20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen

Oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen

Rugpijn is een veelvoorkomende uitdaging die velen van ons dagelijks ervaren. Of je nu te maken hebt met plotselinge pijnscheuten of aanhoudend ongemak, inzicht in de oorzaken van deze pijn is essentieel om effectief mee om te kunnen gaan.

In deze blog duiken we dieper in het onderwerp rugpijn, van de symptomen en oorzaken tot praktische tips en nuttige oefeningen. Specifiek richten we ons op de veelvoorkomende kwestie bij vrouwen: lage rugpijn. Ontdek de factoren die hieraan bijdragen, van menstruatie tot zwangerschap, en leer effectieve manieren om met deze pijn om te gaan. We bieden ook inzicht in voedingsstoffen en supplementen die spierondersteuning kunnen bieden.

 

Wat is rugpijn?

Rugpijn, eenvoudigweg gedefinieerd als pijn in de rug, kan zich manifesteren in de onderrug, aan de zijkanten, of juist bovenaan de rug. Helaas ervaren velen van ons af en toe, of zelfs dagelijks, rugpijn, die kan variëren in ernst. 

Acute rugpijn komt plotseling op en is meestal van korte duur. Aan de andere kant is chronische rugpijn aanhoudend, waarbij de pijn weken, maanden, of in extreme gevallen zelfs jaren kan aanhouden. Chronische rugpijn kan voortkomen uit aandoeningen in de wervelkolom, langdurige overbelasting, artritis, hernia, of andere medische aandoeningen.

 

Hoe herken ik rugpijn?

Rugklachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren en kunnendiverse symptomen met zich meebrengen. Het meest voor de hand liggende symptoom is pijn. Dit kan een scherpe pijn zijn, maar ook een doffe of zeurende pijn. Deze pijn kan zich op één plek voordoen of zich verspreiden over de gehele rug. Ook stijfheid en beperkte mobiliteit zijn symptomen van rugpijn. Je kunt bijvoorbeeld bij zitten of langdurig staan merken dat je stijf bent of met buigen, draaien en tillen voelen dat je minder mobiel bent. Tenslotte behoren spierkrampen tot de veelvoorkomende klachten bij rugpijn. Hierbij ontstaat er spanning tussen de rugspieren, wat leidt tot spierkrampen.  

 

Wat zijn oorzaken van rugpijn?

Er zijn diverse factoren die rugpijn kunnen veroorzaken. Enkele oorzaken van rugpijn zijn:

  • Spierverrekking en spanning
  • Hernia
  • Artritis
  • Osteoporose
  • Wervelkolomaandoeningen
  • Overgewicht
  • Slechte houding
  • Stress, angst of depressie

 

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn bij vrouwen?

Vaak ervaren vrouwen specifieke lage rugpijn, veroorzaakt door diverse factoren. Deze pijn kan ontstaan door spierverrekkingen en spanning als gevolg van zwaar tillen, overbelasting, of een slechte houding. Verschillende aandoeningen, zoals endometriose, bekkeninfecties, of ovariumcysten, kunnen eveneens bijdragen aan lage rugpijn bij vrouwen.

Tijdens de menstruatie is lage rugpijn een veelvoorkomende klacht, voornamelijk veroorzaakt door baarmoederkrampen. Gedurende zwangerschap en na de bevalling komt lage rugpijn eveneens veel voor, vaak als gevolg van verhoogde belasting op de wervelkolom en veranderingen in lichaamshouding.


Oefeningen tegen rugpijn?

Het verminderen van rugpijn kan worden ondersteund door regelmatige lichaamsbeweging en specifieke oefeningen. Zo hebben we een aantal oefeningen voor je op een rijtje gezet.

  • De lage rug stretch: Lig hierbij op je rug en trek een knie naar je borst, houd je andere been recht. Houd vast en wissel van been. Herhaal een paar keer.  
  • De brug: Ga op je rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Til vervolgens je heupen op en houd even vast. Laat je heupen weer zakken en herhaal een aantal keer.  
  • Bird-dog: Ga op je handen en knieën zitten. Strek vervolgens je rechterarm voor je uit en tegelijkertijd je linkerbeen. Houd de positie even vast en wissel van arm en been. Herhaal een aantal keer.  

Wat te doen bij lage rugpijn?

Als je last hebt van lage rugpijn wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er zijn een aantal tips om de pijn te verlichten. Zo is het goed om rust te nemen, maar ook weer niet te lang. Probeer langzaam weer wat activiteiten op te pakken en genoeg te bewegen. Om de spieren wat ontspanning te geven kan een warm bad met magnesium badzout of een kruik goed helpen.  
 
Blijf alert op je houding en vermijd overmatige belasting van je lichaam. Indien de pijn aanhoudt, overweeg dan het gebruik van pijnstillers als tijdelijke verlichting. Paracetamol en ibuprofen behoren tot effectieve opties om pijn te verminderen, maar het is belangrijk te erkennen dat ze slechts kortetermijnoplossingen zijn. Overleg met een zorgprofessional voor een uitgebreidere aanpak en lange termijnmaatregelen om rugpijn effectief te beheersen. 


Supplementen ter ondersteuning van mijn rugpijn?

Er zijn naast de tips hierboven ook verschillende supplementen die ondersteuning bieden voor je spieren. Supplementen, zoals calcium, kalium, magnesium en vitamine D hebben voordelen voor je spieren. Zo heeft calcium een gunstige invloed op de hartspier, draagt kalium bij aan een normale spierwerking, helpt magnesium bij het normale werken van de spieren en helpt vitamine D de normale spierwerking te behouden.