20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Het belang van hormonale balans

Het belang van hormonale balans

Hormonen, de chemische boodschappers die ons lichaam reguleren en coördineren, beïnvloeden vrijwel elk aspect van ons welzijn. Van onze stemming tot onze stofwisseling, ze spelen een cruciale rol. Maar wat gebeurt er als de hormoonbalans verstoord raakt? In deze blog duiken we dieper in op hormonen, hormonale balans en hoe we deze kunnen ondersteunen voor een betere gezondheid en welzijn.  

 

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn chemische boodschappers in het lichaam die verschillende fysiologische functies reguleren en coördineren. Hormonen worden geproduceerd door endocriene klieren en spelen een cruciale rol in veel verschillende processen in het lichaam. Enkele belangrijke hormonen zijn insuline, oestrogeen, testosteron, melatonine, groeihormoon en adrenaline. Er bestaat ook kunstmatige hormonen zoals de anticonceptiva. Dit zit bijvoorbeeld in de pil.  

 

Wat is de hormoonbalans?

De hormoonbalans is van cruciaal belang om allerlei lichaamsfuncties te laten werken. Het verwijst naar de optimale verhoudingen en niveaus van de hormonen in het lichaam. Een evenwichtige hormoonbalans zorgt ervoor dat de verschillende hormonen in het lichaam met de juiste hoeveelheden worden geproduceerd en op het juiste moment worden vrijgelaten. Een goede hormoonhuishouding is essentieel voor het reguleren van je metabolisme, groei, ontwikkeling, slaap stemming, enzovoorts. Het is ook mogelijk om een hormonale disbalans te hebben.  

 

Hormonale disbalans

Het kan zijn dat je hormonen soms niet helemaal in balans zijn. Enkele symptomen van een slechte hormoonhuishouding zijn: menstruatieproblemen, vermoeidheid, slaapproblemen, humeurschommelingen en huidproblemen.  

Oorzaken van een hormonale disbalans kunnen zijn:

  • Stress: Langdurige stress kan leiden tot een overproductie van het stresshormoon cortisol, wat de balans van andere hormonen kan verstoren.
  • Slechte voeding: Een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en transvetten kan leiden tot ontstekingen en hormonale onevenwichtigheden.
  • Gebrek aan slaap: Onvoldoende slaap kan leiden tot verstoringen in de productie van hormonen die de eetlust, de stofwisseling en het stressniveau reguleren.
  • Gewichtsschommelingen: Overgewicht kan leiden tot een verhoogde productie van oestrogeen bij zowel mannen als vrouwen, terwijl ondergewicht de hormonale balans kan verstoren door een gebrek aan voldoende voedingsstoffen.
  • Medicatie: Sommige medicijnen, waaronder anticonceptiepillen, kunnen hormonale veranderingen veroorzaken als bijwerking.
  • Milieutoxines: Blootstelling aan chemicaliën in de omgeving, zoals ftalaten en bisfenol-A (BPA), kunnen de hormonale balans verstoren door te fungeren als hormoonverstorende stoffen.
  • Leeftijd: Hormonale veranderingen zijn normaal tijdens verschillende levensfasen, zoals de puberteit, zwangerschap, menopauze en veroudering.


Wat is PMS?

PMS, of premenstrueel syndroom, verwijst naar een cluster van fysieke, emotionele en gedragsmatige symptomen die vaak optreden bij vrouwen in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. Deze symptomen worden vermoedelijk veroorzaakt door schommelingen in hormonen, vooral oestrogeen en progesteron, gedurende de menstruatiecyclus. Hoewel veel vrouwen maandelijks milde tot matige symptomen ervaren, kan PMS bij sommigen zo ernstig zijn dat het hun dagelijks functioneren verstoort en medische aandacht vereist.  

 

Wat zijn de klachten bij PMS?

De klachten van PMS kunnen worden onderverdeeld in fysieke klachten, emotionele klachten en gedragsveranderingen. Fysieke symptomen omvatten buikpijn of krampen, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, gevoelige borsten en vermoeidheid. Emotionele symptomen manifesteren zich in prikkelbaarheid, stemmingsschommelingen, angst, depressie, huilbuien en een verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Gedragsveranderingen kunnen zich uiten in veranderingen in eetlust en voedselverlangens, slaapproblemen en verminderde concentratie.

