20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Bliss Balls: ideaal voor de zoete trek

Bliss Balls: ideaal voor de zoete trek

swEen “snack-attack” hebben we allemaal wel eens: soms kan je het gewoon niet laten om te grijpen naar een tussendoortje. Met name zoete snacks zijn op sommige momenten onweerstaanbaar, al is deze keuze meestal helaas niet de gezondste. Zelfgemaakte bliss balls zijn de perfecte oplossing: zoet, maar toch voedzaam en gezond. Maak ze op voorhand en je hebt altijd een lekkere snack om guilt-free de zoete trek mee te stillen.

Wat zijn bliss balls?

Het begon een aantal jaar geleden als food trend, maar inmiddels zijn bliss balls niet meer weg te denken uit de wereld van gezonde voeding en zie je ze overal terugkomen. Bliss balls, ook wel energy balls of power balls, zijn gezonde snackballetjes waar je eindeloos mee kunt variëren. De basis wordt meestal gevormd door granen, noten en een natuurlijke zoetmaker, maar er zijn talloze mogelijkheden om de smaak, kleur en bite volledig naar eigen wens aan te passen. Een voordeel van bliss balls is dat het een snack is waar je ook echt iets aan hebt. De voedzame ingrediënten zorgen namelijk voor genoeg energie om weer even vooruit te kunnen. Bliss balls neem je gemakkelijk mee en zo heb je altijd en overal een gezond tussendoortje bij de hand. En nog een voordeel: je hebt ze binnen no-time gemaakt! Bewaar de bliss balls in de koelkast of vriezer en je hebt voor meerdere dagen een healthy snack klaarliggen. 

Zelf bliss balls maken

Voor bliss balls heb je eigenlijk maar een paar basisingrediënten nodig: havermout, noten en een natuurlijke zoetmaker. Als je deze ingrediënten hebt liggen kun je op elk moment bliss balls maken. Heb je zaden, pitten, vruchten, cacao of kokos in huis? Deze extra’s maken je zelfgemaakte bliss balls nóg lekkerder.

Havermout

Havermout is een energierijk graan dat van nature glutenvrij is. Havermout is goedkoop en zit boordevol vezels. Meestal is havermout de basis voor bliss balls, maar in sommige recepten wordt amandelmeel, volkoren tarwemeel of kokosmeel gebruikt. 

Natuurlijke zoetmaker

Het lekkerste aan bliss balls is de zoete smaak ervan, maar van de één mag het net wat zoeter dan van de ander. Je bepaalt zelf hoe zoet je je energy balls maakt door te kiezen welke natuurlijke zoetmaker je toevoegt. Voorbeelden zijn gedroogd fruit, ahornsiroop of agavesiroop. Een plakkerige substantie heeft de voorkeur, want dit houdt de balletjes goed bij elkaar. 

Ben je een echte zoetekauw? Kies dan voor dadels als zoetmaker in je bliss balls. De dadel is één van de meest zoete fruitsoorten en wordt daarom vaak gebruikt als smaakmaker in baksels en andere maaltijden. Dadels bevatten daarnaast enorm veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine A, B1, B2, B6 en mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink. Dadels zorgen ervoor dat je bliss balls extra verzadigend zijn. 

Liever geen suiker? Kies dan voor kokosolie, pindakaas of een andere notenpasta als kleefmiddel. 

Noten

Veel mensen hebben wel amandelen, walnoten, cashewnoten of een andere notensoort in het keukenkastje liggen. Noten zijn een voedzaam tussendoortje en ze zijn ook ideaal om te verwerken in salades, een granenontbijt én in bliss balls. Noten zitten vol met vezels en eiwitten, die ervoor zorgen dat je goed vol gaat zitten. Ook zijn noten een rijke bron van onverzadigd vet. Geen noten in huis? Pindakaas en amandelpasta vormen prima alternatieven om te gebruiken in je zelfgemaakte bliss balls. 

Extra’s

Als de basis is gevormd komt het leukste gedeelte: de extra’s. Dit is het moment om je keukenkastjes te plunderen en je uit te leven met jouw favoriete gezonde lekkernijen. Kokosrasp, pure chocolade, cacao, zaden en pitten zijn allemaal lekkere én voedzame toevoegingen aan bliss balls. Niet origineel genoeg? Wat dacht je van geraspte wortel, hagelslag, geroosterd sesamzaad of pistache? Je snapt waar we heen willen: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Tip: Maak je zelfgemaakte bliss balls een feest voor het oog! Kies voor minimaal één kleurrijke superfood zoals rode bietenpoeder, blue spirulina, matcha of kurkuma. Ook frambozen zijn goed te gebruiken als kleurstof en zijn ideaal als je houdt van een licht zure, frisse smaak.

Hieronder vind je een recept voor heerlijke en kleurrijke frambozen bliss balls.

Frambozen bliss balls met kokosrasp

Ingrediënten voor 15 bliss balls:

Bereidingswijze:

  1. Meng de dadels samen met de havermout, frambozen, amandelen en 30 gram kokosrasp in de blender tot deeg. Mix totdat er een kleffe structuur ontstaat en zorg dat alle ingrediënten goed fijngemalen zijn.
  2. Kneed de cacao nibs door het deeg en maak porties van ongeveer 30 gram. Rol deze in je handen tot stevige balletjes.
  3. Strooi de resterende kokosrasp in een schaaltje en rol de balletjes hier doorheen totdat ze helemaal omhuld zijn met kokosrasp.
  4. Zijn de bliss balls te droog? voeg wat extra dadels, notenpasta of kokosolie toe. Zijn ze juist te nat? voeg dan extra havermout toe. Bewaar de bliss balls in een afgesloten bakje in de koelkast of leg ze in de vriezer voor een extra lange houdbaarheid.

Bereidingswijze: 15 minuten.

Volg @Mattissonhealthstyle op instagram voor meer superfood recepten.