20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Gezonde oliebollen uit de oven

Gezonde oliebollen uit de oven

December staat voor de deur, en dat betekent dat de geur van versgebakken oliebollen weer in de lucht hangt. Traditioneel staan oliebollen misschien niet bekend om hun gezonde karakter, maar wat als we je vertellen dat je kunt genieten van deze heerlijke lekkernijen zonder schuldgevoel? Hieronder laten we je zien hoe je zelf gezonde oliebollen kunt maken, boordevol smaak en voedingsstoffen. \

 

Wat zijn oliebollen?

Oliebollen, een traditioneel Nederlands gerecht, lijken op donuts maar zijn balvormig en bevatten vaak rozijnen of krenten. Gemaakt van deeg met bloem, melk, eieren, gist en suiker, worden ze gefrituurd voor een knapperige buitenkant en luchtige binnenkant. Meestal worden ze gegeten met poedersuiker. Oliebollen zijn populair tijdens de winterse feestdagen en bij evenementen. Het maken ervan is voor velen een gezellige traditie.

 

Recept gezonde oliebollen

Traditionele oliebollen zijn heerlijk, maar als je op zoek bent naar een gezondere twist, probeer dan deze volkoren variant met de zoete smaken van appel en kaneel. Het havermeel voegt vezels toe, terwijl de appel, kaneel en honing een natuurlijke zoetheid en warmte geven. Een ander voordeel van deze oliebollen is dat ze in de oven kunnen worden gebakken en je er dus geen frituur voor nodig hebt. 

Ingrediënten:

250 gram havermeel 
250 gram volle kwark of plantaardige yoghurt 
50 gram krenten 
2 eieren 
1 appel 
1 el kokosolie 
1 el honing (of een andere zoetstof) 
1 tl kaneel 
1 el bakpoeder


Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.  
  2. Wel de krenten 15 minuten in warm water.
  3. Smelt de kokosolie en snijd de appel in blokjes.
  4. Meng de kwark, kokosolie, honing, kaneelpoeder, eieren en het bakpoeder goed door elkaar.
  5. Voeg het havermeel, de appel en de krenten toe en roer goed door.  
  6. Vorm met 2 lepels 12 balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier.  
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de oliebollen in 20 à 30 minuten goudbruin en gaar.
  8. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en geniet!

 
Hoe lang kan je oliebollen bewaren?

Voor het bewaren van de oliebollen kan je het beste een Tupperware gebruiken. Bewaar de oliebollen luchtdicht om te voorkomen dat ze uitdrogen. Op kamertempratuur kan je de oliebollen ongeveer 1 tot 2 dagen bewaren. Je kan de oliebollen ook in de koelkast zetten, laat ze dan wel eerst op kamertemperatuur komen. In de koelkast blijven de oliebollen 3 tot 4 dagen goed. Voor het serveren kun je de oliebollen licht opwarmen in de oven of magnetron om de versheid te herstellen.

 

Tips voor ingrediënten

  • Je kunt kant-en-klaar havermoutmeel kopen, maar het zelf maken is ook simpel. Maal gewoon havermout fijn in een blender tot het een meelachtige consistentie heeft.  
  • Als je lactose-intolerant bent, kun je de volle kwark vervangen door ongezoete plantaardige yoghurt. Dit maakt het recept vriendelijker voor mensen met lactosegevoeligheid zonder concessies te doen aan de smaak. 
  • Voor extra voedingsstoffen en textuur kun je chiazaad aan het deeg toevoegen. Chiazaad zit boordevol vezels, omega-3-vetzuren en antioxidanten, wat je oliebollen een gezonde boost geeft.