Hoe roken de opname van voedingsstoffen verstoort

Hoe roken de opname van voedingsstoffen verstoort

Roken is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Dat weet iedereen. Vroeger waren de gevolgen van roken nog niet zo bekend, maar tegenwoordig is het duidelijk dat roken het risico verhoogt op allerlei soorten aandoeningen. Ook kan er door roken, vaak zonder dat we het (direct) merken, een tekort ontstaan aan essentiële voedingsstoffen.  

 

Wat is tabak? 

Tabak is een plant uit de geslacht nicotiana, waarvan de bladeren worden gebruikt om bijvoorbeeld sigaretten te maken. Tabak bevat nicotine, dit is een zeer verslavende stof voor mensen. Nicotine is het belangrijkste actieve bestandsdeel in tabak. Nicotine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel. Tabak wordt meestal geconsumeerd vanwege het ontspannende en prettige gevoel wat het kan veroorzaken.

 

Gevolgen van roken

Waar in de jaren zestig slechts van 2 ziekten vaststond dat ze veroorzaakt werden door roken (namelijk longkanker en COPD), zijn dat er anno 2023 wel 30. Hier vallen ook minder voor de hand liggende aandoeningen onder zoals een lage botdichtheid en maagzweren. De afgelopen jaren is er ook veel onderzoek gedaan – en nog meer onderzoek is nodig – naar de samenhang tussen roken en de psychische gezondheid.  

Longziekten en verschillende vormen van kanker zijn de meeste bekende gevolgen van roken. Roken is dan ook de belangrijkste oorzaak van deze ziektes. Door het gebruik van sigaretten loopt met risico op longkanker, keelkanker, mondholtekanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en blaaskanker groter. Naast deze ernstige ziektes zijn en nog andere gevolgen van roken. Zo kan tabak zorgen voor tandvleesproblemen, tandverlies, maar kan ook lijden tot verminderde vruchtbaarheid bij beide geslachten. Zo wordt roken ook sterk afgeraden voor een moeder tijdens de zwangerschap. Tot slot leidt nicotine, de verslavende stof in tabak, tot fysieke en psychologische afhankelijkheid.  
 
Naast directe risico’s heeft roken ook invloed op de algehele conditie van het lichaam. Rokers kunnen last krijgen van tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, wat kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen.

 

De impact van roken op het metabolisme

Roken kan diverse negatieve effecten hebben op de opname en het metabolisme van essentiële voedingsstoffen in het lichaam. Voedingsstoffen die het lichaam juist zo hard nodig heeft om in goede conditie te blijven. Voor de opname van voedingsstoffen is een effectieve spijsvertering van belang en hier komt veel bij kijken. Tijdens de spijsvertering wordt het voedsel dat door onze mond binnenkomt, fijn gemalen, vermengd en voortgestuwd door het spijsverteringskanaal om zo de voedingsstoffen op te nemen in het bloed. Hierbij zijn verschillende delen van het lichaam en verschillende organen van belang. Het spijsverteringskanaal wordt ook wel het maagdarmkanaal genoemd en omvat de maag, de dunne darm en de dikke darm. Maar voor de spijsvertering is bijvoorbeeld ook de gezondheid van de mond van belang en de conditie van de darmwand. Voor de opname van voedingsstoffen is het dus van belang dat alle organen en weefsels betrokken bij de spijsvertering, optimaal functioneren. 
 
Sigarettenrook verhoogt bovendien de productie van vrije radicalen in het lichaam, wat kan leiden tot oxidatieve stress en schade aan cellen en weefsels. Dit kan de behoefte aan antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E verhogen om het lichaam te beschermen tegen schadelijke effecten.

 

Hulp bij stoppen met roken?

