20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Hoe kies ik de juiste multivitamine?

Hoe kies ik de juiste multivitamine?

Met een overvloed aan multivitamine supplementen op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Mattisson heeft haar eigen multivitamine lijn ontwikkeld, met de deskundige begeleiding van een orthomoleculair therapeut. In deze blog delen we alles wat je moet weten over onze hoogwaardige multivitamines.


Wat zit er in een multivitamine en waar is deze goed voor?

Een multivitamine bevat alle vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Welke voedingsstoffen zijn dat dan en waar heb je ze voor nodig?  

Vitamine A

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine A zit vooral in dierlijke producten.

Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) is belangrijk voor de energievoorziening en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het zit in graanproducten, aardappelen, groenten, vlees(waren) en zuivel.    

Vitamine B2       

Vitamine B2 (riboflavine) is een antioxidant, bevordert de energiestofwisseling, ondersteunt de conditie van het oog, helpt bij het gezond houden van de huid, is goed voor de slijmvliezen en helpt bij vermoeidheid. Het zit vooral in zuivel, maar ook in vlees(waren), groenten, fruit, en graanproducten.

Vitamine B3

Vitamine B3 (niacine) ondersteunt het energieniveau, voedt de huid van binnenuit, draagt bij aan een heldere geest, is goed voor de slijmvliezen en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groenten en aardappelen.

Vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur) ondersteunt de energiestofwisseling, ondersteunt in stresssituaties en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Deze vitamine zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, zuivel, groenten en fruit.

Vitamine B6

Vitamine B6 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, draagt bij aan het energieleverend metabolisme, draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten, draagt bij tot een normale psychologische functie en is van belang voor het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente en zuivel.

Vitamine B8

Biotine (vitamine B8) staat vooral bekend om de positieve bijdrage aan de conditie van het haar en de huid. Daarnaast bevordert biotine de energiestofwisseling, draagt het bij tot een normaal metabolisme van macronutriënten, is het goed voor de gemoedstoestand, helpt het bij het behoud van normale slijmvliezen en is het goed voor het zenuwstelsel. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap, helpt om vermoeidheid te verminderen, draagt bij aan de weerstand tegen stress, helpt het immuunsysteem en draagt bij tot de normale aminozuursynthese. Foliumzuur komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Vitamine B12

Vitamine B12 (methylcobalamine) ondersteunt de energiestofwisseling, helpt bij het celdelingsproces en de aanmaak van rode bloedcellen, ondersteunt het immuunsysteem, draagt bij aan geestelijke veerkracht en is goed voor het zenuwstelsel. Het zit alleen in dierlijke producten. Voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet is het dus goed te letten op de hoeveelheid vitamine B12 die ze binnenkrijgen. Een supplement kan een goede aanvulling zijn.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid, draagt bij tot een normale psychologische functie, ondersteunt de botten en is belangrijk voor de bloedvaten, de huid en het gebit. Vitamine C zit vooral in (Citrus)fruit. 

Vitamine D3

Vitamine D3 draagt bij aan opname van calcium. Daarnaast ondersteunt het een normale werking van het immuunsysteem, een normale werking van de spieren en speelt het een rol in het celdelingsproces. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan in de huid. Vitamine D zit ook in voeding en dan met name in vette vis.   

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en het weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Vitamine E zit in zonnebloemolie, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.   

Vitamine K   

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en K2. Vitamine K zit in vooral groene bladgroenten, fruit, zuivel, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in lever, kaas en eigeel. Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling en is van belang voor de samenstelling van de botten.

IJzer

IJzer is een essentieel mineraal dat cruciaal is voor verschillende lichaamsfuncties. IJzer komt in 2 vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt vooral in dierlijke producten voor zoals, vlees, gevogelte en vis. Non-heemijzer wordt vooral aangetroffen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals bonen, peulvruchten, noten en zaden. Heemijzer wordt beter opgenomen door het lichaam. IJzer ondersteunt onder andere de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, draagt bij aan een normale celdeling en is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam.  

Magnesium

Magnesium is een zeer bekend en zeer essentieel mineraal dat betrokken is bij talloze belangrijke processen in het menselijk lichaam. Magnesium komt voor in voedingsmiddelen zoals, groene bladgroenten, noten, zaden en vis. Magnesium draagt onder andere bij aan een normale spierwerking, activeert je natuurlijke energie in het lichaam en is van belang voor de samenstelling van de botten.  

