Last van brandend maagzuur? Dit kun je eraan doen

Last van brandend maagzuur? Dit kun je eraan doen

Veel mensen ervaren last van maagzuur, ook wel bekend als brandend maagzuur. Maar wat zijn de oorzaken hiervan en wat zijn mogelijke oplossingen? Ontdek alles hierover in deze blog over de oorzaken van maagzuur.

 

Wat is maagzuur?

Maagzuur, ook wel maagsap, is een zure vloeistof die wordt geproduceerd dor de maagklieren in de wand van de maag. Maagzuur is heel belangrijk voor de spijsvertering en heeft verschillende functies in het maag-darmkanaal. De belangrijkste componenten van maagzuur zijn water, zoutzuur en enzymen. Maagzuur is betrokken bij het afbreken van voedsel tot kleinere deeltjes en het verdere spijsverteringsproces vergemakkelijkt. Ook heeft maagzuur een laag pH-niveau, wat een beschermende barrière tegen bacteriën vormt.  

 

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook bekend als zure reflux, is een veelvoorkomende aandoening waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Normaal gesproken wordt de onderste slokdarmsfincter, een spier tussen de slokdarm en maag, strak gesloten gehouden om te voorkomen dat maaginhoud terugstroomt. Bij brandend maagzuur functioneert deze spier mogelijk niet goed, waardoor zuur uit de maag omhoog kan komen in de slokdarm.  

 

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Last van maagzuur kan verschillende aanleidingen hebben. Hieronder staan een aantal veel voorkomende oorzaken.  

  • Overgewicht kan de druk op de maag verhogen, wat kan leiden tot terugvloeiing van maagzuur in de slokdarm.  
  • Zwangerschap en hormonale veranderingen kunnen brandend maagzuur veroorzaken bij vrouwen.  
  • Sommige voedingsmiddelen kunnen de kans op brandend maagzuur vergroten, zoals vetrijk voedsel, tomaten, citrusvruchten, uien en knoflook.  
  • Levensstijl keuzes zoals roken, grote maaltijden voor het slapen gaan en overmatig alcoholgebruik kunnen bijdragen aan brandend maagzuur.
  • Liggen of bukken direct na het eten kan de kans op brandend maagzuur vergroten.  

Wat zijn symptomen van brandend maagzuur?

Brandend maagzuur wordt vaak gekenmerkt door een branderig gevoel dat zich naar de keel kan verspreiden. Een veelvoorkomend symptoom is een brandend gevoel achter het borstbeen, dat vaak als drukkend of pijnlijk wordt ervaren. Zure oprispingen zijn ook een veelvoorkomend symptoom. Het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm kan daarnaast leiden tot zure oprispingen, wat vaak een zure of bittere smaak in de mond achterlaat. Bovendien kunnen symptomen zoals slikproblemen, hoesten en heesheid optreden bij brandend maagzuur.

 

Wat kan ik doen tegen brandend maagzuur?

Als je last hebt van maagzuur zijn er enkele maatregelen die je kunt treffen om de symptomen te voorkomen of verminderen. Het verminderen van voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken is een goede tip om mee te starten. Ook het vermijden van grote maaltijden vlak voor het slapen kan zorgen dat je minder snel last krijgt van maagzuur. Vermijd triggers als tabak en alcohol en beperk de inname van cafeïne. Ook het drinken van dranken met te veel koolzuur of vet en ongezond eten is niet goed voor het maagzuur. Tot slot kunnen losse kleding en een extra kussen onder je hoofd tijdens het slapen helpen tegen maagzuur.  


Suppletie tegen brandend maagzuur?

Voor mensen die regelmatig last hebben van maagzuur, zijn er verschillende supplementen en medicijnen ontwikkeld ter ondersteuning. Een voorbeeld hiervan zijn diverse maagzuurremmers. Als je op zoek bent naar een natuurlijke ondersteuning, zijn er ook mogelijkheden beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is Appelciderazijn, een sap gemaakt van gefermenteerde appels dat gemakkelijk aan een gezond dieet kan worden toegevoegd. Mattisson heeft daarnaast Zuurbalans en Spijsvertering support in het assortiment. Deze supplementen ondersteunen verschillende processen in het lichaam.  
 
Advies nodig? Onze professionals helpen je graag verder.