 

Hormonale balans herstellen

Om een gezonde hormoonbalans te behouden en symptomen zoals PMS te verminderen, zijn er verschillende strategieën om je hormonen in evenwicht te brengen. Levensstijl is een belangrijke factor in de hormoonhuishouding. Een gevarieerd dieet is bijvoorbeeld altijd goed, maar ook cruciaal voor een goede hormoonbalans. Denk hierbij aan voldoende verse groenten en fruit, vezels, eiwitten en eet gezonde vetten. Ook genoeg lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede hormoonbalans. Daarnaast zijn het drinken van voldoende water, het vermijden van stress en het beperken van de inname van cafeïne en alcohol ook zeer belangrijk voor je hormonen.  
 

Supplementen bij hormoonbalans?

Naast het handhaven van een gezonde levensstijl, kunnen verschillende ondersteunende supplementen helpen bij het handhaven van een evenwichtige hormoonbalans. Mattisson heeft een uitgebreid assortiment aan dergelijke supplementen beschikbaar.

 

Planten en kruiden voor hormonale balans

Er zijn diverse kruiden en planten die op natuurlijke wijze kunnen bijdragen aan een gezonde hormoonhuishouding. Mattisson biedt supplementen zoals saffraan, borage olie, soja isoflavonen, teunisbloem, L-theanine en menstruCare.  

  • Saffraan, afkomstig van de bloem Crocus sativus, is een specerij met unieke eigenschappen. Saffraan ondersteunt ontspanning*, draagt bij aan een gezonde emotionele balans* en helpt een positieve gemoedstoestand te behouden.*
  • Borage olie, gewonnen uit zaden van de Borage officinalis-plant, bevat omega-6 vetzuren, een essentieel voedingsmiddel.  
  • Soja isoflavonen en teunisbloem zijn afgeleid van specifieke planten en hebben beide gunstige effecten op lichaamsprocessen. Teunisbloemolie ondersteunt een normale huid en haargroei*, de gezondheid van hart en bloedvaten*, het immuunsysteem* en een normale menstruele balans.*
  • L-theanine is een natuurlijk aminozuur. Het komt voor in de bladeren van de groene thee plant camellia sinesis. Aangenomen wordt dat L-theanine werkt door het verhogen van de niveaus van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van stemming, slaap en angst.
  • MenstruCare (Vitex Agnus Castus) kan worden gebruikt als natuurlijk middel om hormonen te reguleren en symptomen te verlichten. Agnus Castus draagt bij aan een normale hormoonhuishouding*, ondersteunt een normale menstruatie*, draagt bij aan de normale weestand tegen stress* en ondersteunt het overgangsproces.*

Omega-3 vetzuren voor hormonale balans

Omega-vetzuren spelen een essentiële rol in de hormoonhuishouding. Omega-3 algenolie, een veganistisch alternatief voor visolie, wordt geproduceerd uit microalgen. Visolie is ook een rijke bron van omega-vetzuren, die van vitaal belang zijn voor diverse lichaamsprocessen.

 

Hormoonsupport

Hormoonsupport is een product van Mattisson wat speciaal ontwikkeld is voor vrouwen vanaf de eerste menstruatie tot en met de menopauze die ongemakken ervaren rondom hun hormonale balans. Het supplement bestaat uit Agnus Castus, 5-HTP, saffraan en zink. Agnus Castus draagt bij aan een normale hormoonhuishouding*, ondersteunt een normale menstruatie*, draagt bij aan de normale weestand tegen stress* en ondersteunt het overgangsproces.* 5HTP is een aminozuur en een voorloperstof van de neurotransmitters serotonine en melatonine. 5-http ondersteunt het concentratievermogen en kan helpen bij onrust. Saffraan ondersteunt ontspanning*, draagt bij aan een gezonde emotionele balans* en helpt een positieve gemoedstoestand te behouden*. Zink is een belangrijk mineraal en heeft veel verschillende werkingen op het lichaam. Zo ondersteunt zink het immuunsysteem, een normale huid, haar en nagels en draagt bij aan een normale hormoonhuishouding.  
 
*Claim in afwachting van goedkeuring.  
 
Wil je meer weten over hormonale balans? Bekijk dan het gezondheidsdoel of vraag advies op maat aan onze experts.