Zo maak je heerlijke én gezonde kruidnoten

Zo maak je heerlijke én gezonde kruidnoten

 

Kruidnoten zijn een lekkernij waar vele van ons rond de feestdagen niet vanaf kunnen blijven. Met dit recept voor gezonde homemade kruidnoten hoeft dat gelukkig ook niet. Je kunt ze eten zonder schuldgevoel en ze zijn ook nog eens heel eenvoudig om te maken. 


Kruidnoten

Hoewel veel mensen de knapperige ronde koekjes die we rond Sinterklaas eten pepernoten noemen, klopt dit eigenlijk niet. De crunchy, naar speculaas smakende variant zoals in dit recept is namelijk een kruidnoot! Een pepernoot is een zachter koekje met een anijsachtige smaak. 

Met de volgende ingrediënten maak je kruidnoten die net zo lekker zijn als je gewend bent, maar dan een stuk beter voor je! 


Dadels

De dadel wordt vaak ingezet als suikervervanger. Van nature zijn dadels namelijk heel zoet en hebben ze ook nog eens veel gezonde eigenschappen. Dankzij de kleverige structuur zijn dadels ideaal om toe te voegen in bakrecepten. Zo kunnen ze worden gebruikt in bananenbrood, notenrepen en in deze kruidnootjes!

 

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de nectar van kokosbloesem. In tegenstelling tot gewone suiker bevat kokosbloesemsuiker een aantal nuttige voedingsstoffen. Denk hierbij aan mineralen als magnesium, ijzer en zink en B-vitamines. Kokosbloesemsuiker is net wat minder zoet dan suiker en is door de nootachtige smaak vergelijkbaar met bruine basterdsuiker. Kokosbloesemsuiker is daarom vooral goed te gebruiken in donker gebak, zoals brownies en… kruidnoten!

Shop kokosbloesemsuiker


Wijnsteen bakpoeder

Wijnsteenbakpoeder is een mix van wijnsteenzuur en baksoda. Doordat de wijnsteen reageert op de baksoda hoef je niks zuurs toe te voegen aan je recepten om te zorgen dat het gaat rijzen. wijnsteenbakpoeder is de meest natuurlijke variant onder de bakpoeders. Wijnsteenbakpoeder heeft, in tegenstelling tot gist, geen rijstijd nodig. Daarnaast is het glutenvrij, in tegenstelling tot veel andere bakpoeders.

Shop wijnsteen bakpoeder


Rijstmeel

Rijstmeel is ongekookte, gemalen rijst. Het is van nature glutenvrij en kan worden gebruikt als alternatief voor andere melen. Rijstmeel heeft een zachte, licht zoete en nootachtige smaak en is een bron van vezels.

Shop rijstmeel


Kokosolie

Kokosolie is een natuurproduct gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie bestaat voor meer dan 40% uit het middellange keten vetzuur laurinezuur. Kokosolie is zeer geschikt om mee te bakken, braden en frituren. 

Shop kokosolie


Recept voor gezonde kruidnoten

Zelf kruidnoten is super leuk om (samen met de kinderen) te doen. En laten we eerlijk zijn: er gaat toch niks boven de geur van vers gebakken kruidnoten? Met dit eenvoudige recept maak je kruidnoten die ongetwijfeld in de smaak zullen vallen. En het leukste is: je kunt ze eten zonder schuldgevoel!

 


Ingrediënten voor 50 kruidnoten

  • 140 gram dadels
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 tl wijnsteen bakpoeder
  • 2 tl speculaas- of koekkruiden
  • 125 g rijstmeel
  • 1 el (50 g) kokosolie, gesmolten
  • 1 ei
  • Snufje zeezout
  • Scheutje water


Bereidingswijze:

  1. Week de dadels (15 min.)
  2. Verwarm de oven voor op 160°C
  3. Doe de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, kruiden, zeezout, ei en het rijstmeel in een kom en voeg de kokosolie toe. Kneed alles goed door elkaar.
  4. Laat de dadels uitlekken en snijd ze in stukjes. Mix de dadels met een klein beetje water in de blender.
  5. Doe de kleverige dadelmassa bij het droge deeg en kneed alles met je handen tot een samenhangend soepel deeg.
  6. Maak van het deeg ongeveer 50 balletjes en leg deze op het bakpapier
  7. Bak de kruidnootjes ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk af en toe even of ze niet te donker worden. 
  8. Laat de kruidnoten afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel. De kruidnootjes blijven ongeveer 5 dagen vers. 

Bereidingstijd: 1 uur. 

 

Volg @mattissonhealthstyle op Instagram voor meer superfood recepten en tips.