Paaseieren beschilderen met alledaagse ingrediënten

Paaseieren beschilderen met alledaagse ingrediënten

Paaseieren beschilderen is een leuke activiteit, vooral om samen met de kinderen te doen, tijdens de Paasdagen. Maar wist je dat je hiervoor niet per se verf voor nodig hebt? Je kunt ook verschillende etenswaren en kruiden gebruiken die je waarschijnlijk al in huis hebt! Zo ontstaan er mooie natuurlijke kleuren en met eenvoudige trucjes maak je de ook nog eens mooie patronen op je eieren. Benieuwd hoe je dit doet? Wij leggen het uit! 

 

Paaseieren beschilderen met natuurlijke kleurstoffen

Wil je jouw paastafel dit jaar versieren met prachtig gekleurde eieren? Je hoeft niet naar verf te grijpen, want je kunt dit eenvoudig zelf doen met natuurlijke ingrediënten. Tal van vruchten en kruiden bevatten van nature kleurstoffen die perfect zijn voor het kleuren van eieren. Denk aan bessen, rode bieten, avocado of kurkuma. Maar er zijn ook superfood poeders die zich uitstekend lenen voor het kleuren van gerechten én paaseieren! 


Met welke ingrediënten kan ik mijn paaseieren kleuren?

Wil je je paaseieren op een natuurlijke manier kleuren? Er zijn diverse voedingsmiddelen en kruiden die krachtige kleurstoffen bevatten en perfect zijn voor het verven van eieren. Hoewel de kleuren misschien wat subtieler zijn dan bij het gebruik van reguliere verf, geeft dit juist een prachtige, natuurlijke uitstraling. 

 

  • Voor groene eieren: Probeer Spirulina poeder of een andere groene superfood.
  • Voor blauwe eieren: Gebruik blauwe bessen of blauw spirulina poeder.
  • Voor gele/oranje eieren: Kies voor Kurkuma of currykruiden.
  • Voor roze/paarse eieren: Experimenteer met rode bieten, rode ui, Acai poeder of avocado.
  • Voor bruine eieren: Ga voor koffie of thee als natuurlijke kleurstof. 


Hoe werkt het?

Wanneer je met etenswaren werkt, zoals avocado, is het meestal de bedoeling om de schil te gebruiken. Breng hiervoor 1 liter water aan de kook en voeg de schil toe. Laat dit mengsel 15 tot 30 minuten sudderen. Nadat het is afgekoeld, laat je de eieren in het gekleurde water weken. Hoe langer je ze laat weken, hoe intenser de kleur zal zijn. Voor eieren met leuke patronen kun je tape, olie of bloemen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Bij het gebruik van kruiden of poeders kun je 3 theelepels toevoegen aan 1 liter kokend water. Draag handschoenen om vlekken te voorkomen. Laat het mengsel vervolgens afkoelen voordat je de eieren erin dompelt om ze te kleuren.

 

Tips voor extra mooie paaseieren

Hier zijn nog een paar handige tips om je gekleurde eieren perfect te maken. Als je patronen wilt creëren, is olie een handig hulpmiddel. Voeg een paar druppels olie toe aan een bakje water en dompel je ei er kort in voordat je het in het gekleurde water plaatst. Op deze manier ontstaan er leuke patronen op het ei. Laat de eieren zo lang mogelijk in het water weken voor een diepere en levendige kleur. Gebruik ook kleine stukjes schil in grotere hoeveelheden om de gewenste kleur te bereiken.

Na het kleuren is het een goed idee om de eieren kort in een kom met azijn te dippen voordat je ze droogt. Dit helpt om de kleur beter te laten hechten aan de eierschaal.  
Wil je de inhoud van de eieren bewaren of gebruiken zonder verspilling? Dan kun je de eieren uitblazen voordat je ze kleurt. Prik hiervoor voorzichtig een klein gaatje in de bovenkant van het ei met een naald. Maak vervolgens een iets groter gaatje aan de onderkant en draai voorzichtig met de naald. Blaas zachtjes in het kleine gaatje en het ei zou aan de onderkant eruit moeten komen.