Wat is chiazaad en waar is het goed voor?

Wat is chiazaad en waar is het goed voor?

Chiazaad is afkomstig van de Mexicaanse plant Salvia Hispanica. Deze kleine zwarte zaadjes staan bekend als echte superfood. Dat komt door de hoge gehaltes aan omega 3 vetzuren, ijzer, calcium, vezels, eiwitten en vitamine B1, B2 en B3. Chiazaadjes absorberen veel water en worden dan een gelachtige substantie. Je kunt ze daarom goed gebruiken als verdikkingsmiddel en om eieren mee te vervangen.


Is chiazaad gezond?

Chiazaad bevat vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten. Dagelijks gebruik van deze zaadjes brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Voor de meeste voordelen is 12 gram per dag al voldoende.


Waar is chiazaad goed voor?

In chiazaad zitten veel voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. De zaadjes bevatten veel eiwitten, welke bijdragen aan spieropbouw bij het sporten. De vezels uit chiazaad geven je een verzadigd gevoel, wat goed kan helpen om minder te eten. Om deze redenen kan chiazaad een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet.


Wat zijn de voordelen van chiazaad?

Er zitten veel voedingsstoffen in chiazaad waardoor er ook verschillende voordelen aan zitten. De voordelen van chiazaad:

 • Chiazaad bevat veel magnesium
  Magnesium speelt een belangrijke rol bij de overdracht van signalen door het hart en de rest van het lichaam. Het is ook belangrijk voor de gezondheid van je spieren, inclusief de hartspier. 100 g chiazaad bevat 340 mg magnesium en de aanbevolen dagelijkse inname ligt tussen 300 en 400 mg.
 • Bevat veel eiwitten
  Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor spiergroei en herstel. Chiazaad wordt beschouwd als een onbewerkte volkoren, die alle componenten van het graan bevat. Het is een geweldige plantaardige eiwitbron, met 18,9% eiwitsamenstelling. Bovendien bevatten de zaden essentiële aminozuren (eiwit bouwstenen). Deze aminozuren halen we uit ons voedsel, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken.
 • Rijk aan vezels
  Er zijn twee soorten koolhydraten: het type dat je voor energie verteert en het type dat niet wordt verteerd en geen calorieën bijdraagt ​​aan onze voeding (vezels). Omdat vezels niet verteerbaar zijn, voelen we ons voller en kunnen ze helpen bij gewichtsverlies. Vanwege hun vermogen om water te absorberen en uit te breiden, nemen chiazaden nog meer ruimte in de maag in. Vezels helpen ook om de stoelgang stabiel te houden. De zaden zijn zo vezelrijk dat het toevoegen van slechts een kleine hoeveelheid aan je dieet je kan helpen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 25-35 g te bereiken.
 • Bevat veel antioxidanten
  Antioxidanten zijn krachtige verbindingen die schade aan onze cellen kunnen voorkomen of vertragen. Hoe minder oxidatieve schade aan onze cellen, hoe minder waarschijnlijk we chronische ziekten ontwikkelen. Hoewel de term “antioxidanten” verwijst naar een groep verschillende stoffen, zijn de zaadjes rijk aan een verscheidenheid van antioxidanten. Gecombineerd met de gezondheidsvoordelen van vezels, gezonde vetten en andere cardio-beschermende stoffen, zijn chiazaden een voedingsmiddel waar je enorm veel aan hebt.

Chiazaad recepten

De kleine zaadjes kan je in veel recepten gebruiken of als simpele toevoeging aan een gezond tussendoortje. Denk hierbij aan havermout, smoothies, soep, salades, cake en pudding. Je kunt chiazaad gebruiken voor een dikke textuur, een vol gevoel of gewoon omdat je het lekker vindt! Bekijk onze recepten om te zien waar je chiazaad aan toe kan voegen.