Hormonale balans

Hormonale balans

Hormonen spelen verschillende rollen in het lichaam. Om die reden is het van belang dat je hormonen goed in balans zijn. Naast een gezonde leefstijl met een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging en slaap, kunnen we soms wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Ontdek onze producten ter ondersteuning van de hormoonhuishouding. 

8 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Hormoon Support - 60 capsules
  Hormoon Support - 60 capsules
  € 34,95
 2. Borage Olie met vitamine E & GLA - 1000mg - 60 capsules
  Borage Olie met vitamine E & GLA - 1000mg - 60 capsules
  € 21,95
 3. Soja Isoflavonen met vitamine E & GLA - 60 capsules
  Soja Isoflavonen met vitamine E & GLA - 60 capsules
  € 18,95
 4. Teunisbloem en Borage olie - met 75 mg GLA - 60 capsules
  Teunisbloem en Borage olie - met 75 mg GLA - 60 capsules
  € 18,95
 5. Biologisch Saffraan - 60 capsules
  Biologisch Saffraan - 60 capsules
  € 29,95
 6. L-Theanine 200 mg - 60 Capsules
  L-Theanine 200 mg - 60 Capsules
  € 34,95
 7. MenstruCare Vitex Agnus Castus - 60 capsules
  MenstruCare Vitex Agnus Castus - 60 capsules
  € 18,95
 8. Vegan Omega-3 Algenolie 500 mg - DHA 375 mg & EPA 125 mg
  Vegan Omega-3 Algenolie 500 mg - DHA 375 mg & EPA 125 mg
  Vanaf € 29,95

8 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Hormonale balans

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn als het ware chemische boodschappers in het lichaam. Deze stoffen zijn essentieel voor de regulatie en coördinatie van heel veel fysiologische processen. Hormonen worden geproduceerd door endocriene klieren, de bijnieren, de schildklier, de alvleesklier en geslachtsklieren. Hormonen zijn uiterst belangrijk in het lichaam. Zo reguleren ze de groei, ontwikkeling, reproductie, immuunrespons en nog veel meer. Er zijn veel verschillende hormonen in het lichaam en elk hormoon heeft zijn eigen doel. De bekendste hormonen zijn insuline, oestrogeen, adrenaline en progesteron. Er zijn ook kunstmatige hormonen. Denk hier bijvoorbeeld aan anticonceptiva die de hormonale balans beïnvloedt.  

Hormonen in balans

Als je hormonen in balans zijn, functioneert je lichaam op zijn best. Als er een goede hormoonbalans is betekent dat dat de hormonen in je lichaam in hun normale referentie bereiken en goed reageren op de verschillende lichamelijke behoeftes. Een goede hormoonhuishouding heeft invloed op verschillende aspecten:

 • Als je hormonen in een goede balans zijn kan dit bijdragen aan een stabiele emotionele toestand. Zo ben je minder gevoelig voor angst, depressie en stemmingswisselingen.  
 • Je schildklierhormonen reguleren de stofwisseling. Door een goede hormoonbalans is de schildklierfunctie in evenwicht en kan dit helpen bij het energieniveau.  
 • Bij vrouwen kan een goede hormoonbalans zorgen voor een regelmatige menstruatiecyclus.
 • Hormonen spelen ook een rol bij de groei en ontwikkeling, vooral bij kinderen. Een goede hormoonhuishouding ondersteunt een gezonde groei.  
  Tot slot draagt een goede hormoonbalans bij aan het voorkomen van hormonale aandoeningen. 

Hormonen uit balans

Het komt helaas ook veel voor dat de hormoonhuishouding niet in balans is. Dit kan leiden fysieke en mentale problemen. Hormonen spelen een cruciale rol in veel verschillende lichaamsfuncties en zelfs kleine schommelingen in de balans kunnen veel effect hebben op het menselijk lichaam.  
Bij vrouwen kan een hormonale onevenwichtigheid lijden tot een onregelmatige menstruatiecyclus, overmatig bloeden en ernstige PMS.  

 • Hormonale veranderingen kunnen zorgen voor gewichtstoename of juist gewichtsverlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de schildklier niet goed functioneert.
 • Huidproblemen en haarveranderingen kunnen ook opspelen wanneer de hormonen niet in balans zijn. Denk aan acne, een vette of juist droge huid, haarverlies en overmatige haargroei op ongewenste plekken.  
 • Hormonen hebben invloed op je stemming en emotionele gezondheid. Onevenwichtigheid kan dus leiden tot stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.  
 • Een extremer voorkomen van een slechte hormoonhuishouding is diabetes. Diabetes type 2 is een hormonale aandoening waarbij het lichaam niet goed reageert op insuline of uit zichzelf niet genoeg insuline produceert. Dit heeft hoge bloedsuikerspiegels als gevolg. 

Het is goed om te onthouden dat hormonale onevenwichtigheden vaak complex zijn en veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Vermoed je dat er iets mis is met jouw hormoonbalans? Neem dan altijd contact op met een arts.  

Hoe krijg ik mijn hormonen in balans?

Om te zorgen dat jouw hormonen goed in balans blijven zijn er een aantal manieren. Hier zijn enkele tips om je hormonen in balans te houden.  

