Baklava met een gezonde twist

Baklava met een gezonde twist

De ramadan is een heilige maand in de Islam. Er wordt tijdens deze maand alleen gegeten tussen zonsondergang en zonsopgang. Eén van de meest geliefde zoete lekkernijen tijdens Ramadan is baklava, een dessert dat symbool staat voor samenhorigheid en feestvreugde. Maar wat als we je vertelden dat je kunt genieten van een gezondere variant van deze lekkernij? Bekijk het recept hierbeneden.  

 

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en is een heilige maand voor moslims over de hele wereld. Het vasten tijdens de Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam, de fundamentele praktijken die alle moslims worden aangemoedigd te volgen. Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Ze onthouden zich hierbij van eten, drinken, roken en andere wereldse verlangens. Naast het vasten omvat de Ramadan ook extra gebeden, recitatie van de Koran, liefdadigheidswerk en toenadering tot Allah. De Ramadan eindigt met een feest, het Suikerfeest of ook wel Eid al-Fitr genoemd.  

 

Waarom bestaat de Ramadan?

De Ramadan bestaat vanwege verschillende redenen. De Ramadan herdenkt de openbaring van de eerste verzen van de Koran aan de profeet Mohammed. Het is een tijd van groei, zelfreflectie en toewijding aan Allah. Ook moedigt de Ramadan moslims aan om na te denken over de minder fortuinlijke tijden, om na te denken over mensen in de samenleving die altijd honger moeten lijden. Door het ervaren van honger en dorst gedurende de dag, brengt de Ramadan empathie en compassie bij. Ook het extra waarderen van privileges komt hier aan bod. De laatste reden voor de Ramadan staat voor zuivering van het lichaam en de ziel. De Ramadan is ook gericht op zuiveren van de geest, het hart en het lichaam. Zo wordt er tijdens het vasten gestreefd slechte gewoontes te overwinnen, zoals liegen, roddelen en slecht gedrag. Deze slechte gewoontes maken plaats voor deugdzaamheid en geduld.  

Suikervrije baklava tijdens de Ramadan

Als de zon onder is, mag het etensmaal beginnen. Mattisson heeft een heerlijk recept bedacht voor een gezondere baklava variant. Baklava is een heerlijk, zoet dessert en is populair in veel landen in het Midden-Oosten, de Balkan en rondom de Middellandse Zee. Van origine bestaat baklava uit boter, filodeeg, gehakte noten en suikers. In dit recept hebben we een gezonde twist gegeven aan het toetje.  


Ingrediënten:

Siroop:

 • 150 gram kokosbloesemsuiker
 • 85 ml water
 • 40 gram suikervrije honing
 • 1 stuk citroenschil

Bereidingswijze baklava:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.  
 2. Smelt de kokosolie en giet 1/3 hiervan in een lage bakvorm
 3. Snijd het filodeeg in de juiste maat en zorg dat je 15 lagen hebt.  
 4. Leg een laagje filodeeg op de bodem en besmeer met kokosolie. Herhaal dit 5 keer.
 5. Hak de noten fijn en voeg hier de kaneel, citroenrasp en kokosbloesemsuiker aan toe.  
 6. Verdeel de helft van het notenmengsel over het deeg en leg hier weer 5 lagen filodeeg overheen.  
 7. Verdeel de andere helft van de notenmix over het deeg en top af met de laatste 5 lagen deeg.  
 8. Snijd de ongebakken baklava in stukjes en bak voor 35 minuten in de oven.

Bereidingswijze siroop:

 1. Voeg de kokosbloesemsuiker samen met het water en de citroenschil toe aan een pan en verwarm op laag vuur.
 2. Laat de suiker inkoken voor 15 tot 20 min.  
 3. Voeg de honing toe en schenk de siroop over de baklava als die nog warm is.