Een Ketogeen dieet, wat is dat? Alles wat je moet weten over Keto

Een Ketogeen dieet, wat is dat? Alles wat je moet weten over Keto

Waar vetten een lange tijd een slechte reputatie hebben gehad, worden ze tegenwoordig gezien als een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Sterker nog, van het eten van meer vetten zou je zelfs kunnen afvallen. Vanuit deze theorie is het beruchte keto dieet ontstaan. In dit artikel vertellen we je alles over het keto dieet. 

 

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet of ketogeen dieet is een koolhydraatarm en vetrijk dieet. Dit wil zeggen dat ongeveer 60 tot 80 procent van je calorie-inname uit vetten bestaat. In de strengste variant van het keto dieet bestaat 90% van je voeding uit vetten en de overige 10% uit eiwitten en koolhydraten. Een ketogeen dieet brengt je lichaam in ‘ketose’, wat betekent dat je de natuurlijke brandstofbron koolhydraten wegneemt en overgaat op de verbranding van vet.

Het keto dieet wordt vaak gevolgd door mensen die proberen af te vallen of om medische redenen als epilepsie of diabetes type 2.

 

Wat is ketose?

Ketogeen dieet is afgeleid van het woord ketose. Ketose is een toestand waarin het lichaam primair afhankelijk is van vetten voor energie. Wanneer er geen koolhydraten zijn om te verbranden, gaat het lichaam over op vetzuurverbranding. Door de verbranding van vetzuren ontstaan ‘ketonen’, welke vervolgens als brandstof worden gebruikt.

 

Hoe komt mijn lichaam in ketose?

‘In ketose raken’ kan worden gezien als een natuurlijke overlevingsstrategie van het lichaam. Het lichaam is gewend om energie te halen uit koolhydraten. Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucose, wat daarna als brandstof wordt gebruikt. Als je bijna geen koolhydraten binnenkrijgt, zit er weinig glucose in je bloed en raken ook de in de lever en spieren opgeslagen glucose voorraden (glycogeen) op. 

Aangezien je lichaam en hersenen brandstof nodig hebben om te kunnen functioneren, gaan ze op zoek naar een alternatieve energiebron. De staat van ketose ontstaat doordat het lichaam overgaat op het afbreken van vetzuren. De concentratie ketonen in het bloed neemt toe en zorgen voor energie voor het lichaam. 

 

Ketose en de bloedsuikerspiegel

Koolhydraten worden afgebroken tot suikers (glucose). Deze suikers worden naar de bloedbaan geleid en verhogen het bloedsuikergehalte. Als reactie hierop maakt het lichaam insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suikers naar de energievragende weefsels worden getransporteerd en het overschot als vetten wordt opgeslagen in het lichaam en de bloedsuikerspiegel weer daalt. Tegenwoordig bevat het gemiddelde dieet veel suikers/koolhydraten. Het gevolg van het eten van een koolhydraatrijke maaltijd is dat de bloedsuikerspiegel eerst een piek krijgt en weer een dal nadat de insuline zijn werk heeft gedaan. Hierdoor kun je een ‘after dinner dip’ ervaren waarin je je futloos voelt. Ook zul je snel weer een hongergevoel krijgen, aangezien je lichaam weer nieuwe energie nodig heeft. Wanneer je een ketogeen dieet volgt en je lichaam in ketose raakt, blijven de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau stabiel en verlang je minder snel naar nieuwe energie in de vorm van suiker. 

 

De voordelen van een ketogeen dieet

Wanneer het lichaam in ketose raakt, ervaren mensen meestal verminderde hongergevoelens en een verhoogd energieniveau. Door de verminderde koolhydraatinname zijn er geen pieken meer in het insulineniveau en is de bloedsuikerspiegel stabieler. Doordat het lichaam ketonen als energie gebruikt in plaats van glucose, treedt er een langduriger gevoel van verzadiging en energie op. Om deze reden is het keto dieet populair bij mensen die willen afvallen.

 

Waaruit bestaat een ketogeen dieet?

Het keto dieet is een vetrijk en koolhydraatarm dieet. Wat je veel mag eten is vette vis, noten, avocado of dierlijke vetten. Je kunt vetten ook halen uit roomboter, Kokosolie, MCT olie of Ghee. Naast vetten eet je tijdens een keto dieet veel groente (met weinig zetmeel, zoals groene bladgroenten) en zorg je ook voor genoeg eiwitten. Wat je niet of weinig eet tijdens een keto dieet zijn brood, pasta, aardappels en producten met toegevoegde suikers. Wij hebben daarnaast een paar producten ontwikkeld die jou kunnen helpen om je lichaam in ketose te brengen en houden.

Klik hier om naar de Keto Lifestyle producten te gaan.

 

Hoe lang duurt het tot mijn lichaam in ketose raakt?

Het omschakelen van het koolhydraatverbranding naar vetverbranding heeft tijd nodig. Meestal duurt het een paar dagen om in ketogene toestand te komen. In het begin krijgen mensen soms last van klachten als hoofdpijn, misselijkheid en een droge mond, maar deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. Veel water drinken helpt om de klachten te verminderen. 

 

Hoe gezond is het keto dieet?

Hoewel het keto dieet bij gezonde mensen geen grote gezondheidsrisico’s met zich mee lijkt te brengen, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Omdat je koolhydraatrijke producten laat staan, vergroot je de kans op tekorten van bepaalde B-vitamines, vezels en jodium. Daarnaast mis je de positieve effecten op je gezondheid van sommige koolhydraatrijke producten. Doordat je bij het keto dieet bovendien veel vet voedsel eet, loop je het gevaar om veel verzadigde vetten binnen te krijgen. Verzadigde vetten brengen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee. Het advies is dan ook om te proberen om voornamelijk onverzadigde vetten binnen te krijgen. 

Het is verstandig om je professioneel te laten adviseren voordat je aan een dieet begint.