Eiwitshakes: niet alleen nuttig voor sporters

Eiwitshakes: niet alleen nuttig voor sporters

Wie regelmatig in de sportschool te vinden is zal er niet onbekend mee zijn: eiwitshakes. Als fanatiek sporter is het extra belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen en een eiwitshake is daarvoor een eenvoudige oplossing. Eiwitshakes worden dus vaak geassocieerd met sporten, maar wist je dat ze ook heel nuttig kunnen zijn voor niet-sporters? 


Wat is een eiwitshake?

Eiwitshakes worden gemaakt van eiwitten in poedervorm. Dit poedersupplement kan worden afgeleid uit zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen. Veelvoorkomende vormen van eiwitpoeder zijn wei-eiwit (uit koemelk), soja-eiwit en erwteneiwit. Om er een shake van te maken worden deze eiwitten gemengd met (plantaardige) melk of water. Eiwitten kun je ook prima uit eiwitrijke voeding halen, maar een voordeel van een eiwitshake is dat het een snelle en makkelijke manier is om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen. 


Waarom kiezen sporters voor een eiwitshake?

Elk lichaam heeft eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren, maar bij sporters ligt de gemiddelde eiwitbehoefte een stukje hoger dan bij niet-sporters. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor zowel het herstellen als het opbouwen van spierweefsel. Wanneer we onze spieren tijdens het sporten tot het uiterste pushen ontstaan er kleine scheurtjes in. Eiwitten zorgen ervoor dat deze scheurtjes herstellen en de spieren de kans krijgen om te groeien en sterker te worden. 

Bij zowel het beoefenen van krachttraining als duursport zijn eiwitten onmisbaar voor het behalen van je doelen. Een eiwitshake is voor veel sporters een makkelijke go-to om het lichaam te voorzien van de gewenste hoeveelheid eiwit.

 

Waarom een eiwitshake ook nuttig is voor niet-sporters

Ook als je geen fanatiek sporter bent is het zo nu en dan nuttigen van een eiwitshake geen slecht idee: 

1. Eiwitshakes vertragen het spijsverteringsproces

Eiwitrijke voeding is moeilijker te verteren door het lichaam dan koolhydraten en vet. Eiwitten zorgen er dus voor dat het spijsverteringsproces wordt vertraagd en er langduriger gevoel van verzadiging optreedt na de maaltijd. Het nuttigen van eiwitpoeder, bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake, kan dus voorkomen dat je meer eet dan je caloriebehoefte. Eiwitshakes zouden om deze reden dus kunnen helpen bij het afvallen.

2. Eiwitshakes kunnen helpen om de spiermassa te behouden

Net zoals eiwitten helpen bij het herstellen van de spieren na het sporten, kunnen ze helpen om het spierverlies dat gepaard gaat met het verouderingsproces te voorkomen. Volwassenen die consequent eiwitsupplementen gebruiken vertragen het verlies van spierweefsel en beschermen daarmee hun botten en algehele gezondheid. 

3. Eiwitshakes zijn handig

Zoals eerder genoemd zijn eiwitten essentieel voor vele lichaamsprocessen en is het belangrijk om er elke dag voldoende van binnen te krijgen, ook als niet-sporter. Maar ik kan mijn eiwitten toch ook gewoon uit voeding halen?, vraag je je nu misschien af. Dat kan zeker, en wie er een beetje op let zal via voeding waarschijnlijk het grootste deel van de tijd wel aan de dagelijkse eiwitbehoefte komen.

Toch zijn er voorbeelden te noemen van gevallen waarin een eiwitshake ons leven een heel stuk makkelijker maakt. Wanneer je het druk hebt of veel onderweg bent is er niet altijd tijd (en zin) om een eiwitrijke maaltijd klaar te maken. Een eiwitshake is dan een welkome en makkelijke toevoeging aan je eetpatroon. Je hebt er enkel een shakebeker, eiwitpoeder en water of melk voor nodig. 

 

Maak van je eiwitshake een maaltijd met Proteïne Blends

De meeste eiwitpoeders zijn zeer rijk aan eiwitten en arm aan koolhydraten en vet. Dat is ideaal als je specifiek je eiwitinname probeert te verhogen, maar niet als je je eiwitshake wilt inzetten als complete maaltijd. In dat geval is een proteïne blend een ideale uitkomst. Een proteïne blend is een mix van verschillende voedingsstoffen en eiwitten. Zo kun je net wat meer uit je eiwitshake halen.

 

Heb je eiwitshakes nodig als niet-sporter?

Hier kunnen we kort over zijn: nee, je hebt eiwitshakes niet nodig. Met een gevarieerd eetpatroon krijg je doorgaans voldoende eiwitten binnen uit normale voeding. Wel is het zo dat je jezelf met een eiwitshake verzekert van voldoende eiwitten en hier dus niet meer over na hoeft te denken. Omdat je eiwitbehoefte een stuk lager ligt dan bij atleten, heb je aan een paar shakes per week al voldoende. 

Ten slotte hoef je eiwitpoeder natuurlijk niet te nuttigen in de vorm van een pure eiwitshake. Met eiwitpoeder kun je alle kanten op: voeg het toe aan je smoothie, baksels, havermout of yoghurt.

Op onze Instagram vind je diverse heerlijke recepten voor eiwitshakes en andere eiwitrijke maaltijden!