Bone Broth: wat zijn de gezondheidsvoordelen en hoe gebruik je het?

Bone Broth: wat zijn de gezondheidsvoordelen en hoe gebruik je het?

Bone broth (bottenbouillon) is een voedzame vloeistof gemaakt door het sudderen van dierenbotten met groenten, kruiden en specerijen. Het bevat collageen, gelatine, aminozuren, mineralen en vitamines. Bone broth kan worden gebruikt in soepen, stoofschotels, sauzen, rijstgerechten, smoothies en meer. Er zijn verschillende varianten, zoals rund (beef bone broth), kip (chicken bone broth) en vis (fish bone broth). Ontdek de gezondheidsvoordelen en geniet van de veelzijdigheid in je gerechten.


Wat is Bone Broth?

Bone broth is een voedzame vloeistof die wordt gemaakt door het sudderen van dierenbotten, meestal van rundvlees, kip of vis, samen met groenten, kruiden en specerijen. Het is een traditionele kooktechniek die populair is vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Het langzame sudderproces zorgt ervoor dat verschillende voedingsstoffen, zoals collageen, gelatine, aminozuren, mineralen en vitaminen, uit de botten en bindweefsels worden gehaald. Bone broth wordt vaak gedronken als een warme, troostende drank of gebruikt als basis voor soepen, stoofschotels en andere gerechten.  


Wat bevat bone broth?

Bone broth bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder collageen, gelatine, aminozuren, vitamines en mineralen.  

 • Collageen: Bone broth is rijk aan collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam.
 • Gelatine: Het langdurig koken van botten zorgt ervoor dat gelatine vrijkomt.  
 • Aminozuren: Bone broth bevat verschillende aminozuren, waaronder glycine, proline en glutamine. Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Eiwitten zijn goed voor het skelet en ondersteunen snel herstel van spieren na training.  
 • Mineralen: Tijdens het sudderen van botten worden mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en zink vrijgegeven. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten en het activeert je natuurlijke energie in het lichaam. Magnesium helpt bij het normale werken van de spieren en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel. Fosfor draagt bij aan een sterk gebit. Kalium is goed voor de bloedruk. Zink is belangrijk voor de huid en voor het behoud van glanzend haar.  
 • Vitamines: Bone broth kan ook sporen van vitamines bevatten, zoals vitamine A, vitamine K, vitamine C, en verschillende B-vitamines. Vitamine A heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Vitamine K helpt bij de normale bloedstolling. Vitamine C bevordert onder andere de energiestofwisseling.  

Het precieze gehalte aan voedingsstoffen kan variëren, afhankelijk van de specifieke ingrediënten en de bereidingswijze van de bone broth. 


Wat is het verschil met bouillon en stock?

Hoewel de termen bouillon, stock en bone broth vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele subtiele verschillen in betekenis en bereidingswijze.  

Bouillon

Bouillon is een lichte, heldere vloeistof die meestal wordt gemaakt door vlees, gevogelte, vis of groenten te koken in water. Het wordt vaak gebruikt als basis voor soepen, sauzen en andere gerechten. Bouillon heeft over het algemeen een kortere kooktijd en bevat meestal minder ingrediënten dan bone broth of fond. Het doel van bouillon is voornamelijk het op smaak brengen van gerechten. Bouillon heeft vaak een hoger zoutgehalte dan bone broth.  

bone brothbone broth

Bone broth

Bone broth is vergelijkbaar met bouillon, maar het onderscheidende kenmerk is dat het meestal een langere kooktijd heeft (soms wel 24-48 uur) om maximale extractie van voedingsstoffen en gelatine uit de botten en weefsels te bereiken. Bone broth bevat hogere concentraties collageen, gelatine en aminozuren dan bouillon. Het wordt vaak gedronken als een op zichzelf staande warme drank of gebruikt als basis voor soepen, stoofschotels en andere gerechten. Bone broth heeft van zichzelf een vrij vlakke smaak. Wil je het dus als bouillion gebruiken, raden we aan om het op smaak te brengen met kruiden.  

Fond

Een fond is eigenlijk hetzelfde als bone broth, maar dan sterk gereduceerd. Door de bouillon verder in te laten koken ontstaat een fond die dikker (meer gelatine), donkerder van kleur en voller van smaak is.


Toepassingen met bone broth

Bone broth heeft veel verschillende toepassingen in de keuken. Naast dat je het natuurlijk lekker zo kan drinken, kan je er ook nog veel andere dingen mee maken. We hebben enkele populaire manieren voor je op een rijtje gezet.  

 • Soepen en stoofschotels: je kan bone broth gebruiken als basis voor heerlijke voedzame soepen en stoofschotels. Het voegt smaak, voedingsstoffen en een rijke textuur toe aan gerechten. Gebruik bone broth bijvoorbeeld in kippensoep, groentesoep, chili, goulash en veel meer.  
 • Rijst en granen: gebruik bone broth in plaats van gewoon water bij het koken van rijst, quinoa, bulgur of andere granen. Hierdoor krijgen de granen een heerlijke smaak en extra voedingsstoffen.  
 • Sauzen en jus: voeg je brone broth toe aan je sauzen en jus om de extra smaak te geven. Je kan de bone broth toevoegen aan pastasauzen, stofvleessauzen en jus voor gebraad en zelfgemaakte gravy.  
 • Risotto: ook bij je risotto kan je bone broth toevoegen. Voeg het hierbij toe tijdens het kookproces. Dit geeft de rijst een rijke en romige textuur en uiteraard een heerlijke umamismaak.  
 • Smoothies en dranken: Voeg een kleine hoeveelheid bone broth toe aan smoothies of andere dranken voor extra voedingstoffen. Het kan een geweldige manier zijn om de voordelen van bone broth in je dagelijkse routine opnemen.  
 • Sauteer- en stoofgerechten: gebruik bone broth om vlees, gevogelte of groenten in te sauteren of te stoven. Het zorgt voor een extra smaakt en helpt de ingrediënten sappig en mals te houden.  

Bone broth is een super veelzijdig product en je kan goed experimenteren met verschillende recepten en gerechten om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt en je voorkeur heeft.  


Verschillende soorten bone broth

Er zijn verschillende soorten bone broth, afhankelijk van de bron van de botten en de specifieke ingrediënten die worden gebruikt. Zo heb je runder bone broth, kippen bone broth, vis bone broth en gemengde bone broth. Runder bone broth is gemaakt van runderbotten, zoals beenderen, mergpijpjes en eventueel vleesresten. Runder bone broth heeft een rijke smaak en is zeer voedzaam. Kippen bone broth is gemaakt van kippen botten, zoals karkassen, vleugels en poten. Kippen bone broth is lichter van smaak en heeft een milde en hartige smaak. Vis bone broth is gemaakt van visgraten en koppen. Samen met groenten en kruiden. Vis bone broth heeft een zachte, zee-achtige smaak en is populair in vissensoepen en zeevruchtgerechten.  


Bone broth kopen?

Kies voor kwaliteit met Mattisson's Bone Broth-producten. Ontdek onze diverse smaken en voeg eenvoudig een voedzame boost toe aan je maaltijden. Als je op zoek bent naar een handige toevoeging aan je smoothies of ontbijt, hebben we verschillende poedervarianten en fonds beschikbaar. Maar als je liever voor capsules kiest, hebben we ook collageenrijke bone broth in capsulevorm. klik hier voor het volledige assortiment!