Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Natrium Bicarbonaat. Klik hier.

De natuur groeit en bloeit: Pollen in de lucht

De natuur groeit en bloeit: Pollen in de lucht

Na een donkere winter is de start van de lente vaak een verademing: de natuur komt weer tot leven en alles begint te groeien en bloeien. Maar voor veel mensen is dit niet alleen maar goed nieuws. Miljoenen mensen wereldwijd hebben last van pollenallergie. In Europa gaat het om zo’n 1 op de 8 mensen. Typische klachten zijn niezen, een loopneus of juist een verstopte neus, en jeukende ogen. Deze symptomen lijken op die van een verkoudheid, maar houden vaak langer aan – zolang de bomen of grassen in bloei staan.

 


Stuifmeel en bestuiving, hoe zat het ook alweer?

Stuifmeel (ook wel pollen genoemd) bestaat uit de mannelijke sporen van zaadplanten. Dit stuifmeel moet terecht komen op de vrouwelijke delen van dezelfde planten. Dit zorgt voor bevruchting. Door middel van bestuiving zorgen planten dus voor nakomelingen.

Bij bestuiving brengt een insect of de wind een stuifmeelkorrel van het mannelijk geslachtsorgaan over naar het vrouwelijk geslachtsorgaan. Stuifmeelkorrels met een soort haakjes worden overgebracht door insecten. De geslachtorganen van deze soorten liggen diep verscholen in de bloem met kleurige bloemblaadjes.

Andere stuifmeelkorrels worden overgebracht door de wind. Dit zijn lichte stuifmeelkorrels met luchtblaasjes. De geslachtsorganen van deze soorten, met vaak onopvallende bloemen, bevinden zich aan de buitenkant.

Er zijn ook plantensoorten waarbij dieren, bijvoorbeeld vogels of water zorgen voor de bestuiving.

 

Het pollenseizoen

Het pollenseizoen is de periode waarin bomen, planten, grassen en bloemen stuifmeel – oftewel pollen – verspreiden. Omdat deze allemaal op verschillende momenten bloeien, is er eigenlijk niet één vast pollenseizoen. De bloei strekt zich uit over een groot deel van het jaar.

Zo bloeien veel bomen al vroeg in het jaar, vaak vanaf februari tot en met april. Grassen volgen meestal tussen mei en juli, en sommige kruiden en planten bloeien zelfs tot ver in september.

Als je weet voor welke pollen je gevoelig bent en wanneer deze soorten bloeien, kun je daar slim op inspelen. Denk aan het volgen van een pollenradar, het nemen van voorzorgsmaatregelen of het inzetten van natuurlijke ondersteuning voor je immuunsysteem.

 

Wat is een pollenallergie?

Bij een pollenallergie ontstaat een allergische reactie na het inademen van stuifmeel dat rondzweeft in de lucht. Het immuunsysteem merkt het stuifmeel op en reageert door het vrijmaken van verschillende stoffen, waaronder histamine. Histamine is dus een lichaamseigen stof. Deze stof beschermt je tegen de indringers, maar te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties: irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.

 


Algemene tips om hooikoorts te verminderen

  1. Draag een zonnebril: zo komen je ogen minder in contact met stuifmeel.
  2. Neem een douche voor het slapengaan: zo spoel je stuifmeel van je af.
  3. Houd je huis pollenvrij: houd de deuren en ramen zoveel mogelijke gesloten en lucht je huis in de ochtend wanneer er minder pollen in de lucht hangen.
  4. Vermijd plekken met stuifmeel: wanneer je toch in de natuur wil zijn, kies dan bijvoorbeeld voor het strand of ga eropuit in de ochtend of na een regenbui.
  5. Houd je autoraam gesloten en laat eventueel een pollenfilter in je auto installeren.
  6. Laat je schone was binnenshuis drogen: in huis komt je schone was minder in contact met stuifmeel.
  7. Was ook je huisdier met regelmaat: ook je huisdier kan stuifmeel met zich meedragen.
  8. Vermijd histaminerijke voeding en histamine vrijmakende voeding zoals schimmelkazen, oudere kaassoorten, gefermenteerde producten, chocola, alcohol, suiker, aardbei, banaan, ananas, druiven, kiwi, papaja, vijgen en citrusvruchten.

 Bekijk eens ons recept: mango kurkuma smoothiebowl met bijenpollen! ideaal tijdens het pollenseizoen. 

Gerelateerde producten