Een gebalanceerd dieet

Zorg er ten alle tijden voor dat je een dieet vol met groenten, fruit en goede voedingstoffen volgt. Deze voedingsstoffen zijn namelijk zeer belangrijk voor een gezonde hormoonproductie- en regulatie.

Genoeg slapen

Voldoende slaap is voor veel functies in het lichaam van cruciaal belang, zo ook voor je hormoonbalans. Zorg dat je 7 tot 9 uur per nacht slaapt. Voldoende slaap is namelijk essentieel voor het herstel van hormonen.

Lichaamsbeweging

Probeer regelmatig aan lichamelijke oefening te doen. Denk hierbij aan wandelen of sporten. Regelmatige fysieke activiteiten kunnen bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.

Alcohol en roken

Alcohol en roken maken veel schade aan het lichaam. Alcohol en tabak kunnen ook de hormoonproductie en regulatie beïnvloeden. Beperk of stop met het gebruik van zowel alcohol als tabak.  

Wat is PMS?

PMS staat voor premenstrueel syndroom. PMS omvat een reeks lichamelijke, emotionele en gedragsmatige symptomen die vaak optreden bij vrouwen in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. PMS wordt verondersteld te worden veroorzaakt door schommelingen in hormonen, met name oestrogeen en progesteron, gedurende de menstruatiecyclus. Hoewel veel vrouwen maandelijks milde tot matige symptomen ervaren, kan PMS bij sommigen zo ernstig zijn dat het hun dagelijks functioneren verstoort en medische aandacht vereist

Klachten van PMS?

De klachten van PMS kunnen worden opgedeeld in fysieke, emotionele en gedragsveranderingen.  
Fysieke symptomen zijn:

 • Buikpijn of krampen  
 • Een opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Gevoelige borsten  
 • Vermoeidheid.

Emotionele symptomen zijn:

 • Prikkelbaarheid
 • Stemmingsschommelingen
 • Angst  
 • Depressie
 • Huilbuien  
 • Verlies van interesse in dagelijkse activiteiten

Gedragsveranderingen zijn:

 • Veranderingen in eetlust  
 • Voedselverlangens
 • Slaapproblemen  
 • Verminderde concentratie.

Supplementen voor hormoonbalans

Naast een aantal tips die je zelf kan opvolgen om je hormoonbalans op peil te houden zijn er ook verschillende supplementen die jouw hormoonbalans kunnen ondersteunen. Mattisson biedt supplementen aan zoals Saffraan, Borage olie, soja isoflavonen, Teunisbloem, L-theanine, MenstruCare en omega 3 Algenolie.  

Saffraan

Saffraan is een specerij die wordt verkregen uit de gedroogde stigma’s van de bloem genaamd Crocus sativus. Deze bloem wordt ook wel de saffraan krokus genoemd. Saffraan staat bekend als een van de duurste specerijen ter wereld. Dit komt door de arbeidsintensieve oogst en de kleine hoeveelheid die per bloem wordt gewonnen. Saffraan heeft een diep gele tot oranje kleur en een unieke smaak. Mattisson biedt saffraan aan in de vorm van capsules.  

Borage olie

Borage olie is een olie die wordt gewonnen uit de zaden van borago officinalis-plant. Borage olie wordt ook wel bernagie-olie genoemd. De olie staat bekend om zijn hoge gehalte aan gamma-linoleenzuur en omega-6 vetzuur. Dit zijn essentiële voedingsmiddelen voor de gezondheid van het lichaam. Mattisson biedt Borage olie aan in capsulevorm.  

Soja isoflavonen

Sojaflavonen staat ook wel bekend als isoflavonen. Het zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in sojabonen en andere sojaproducten. Het komt voor in plantaardig voedsel en zou verschillende potentiële gezondheidsvoordelen hebben. Zo zijn Sojaflavonen terug te vinden in producten zoals, sojabonen, tofu, sojamelk en sojasaus. Mattisson biedt Sojaflavonen aan in de vorm van capsules.  

Teunisbloem

Teunisbloem is een inheemse Noord-Amerikaanse plant met opvallende gele bloemen die in de nacht openen. Hier komt de naam avondteunisbloem vandaan, daarnaast staat het ook bekend als Oenothera biennis. De werkende stof uit de teunisbloem is de olie die wordt gewonnen uit de zaden. Teunisbloemolie is rijk aan gamma-linoleenzuur en omega-6 vetzuur.  

L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Het komt vooral voor in de camellia sinensis, deze plant wordt gebruikt om zowel groene als zwarte thee te produceren. L-theanine zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Mattisson biedt L-theanine in capsulevorm aan.  

MenstruCare

Mattisson MenstruCare is gemaakt met Angus castus,een struikachtige plant. De plant staat ook bekend als kuisboom of monnikspeper. Het kruid wordt veel gebruikt door vrouwen, door de verschillende gezondheidsvoordelen. Agnus castus wordt vaak toegepast als een natuurlijk middel om hormonen te helpen reguleren en symptomen te verlichten. Mattisson biedt MenstruCare aan in capsulevorm.  

Omega-3 Algenolie

Omega-3 Algenolie is een voedingssupplement dat wordt gewonnen uit algen met name microalgen. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van het lichaam. Dit kan het lichaam helaas niet zelf aanmaken en moet dus verkregen worden uit supplementen of voeding. Mattisson biedt omega-3 Algenolie aan in capsules of vloeibare vorm.