Winterblues, hoe komt het en wat kun je er tegen doen?

Winterblues, hoe komt het en wat kun je er tegen doen?

Een lusteloos gevoel hebben, weinig plezier beleven en niet uit bed kunnen komen: veel mensen hebben er in de winter last van. Deze zogenaamde ‘winterblues’ zijn met name het gevolg van het gebrek aan daglicht tijdens de wintermaanden. In deze blog lees je hoe winterblues ontstaan en wat je ertegen kunt doen. 

 

Het verband tussen melatonine en winterblues

Je stapt in het donker de deur uit naar je werk en tegen de tijd dat je thuis komt is de zon alweer onder: de meeste mensen worden er niet vrolijk van. Op dagen met minder zonlicht voelen we ons over het algemeen minder opgewekt, minder fit en minder alert. Maar hoe komt het dat wij mensen zo slecht tegen weinig daglicht kunnen?

Wanneer het lichaam te weinig wordt blootgesteld aan daglicht wordt het natuurlijke dag- en nachtritme verstoord. Een stofje dat een belangrijke rol speelt in dit ritme is het hormoon melatonine. Melatonine wordt normaalgesproken aangemaakt wanneer het ‘s avonds donker wordt en zorgt ervoor dat we slaperig worden. Een gebrek aan daglicht voor een hogere melatoninespiegel, waardoor we ons moe en lusteloos kunnen voelen gedurende de dag. 

 

Andere oorzaken van winterblues

Niet alleen de melatoninespiegel wordt in verband gebracht met het sombere gevoel dat we in de winter kunnen ervaren. De hoeveelheid zonlicht waaraan we worden blootgesteld heeft ook invloed op de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan wanneer het in aanraking komt met zonnestralen en de zon is dan ook onze belangrijkste bron van vitamine D. 

In de herfst- en wintermaanden is het moeilijker om via zonlicht aan voldoende Vitamine D te komen, aangezien de zon minder fel is en we ook nog eens meer binnen zitten. Een tekort aan deze vitamine wordt in verband gebracht met vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.

Een andere mogelijke oorzaak van winterblues is een verlaagd niveau van de neurotransmitter serotonine tijdens de wintermaanden. Serotonine is de neurotransmitter die het meest geassocieerd wordt met stemmingsstoornissen. Hoe meer serotonine, hoe beter je je voelt. Een laag serotonine niveau kan worden veroorzaakt door een teveel aan melatonine, aangezien serotonine nodig is om melatonine te produceren

 

8 dingen die jou kunnen helpen om de winterperiode door te komen

Hoewel we aan de hoeveelheid zonlicht helaas niks kunnen veranderen zijn er wel een aantal dingen die je kunt proberen om minder last te hebben van winterblues. 

  1. Probeer elke dag buiten te komen en een (kleine) wandeling te maken. Op natte en koude dagen wil je waarschijnlijk liever warm binnen zitten, maar als je overdag buiten komt krijg je naast frisse lucht toch net dat beetje zonlicht op je huid wat je weer meer energie geeft om de dag door te komen.
  2. Beweeg! Door te sporten maakt je lichaam endorfines (lees: geluksstofjes) aan. Sporten is dus niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je gemoedstoestand. 
  3. Zorg ervoor dat je genoeg Vitamine D binnenkrijgt. Omdat het in de winter moeilijker is om via zonlicht aan voldoende Vitamine D te komen, kan je kiezen voor een Vitamine D supplement. Zo weet je zeker dat je geen tekort hebt. 
  4. Meditatie of yoga kunnen helpen om te ontspannen. Probeer elke dag een moment voor jezelf te nemen om tot rust te komen. Stress heeft een negatieve invloed op je gemoedstoestand. 
  5. Haal daglicht binnen in je huis en op je werkplek. Open de gordijnen en zet zo nodig de lichten aan.
  6. Probeer een paar uur voordat je naar bed gaat al je schermen uit te zetten. Het blauwe licht uit deze schermen verstoort namelijk de aanmaak van melatonine in het lichaam, waardoor je slechter slaapt en je overdag moe voelt. Lees eens boek of doe iets anders waar je rustig van wordt.
  7. ‘S ochtends wil je juist worden blootgesteld aan veel licht, daar wordt je wakker en actief van. Er zijn speciale lichttherapie lampen die je hierbij kunnen helpen. De blootstelling aan intensief licht bootst het effect van natuurlijk daglicht na. 
  8. Voeding kan veel doen voor je humeur en het is daarom in de wintermaanden extra belangrijk om erop te letten dat je aan alle benodigde voedingsstoffen komt. Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk om voldoende van binnen te krijgen, aangezien ze in verband worden gebracht met het humeur. Eet veel vette vis of kies voor een Omega-3 supplement.

 

Supplementen die kunnen ondersteunen bij winterblues

Naast de bovenstaande tips zijn er ook een aantal supplementen die jou kunnen helpen om de winterperiode door te komen en minder last te hebben van winterblues.

  • 5 HTP is de voorloperstof van de serotonine en melatonine. Een tekort aan serotonine kan de oorzaak zijn van verschillende mentale klachten.
  • Passiebloem wordt in verband gebracht met de gemoedstoestand en het concentratievermogen. Het zou de activiteit van de neurotransmitter GABA in de hersenen kunnen bevorderen. 
  • Magnesium bisglycinaat draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en tot een normale psychologische functie. Het is een goed opneembare vorm van magnesium.
  • Sint-Janskruid wordt in verband gebracht met de gemoedstoestand en het stressniveau. 

Hopelijk helpen deze tips je om de winter door te komen en gelukkig worden de dagen straks weer langer!