20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Vitamine D en K speciaal voor baby's en kinderen

Vitamine D en K speciaal voor baby's en kinderen

Als ouder staat de gezondheid en ontwikkeling van je kind bovenaan. Gezonde voeding is belangrijk, want met die voeding krijgt je kind de voedingstoffen binnen die het nodig heeft om op te groeien. Twee belangrijke vitaminen voor de gezondheid van kinderen zijn vitamine D en K. De Gezondheidsraad geeft specifieke adviezen over de suppletie van vitamine D en K voor baby’s en jonge kinderen. Speciaal daarom heeft Mattisson een aantal producten in het assortiment in het bijzonder gericht op baby's en kinderen, waaronder vitamine D-druppels, vitamine K-druppels en een combinatie van vitamine D en K-druppels. Hieronder leggen we nog eens uit waarom deze vitaminen zo belangrijk zijn tijdens de groei.

 

Vitamine D: vitamine Zon voor botten en het immuunsysteem

Vitamine D, ook wel bekend als de "zonnevitamine", is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van botten en het immuunsysteem. Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt bij blootstelling aan de zon en ook in bepaalde voeding zit vitamine D, met name in vette vis. Juist baby’s en jonge kinderen zijn gevoeliger voor de zon. Het advies is dan ook om kinderen tot 1 jaar helemaal niet aan de zon bloot te stellen en baby’s en jonge kinderen beschermende kleding te laten dragen, goed in te smeren en de schaduw op te zoeken.  
 
De Gezondheidsraad zegt in haar advies dat alle kinderen van 0 tot 4 jaar een supplement met 10 microgram vitamine D per dag nodig hebben. Onderzoek wijst uit dat bij jonge kinderen suppletie met 7,5 tot 10 microgram vitamine D per dag het risico op rachitis vermindert. Rachitis (ook wel Engelse ziekte) is een botaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine D en/of calcium. Vitamine D draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding en ook calcium en fosfor zijn nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Het gebruik van vitamine D-druppels kan helpen om het tekort aan zonlicht te compenseren en de normale groei en ontwikkeling van de botten en het immuunsysteem van baby's en kinderen te ondersteunen. Met een vitamine D-supplement weet je als ouder ook zeker dat je kind precies voldoende vitamine D binnenkrijgt. Je hoeft je dus niet druk te maken over het binnenkrijgen van vitamine D via de voeding, wat moeilijker meetbaar is.  
 
Hoewel vitamine D bij kinderen vooral bekend staat om de ontwikkeling van de botten en het immuunsysteem, heeft vitamine D nog meer gezondheidsvoordelen. Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels, is van belang voor de opbouw van sterke tanden en is goed voor de spieren. Een onmisbare vitamine dus voor kinderen in de groei. 

 

Vitamine K: essentieel voor bloedstolling en botten

Vitamine K is een andere belangrijke voedingsstof die van belang is voor de gezondheid van baby's en kinderen. Deze vitamine speelt een cruciale rol in de bloedstolling. Daarnaast is vitamine K ook betrokken bij de opname van calcium in de botten en zoals we eerder hebben kunnen zien, is calcium nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Vitamine K bestaat uit meerdere vormen. De bekendste vormen zijn vitamine K1 en K2. Vitamine K wordt door bacteriën in de dikke darm aangemaakt. Daarnaast komen kleine hoeveelheden vitamine K voor in onze voeding. Echter, een baby heeft nog niet de juiste hoeveelheid darmbacteriën om voldoende vitamine K aan te maken en krijgt de eerste maanden nog geen vaste voeding. Daarom moeten baby’s op een andere manier vitamine K binnenkrijgen. 

De Gezondheidsraad heeft een advies opgesteld en in Nederland krijgen alle baby's vlak na de geboorte extra vitamine K toegediend. “Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot bloedingen die, vooral als ze in de hersenen plaatsvinden, levenslange invaliditeit tot gevolg kunnen hebben.” Dit staat in het Kernadvies Vitamine K bij zuigelingen van de Gezondheidsraad.  
 
Daarnaast is het advies voor baby's die borstvoeding krijgen, een extra inname van 150 microgram vitamine K-druppels gedurende de eerste 12 weken. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. (Bron: Voedingscentrum) 


Vitaminedruppels speciaal voor baby’s en kinderen

Speciaal voor baby’s en kinderen heeft Mattisson een aantal producten ontwikkeld.  
Vitamine D en K zijn beide vetoplosbare vitaminen. Dit betekent dat ze het best worden opgenomen door het lichaam wanneer ze gecombineerd worden met vet. Daarom zijn de druppels met vitamine D en K op basis van MCT-olie samengesteld. MCT staat voor Medium-Chain Triglycerides (middellange keten vetzuren). Dit is een type vet dat gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. De druppels zijn vegan en makkelijk in gebruik. Zo weet je zeker dat je baby de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.  
 
Vegan vitamine D3 voor baby & kind 
Vijf druppels bevat 10 mcg vitamine D.  
Een flesje is voldoende voor ongeveer 6 maanden. 
 
Vegan vitamine K-druppels voor baby’s 
Een dosis van drie druppels bevat 75 mcg vitamine K1 en 75 mcg vitamine K2.  
Een flesje is voldoende voor ongeveer 3 maanden. 
 
Vegan vitamine D3/K voor baby’s 
Een dosis van vijf druppels bevat 10 mcg vitamine D, 75 mcg vitamine K1 en 75 mcg vitamine K2.  
Een flesje is voldoende voor ongeveer 6 maanden.

 

Onmisbare vitamines

Het belang van vitamines voor de gezondheid van baby's en kinderen mag niet worden onderschat. Wereldwijd wordt veel onderzoek verricht en instanties als de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven niet voor niets richtlijnen en adviezen. 
 
De vitamine D- en K-druppels van Mattisson bieden een praktische en effectieve manier om deze voedingsstoffen aan te vullen. Als onderdeel van een gezonde levensstijl kunnen de vitaminesupplementen bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn van baby's en kinderen. Bij het gebruik van vitamine D- en K-druppels voor baby's en kinderen is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen zoals aangegeven op de verpakking. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor specifieke instructies met betrekking tot de dosering en toedieningswijze.