Chiazaad: een voedzame superfood

Chiazaad: een voedzame superfood

Chiazaad is een bekend zaadje en is een echte superfood door de hoeveelheid voedingsstoffen die het bevat. Lees alles wat je wil weten over chiazaad hieronder.

 

Wat is chiazaad?

Chiazaad zijn kleine, eetbare zaden die afkomstig zijn van de plant salvia Hispanica. Deze plant behoort tot de muntfamilie. De plant is oorspronkelijk inheems in Mexico en behoort tot een van de oudste gewassen die door de mens wordt verbouwd. Chiazaadjes worden als een echte superfood beschouwd. Chiazaad heeft namelijk een hoog gehalte aan allerlei vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Zo bevat chiazaad omega 3 vetzuren, ijzer, calcium, vitamine B1, B2, B3, vezels en eiwitten.  

 

Is chiazaad gezond?

Chiazaad bevat verschillende vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Dagelijks gebruik van deze zaadjes brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Voor de meeste voordelen is 12 gram per dag al voldoende.

 

Waar is chiazaad goed voor?

Chiazaad is rijk aan veel voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. De zaadjes bevatten veel eiwitten, welke bijdragen aan spieropbouw bij het sporten. De vezels uit chiazaad geven je een verzadigd gevoel, wat goed kan helpen om minder te eten. Om deze redenen kan chiazaad een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet.

Wat zijn de voordelen van chiazaad?

Er zitten veel voedingsstoffen in chiazaad waardoor er ook verschillende voordelen aan zitten. De voordelen van chiazaad:

  • Chiazaad bevat veel magnesium: Magnesium speelt een belangrijke rol bij de overdracht van signalen door het hart en de rest van het lichaam. Het is ook belangrijk voor de gezondheid van je spieren, inclusief de hartspier. 100 g chiazaad bevat 340 mg magnesium en de aanbevolen dagelijkse inname ligt tussen 300 en 400 mg.
  • Chiazaad bevat veel eiwitten: Eiwitten dragen bij aan de instandhouding van sterke botten en ondersteunen snel herstel van de spieren na training. Chiazaad wordt beschouwd als een onbewerkte volkoren, die alle componenten van het graan bevat. Het is een geweldige plantaardige eiwitbron, met 18,9% eiwitsamenstelling. Bovendien bevatten de zaden essentiële aminozuren (eiwit bouwstenen). Deze aminozuren halen we uit ons voedsel, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken.
  • Chiazaad is rijk aan vezels. De zaadjes hebben het vermogen om water te absorberen en uit te breiden. Hierdoor nemen chiazaadjes nog meer ruimte in de maag in en zit je langer vol.
  • Chiazaadjes bevatten veel antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige verbindingen die schade aan onze cellen kunnen voorkomen of vertragen. Hoewel de term “antioxidanten” verwijst naar een groep verschillende stoffen, zijn de zaadjes rijk aan een verscheidenheid van antioxidanten.  


Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad kan je op veel verschillende manieren gebruiken. De kleine zaadjes kan je bijvoorbeeld in veel recepten verwerken of als simpele toevoeging aan een gezond tussendoortje. Chiazaad heeft een neutrale smaak. Denk hierbij aan havermout, smoothies, soep, salades, cake en chia pudding. Doe de zaadjes in een glas water en voeg bijvoorbeeld toe aan je smoothie. Je kunt chiazaad gebruiken voor een dikke textuur (bijvoorbeeld als vervanger van ei in bakrecepten), een vol gevoel of gewoon omdat je het lekker vindt!  
 
Bekijk bijvoorbeeld ons recept voor chiapudding of chiawater.