Beter slapen? Probeer deze supplementen!

Beter slapen? Probeer deze supplementen!

Hoeveel uurtjes heb jij vannacht gemaakt? Slaap je makkelijk in of lig je eerst een tijdje naar het plafond te staren? Slaapproblemen zijn van alledag en bijna iedereen krijgt er voor een kortere of langere periode mee te maken. En dat is niet fijn, aangezien slecht slapen een groot effect heeft op je productiviteit en mentale gesteldheid gedurende de dag. Hoewel slaapproblemen meerdere redenen kunnen hebben, worden ze het vaakst veroorzaakt door stressgerelateerde aandoeningen.

Wat is het verband tussen stress en slaapproblemen?

Om goed in te kunnen slapen is het van belang dat we niet meer ‘aan’ staan en rust voelen in ons lichaam en hoofd. Het deel van ons lichaam wat daarvoor zorgt is het het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt alle onbewuste zaken in het lichaam en bestaat uit twee delen: het sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel. 

Het sympathische deel is actief wanneer je lichamelijk actief bezig bent (sporten, noodsituaties, stress). Dit heeft invloed op verschillende organen: je pupillen worden groter, je hartslag gaat sneller, je bloeddruk wordt hoger, je spijsvertering gaat in ruststand, je spierspanning wordt hoger, je bijnieren produceren het stofje adrenaline en je ademt meer zuurstof in.

Het parasympatische deel is actief wanneer je in de rust/herstel stand bent. Je spijsvertering is actief, je lichaam produceert melatonine in de avond, je hartslag wordt lager, je bloeddruk wordt lager: je lichaam ontspant zich.

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Echter raakt door de vele prikkels die we tegenwoordig gedurende de dag binnenkrijgen de balans steeds meer verstoord. Dit resulteert in moeilijker ontspannen en slechter in- en doorslapen.

Waarom is een goed slapen zo belangrijk?

Vaak wordt onderschat hoe belangrijk goed slapen is voor de algehele gezondheid en gemoedstoestand. Toch zijn de gevolgen van een slechte nacht voor de meeste mensen al snel merkbaar. Voel je je minder energiek, heb je een slecht humeur of kan je je slecht concentreren? De kans is dan groot dat je wel wat meer uurtjes slaap had kunnen gebruiken. 

Slapen is essentieel voor het functioneren van het lichaam en de hersenen. Een goede nachtrust verbetert het geheugen, het maken van beslissingen en de creativiteit. Ook is voldoende slaap gelinkt aan een lager risico op obesitas, beroerte, hart- en vaatziektes en diabetes. 

Ondanks alle voordelen van een goede nachtrust is de slaapkwaliteit en -duur nog nooit zo laag geweest en lijdt een toenemend aantal mensen aan een een slaaptekort.

Hoe zorg ik voor een betere slaapkwaliteit?

Om goed te kunnen slapen is het van belang dat je een ontspannende avondroutine creëert. Daarnaast kan een natuurlijke ondersteuning om beter te ontspannen en snel in slaap te vallen een bijdrage leveren. Een (kruiden)supplement kan in dat gevoel uitkomst bieden. De werkzame stoffen hierin kunnen helpen om innerlijke en lichamelijke onrust en gevoelens van angst te verminderen en op deze manier de slaapkwaliteit positief beïnvloeden.

Supplementen voor slaap en ontspanning


Passiebloem

De meeste mensen kennen de passiebloem vanwege zijn mooie, opvallende uiterlijk, maar wist je dat er aan deze plant kalmerende en angstremmende eigenschappen worden toegewezen? Sinds 2018 is de passiebloem (passiflora incarnata) zelfs officieel goedgekeurd als slaapbevorderend middel. Om slaapstoornissen te behandelen wordt passiebloem (vaak in combinatie met andere kruidengeneesmiddelen) gebruikt als alternatief voor chemische slaapmiddelen. 

Het rustgevende en slaapbevorderende effect van de passiebloem zou komen door het effect ervan op Gamma-aminoboterzuur (GABA): een van de belangrijkste rustgevende neurotransmitters in ons lichaam. Zo zou passiebloem de activiteit van GABA in de hersenen kunnen bevorderen.