Wil je stoppen met roken? Dan zijn er de afgelopen jaren steeds meer producten en tips ontwikkeld om hierbij te helpen. Zo kan het gebruik van nicotinepleisters, -kauwgom of -zuigtabletten helpen om de nicotineverslaving af te bouwen. Ook zijn er professionele hulpbronnen, zoals stoppen-met-rokenprogramma’s, counseling en medicaties. Zoek bij behoefte ook steun bij mensen die ook willen stoppen. Zo zijn er ook een aantal goede tips die kunnen helpen:

 • Stel een duidelijk doel voor jezelf, dus plan een specifieke datum dat je gestopt wil zijn
 • Vermijd triggers. Zijn er dus bepaalde situaties waar het verlangen naar een sigaret versterkt wordt, vermijd deze. Ga bijvoorbeeld wandelen in plaats van roken.
 • Beloon jezelf voor het bijvoorbeeld niet roken voor meerdere weken.
 • Gooi alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Zo kom je ook minder in de verleiding.
 • In één keer stoppen met roken, in plaats van geleidelijk minderen
 • Veel water drinken
 • Voorzichtig zijn met koffie en alcohol
 • Op zoek gaan naar gezonde tussendoortjes
 • Zorgen voor beweging en afleiding
 • Voldoende slapen
 • Stopmaatje vinden

 
Voedingssupplement ter ondersteuning bij stoppen met roken?

Bij het stoppen met roken kan een voedingssupplement ondersteuning bieden. Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd. Deze wateroplosbare vitamine speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Er zijn twee vormen van niacine: nicotinezuur en nicotianine.    

Vitamine B3 heeft een aantal bewezen gezondheidseffecten. Het activeert de natuurlijke energie in het lichaam en helpt om vermoeidheid te verminderen, het zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en het draagt bij aan de geestelijke veerkracht, het geheugen en het concentratievermogen. Daarnaast draagt het bij aan het gezond houden van de huid en is het goed voor de slijmvliezen. 
 
Professionals adviseren mensen die willen stoppen met roken, wel eens een goed multivitaminen complex of een vitamine B-complex aan met daarin voldoende vitamine B3. Stoppen met roken kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen voelen zich beter wanneer ze extra vitamine B innemen.

 

Voedingssupplementen en roken

Rokers kunnen tekorten oplopen aan belangrijke voedingsstoffen, wat gevolgen heeft voor de conditie van het lichaam. Het is daarom belangrijk een zo gezond en gevarieerd mogelijk voedingspatroon aan te houden. Wanneer je denkt dat je niet voldoende essentiële voedingsstoffen uit je eten kunt halen, kunnen voedingssupplementen een aanvulling zijn.  
Wanneer je hulp nodig hebt bij het kiezen van een voedingssupplement dat past bij jouw situatie, vraag dan hulp aan een specialist op dit gebied of vraag advies aan een van onze professionals. Zij vertellen je graag meer over het nut van voedingssupplementen en voedingsproducten die rijk zijn aan essentiële bouwstoffen voor een optimale conditie.

 

Wanneer stabiliseert stofwisseling na stoppen met roken?

Wanneer de stofwisseling weer hersteld kan per persoon verschillen. Direct na het stoppen begint het lichaam te werken aan het herstel. De bloeddruk en hartslag dalen naar de juiste niveaus. Veel mensen kunnen enige gewichtstoename ervaren na het stoppen met roken. Na verloop van tijd zullen de meeste mensen merken dat de stofwisseling weer normaliseert. Denk hierbij aan een jaar of 1-2.  

 

Hoe lang hoesten na stoppen met roken?

Ook hoelang men nog last heeft van hoesten na het stoppen met roken kan verschillen. Voor sommige mensen gaat dit na een paar weken over en voor sommige kan dit maanden duren. Heb je iedere dag last van hoest is het vrij blijkelijk dat dit na het stoppen met roken nog even blijft hangen.  

 

Hoe snel herstelt je huid na het stoppen met roken?

Roken verstoort de bloedcirculatie. Na het stoppen zal dit weer langzaam herstellen en zal de huid vanzelf weer een gezondere tint krijgen. Ook kan stoppen met roken helpen bij de vermindering van rimpels en fijne lijntjes.