Zink

Zink is een belangrijk spoorelement voor veel processen in het lichaam. Zo komt zink voor in voedingsmiddelen als vlees, vis, schaal- en schelpdieren en zuivelproducten. Zink draagt bij aan normale haargroei, is goed voor nagels en levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies.  

Selenium

Selenium is ook een belangrijk spoorelement en is nodig in het lichaam. Selenium heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht en ondersteunt een normale hormoonproductie door de schildklier. Selenium komt voor in vis, schaaldieren, gevogelte, eieren en zuivelproducten.  

 

Hoe kies ik de juiste multivitamine?

Het kiezen van de juiste multivitamine kan een uitdaging zijn, gezien de overvloed aan opties op de markt. Van goedkope tot dure varianten, voor verschillende doelgroepen en in diverse toedieningsvormen, het aanbod is enorm divers.

Het is belangrijk om te erkennen dat niet alle multivitaminen even bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Sommige bevatten vergrote doses van bepaalde voedingsstoffen, wat potentieel schadelijk kan zijn. Aan de andere kant kunnen goedkopere varianten vaak synthetische of minder biologisch beschikbare vormen van vitaminen en mineralen bevatten, wat de effectiviteit ervan kan verminderen. Sommige multivitaminen maken gebruik van inactieve vormen van vitaminen en mineralen, die het lichaam nog moet omzetten naar de actieve vorm voordat ze effectief kunnen zijn. Dit kan leiden tot verminderde absorptie en minder voordelen voor de gezondheid.

Dus, bij het kiezen van een multivitamine is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling, de kwaliteit van de ingrediënten en de doseringen. Zoek naar multivitaminen die hoogwaardige, actieve ingrediënten bevatten en die nauwkeurig gedoseerd zijn om aan jouw individuele behoeften te voldoen. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige of orthomoleculair therapeut om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw gezondheid en welzijn.

 

Multivitamines van Mattisson

Mattisson heeft een eigen lijn aan multivitamines ontwikkeld. De supplementen zijn zorgvuldig samengesteld door een orthomoleculair therapeut en afgestemd op de behoefte van de gemiddelde volwassen man, vrouw, moeder/ zwangere en 50-plusser. De capsules zijn volledig veganistisch en zitten boordevol hoogwaardige en actieve ingrediënten. Daarnaast zorgt de capsulevorm voor een minimale smaakervaring en minimaal gebruik van hulpstoffen. De enige hulpstof die is gebruikt is geheel natuurlijk, op basis van rijst.

 

Multi vrouw

Deze multivitamine is zorgvuldig samengesteld om te voorzien in de voedingsbehoeften van vrouwen. Typische ingrediënten in multivitaminen voor vrouwen zijn biotine, foliumzuur, ijzer en calcium. Biotine ondersteunt de conditie van het haar en helpt bij het gezond houden van de huid en ijzer ondersteunt de energiestofwisseling.  


Multi zwanger/ mama

Deze multivitamine is zorgvuldig samengesteld om te voorzien in de unieke voedingsbehoeften van aanstaande moeders en moeders die borstvoeding geven. Dit product bevat een combinatie van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap, de ontwikkeling van de baby en het welzijn van de moeder. Typische ingrediënten in multivitaminen voor zwangere vrouwen en moeders zijn foliumzuur, ijzer en jodium. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van de placenta.  


Multi man

Deze multivitamine is zorgvuldig samengesteld om te voorzien in de voedingsbehoeften van mannen. Typische ingrediënten in multivitaminen voor mannen zijn vitamine D, vitamine B complex, zink en magnesium. Vitamine D ondersteunt de botten en het immuunsysteem en zink is goed voor de vruchtbaarheid van de man. 


Multi 50+

Deze multivitamine is zorgvuldig samengesteld om te voorzien in de voedingsbehoeften van 50-plussers. Typische ingrediënten in multivitaminen voor 50-plussers zijn vitamine B12, vitamine D, calcium en magnesium. Vitamine D ondersteunt de botten en het immuunsysteem en magnesium helpt de normale spierwerking behouden. 


Verschillende vormen

Multivitaminen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeders of druppels. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met het slikken van pillen, kan een poeder voor jou de beste manier zijn om dagelijks alle vitaminen binnen te krijgen. De multivitamines van Mattisson zijn allemaal vegan en komen in capsulevorm. Je kunt de capsules openbreken en het poeder oplossen in water of sap.  
 
Wil je meer informatie over het gebruik van multivitamines of vraag je je af of een multivitamine past in jouw dieet? Klik hier