Saffraan

Saffraan is een zeer kostbaar specerij en wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Saffraan wordt al eeuwenlang gebruikt kleurstof, smaakmaker en geneesmiddel. Zo werd het in de Ayurvedische geneeskunde ingezet bij slaapproblemen, geheugenproblemen en depressie. De kalmerende eigenschappen van saffraan worden verklaard door het positieve effect ervan op stemmingsgerelateerde neurotransmitters als dopamine en serotonine 

Saffraan werkt ontspannend* en draagt bij aan een goede gemoedstoestand*. Ook is het goed voor de spieren* en helpt het bij ongemakken rondom de menstruatie*.


Magnesium Bisglycinaat en magnesium Tauraat

Net als melatonine is magnesium een natuurlijk slaapmiddel. Sterker nog: de twee stoffen werken met elkaar samen om het bioritme te reguleren. Mensen met een magnesiumtekort ervaren meer rusteloze slaap en worden ‘s nachts vaker wakker, waardoor vermoeidheid en futloosheid overdag op de loer liggen. Het aanvullen van een magnesiumtekort zorgt voor een diepere en rustigere slaap.

De beste magnesiumvormen om de slaap te verbeteren zijn Bisglycinaat en Tauraat. Deze organische vormen hebben een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat je lichaam ze goed opneemt. Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Tauraat dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid en tot een normale psychologische functie. Lees hier meer over magnesium.


B-complex

We hebben regelmatig te maken met spanning en stress en dat is slecht voor de slaapkwaliteit. Diverse B vitamines bieden ondersteuning bij stress, spanning en slapeloosheid. Vitamine B1, B6, B8 en B12 zorgen voor geestelijke energie, zijn goed voor de gemoedstoestand en dragen bij aan een heldere geest. Vitamine B5 helpt bij geestelijke inspanning en ondersteunt in stress-situaties. Een B-complex supplement kan daarom een uitkomst zijn voor wie last heeft van stress en slapeloosheid.


Valeriaan

Valeriaanwortel wordt in de kruidengeneeskunde in al lange tijd ingezet bij slaapproblemen, stress en angst. Het wordt ook wel de natuurlijke rustgever genoemd. Valeriaanzuur, de werkzame stof uit valeriaan, zorgt ervoor dat Gamma-aminoboterzuur (GABA) minder wordt afgebroken. GABA reguleert de impulsen in je hersenen en zenuwstelsel en zorgt voor meer rust en minder angst. Dit is precies wat kalmerende middelen als Valium en Xanax doen, maar het verschil is dat valeriaan en natuurlijk kruid en slaapmiddel is. Valeriaan is een geregistreerd kruidengeneesmiddel waarvan de werking en veiligheid is aangetoond in klinisch onderzoek.


5-HTP

5-HTP is een aminozuur en is een voorloperstof van de neurotransmitters serotonine en melatonine. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter en regelt onder meer de stemming. Een tekort aan Serotonine kan de oorzaak zijn van klachten als depressie, stress, een laag libido en paniekaanvallen. Melatonine regelt onder andere het dag- en nachtritme, de hormoonafgifte en de lichaamstemperatuur. Wanneer men een tekort aan Melatonine heeft kan dit zorgen voor slapeloosheid. 5-HTP kan helpen bij onrust en ondersteunt het concentratievermogen.


L-Tryptofaan

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Dit houdt in dat ons lichaam het zelf niet kan aanmaken en we het moeten binnenkrijgen uit voeding of suppletie. L-Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet in 5-HTP, waaruit vervolgens Serotonine en Melatonine worden aangemaakt.


Goede slaapgewoontes

Om je lichaam in de parasympatische stand te brengen en daarmee tot rust te komen kan een (kruiden)supplement een waardevolle aanvulling zijn. Het effect hiervan zal vooral merkbaar zijn in combinatie met goede slaapgewoontes. Probeer daarom eens de volgende tips om nog beter te ontspannen en in slaap te vallen:

  • Yoga
  • Mindfulness en meditatie
  • Gedurende 15 minuten op een spijkermat liggen
  • Wandelen in de natuur
  • Letten op je ademhaling (buik)
  • Het vermijden van blauw licht voor het slapengaan
  • Niet sporten of andere intensieve activiteiten verrichten voor het slapengaan

Een goede nachtrust is even belangrijk voor onze gezondheid als gezonde voeding en voldoende beweging. Veel mensen hebben echter moeite om in slaap te komen en staan daarom niet uitgerust op. Het nemen van een supplement in combinatie met goede slaapgewoontes kan helpen om beter te ontspannen en sneller in slaap te vallen.   

*gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.