwit veel gevolgen heeft voor het hele lichaam.

Wanneer we het hebben over huidveroudering, hebben we het in feite over een gebrek aan collageen. Het huidoppervlak wordt dan ongelijk en begint te verslappen, wat tot uiting komt in de vorm van fijne lijntjes, rimpels en droogheid.

De afname brengt echter ook een hoop gevolgen met zich mee die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. De spieren nemen af, gewrichten worden minder soepel en organen raken sneller beschadigd doordat ze minder goed tegen een ‘stootje’ kunnen.

Hoe kom ik aan collageen?

We kunnen helaas niet tegenhouden dat de collageen aanmaak op een gegeven moment begint af te nemen. Wel kunnen we er met een gezonde levensstijl (bijvoorbeeld door niet te roken) voor zorgen dat de afname wat trager verloopt en de reserves minder snel opraken. Daarnaast zijn er verschillende manieren om het eiwit aan te vullen in het lichaam en zo een tekort te voorkomen:

  • Uit voeding halen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen worden gemaakt van de botten, het kraakbeen en de huid van dieren. Hierbij kun je denken aan bouillon. Het nadeel van dit eiwit uit voeding halen is dat het eerst door het lichaam moet worden afgebroken om het collageen beschikbaar te maken. Bovendien bestaat ons huidige voedingspatroon uit minder bronnen van dit eiwit dan vroeger en is het dus een uitdaging om op deze manier aan voldoende van dit eiwit te komen.
  • De aanmaak van het eiwit stimuleren. Vitamine C, de aminozuren glycine en proline en het mineraal koper bevorderen de natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam, maar zorgen niet voor een directe toename ervan.
  • Suppletie. Een supplement bevat een hoge concentratie van dit eiwit, meestal afkomstig uit de huid van vis of rund. Het voordeel van een supplement is dat het eiwit relatief makkelijk wordt opgenomen in het lichaam. Wij verkopen verschillende collageen supplementen.
     

Wat doet een collageen supplement?

Om via de bloedbaan onze weefsels te bereiken, moet collageen worden opgebroken tot kleinere stukjes eiwit, ook wel peptiden genoemd. Deze peptiden zijn korte strengen van aminozuren die de aanmaak in weefsels stimuleren door cellen te activeren die dit eiwit produceren. Ook kunnen peptiden beschadigde elastine- en collageenvezels repareren.


Wat is gehydrolyseerd collageen?

Als je kiest voor een gehydrolyseerd collageen supplement, wil dit zeggen dat het eiwit met behulp van een enzym al ‘opgeknipt’ is in peptiden. Je lichaam hoeft dit werk dus niet meer te doen. Een hydrolysaat wordt kan snel worden opgenomen in het bloed, waarna het zijn werk kan doen in het lichaam. Bij veel supplementen zul je zien dat het om een hydrolysaat gaat.


Welk collageen supplement moet ik kiezen?

Wanneer je besluit om gebruik te maken van een collageen supplement, zijn er en aantal verschillende soorten en toedieningsvormen om uit te kiezen. Elke vorm heeft zijn eigen voordelen en het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welk supplement je kiest.

Soort

De eerste keuze is de bron van het supplement. Twee veel voorkomende soorten zijn runder en vis (ook wel zee- of marine collageen genoemd). Qua werking lijken deze twee soorten veel op elkaar; ze bevatten allebei vooral veel type 1. In het Mattisson assortiment vind je ook type II capsules.

Toedieningsvorm

De volgende keuze is de toedieningsvorm van het supplement. Collageen supplementen zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van poeders en capsules. Poeder kun je eenvoudig mengen met water, door een smoothie, koffie, door de yoghurt en zelfs door warme gerechten zoals soep en je kunt zelf gemakkelijk de dosering bepalen en aanpassen. Een voordeel van een capsule is de snelle en makkelijke inname ervan.

Naast poeder en capsules zijn er ook drinks verkrijgbaar met collageen erin. Onlangs hebben wij drie verschillende Liposomale Drinks aan ons supplementen assortiment toegevoegd. Deze ‘shotjes’ bevatten ook nog een aantal andere toevoegingen die de aanmaak van het eiwit ondersteunen en verschillende additionele voordelen hebben voor de gezondheid.

Puur of blend

In het Mattisson supplementenaanbod vind je collageen supplementen in pure vorm of met verschillende toevoegingen, zoals vitamine C, hyaluronzuur en magnesium. Deze toevoegingen kunnen een aanvulling vormen op de werking van het supplement. Op de productpagina’s vind je hierover meer informatie.

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, dus neem bij vragen gerust contact met ons op.

Volg @mattissonhealthstyle op Instagram voor heerlijke en voedzame recepten veel meer andere gezonde tips.