Lactoferrine: wat is het en waar is het goed voor?

Lactoferrine: wat is het en waar is het goed voor?

Natuurlijke verbindingen in ons lichaam spelen vaak een cruciale rol in onze gezondheid, hoewel we er misschien niet dagelijks bij stilstaan. Lactoferrine is zo'n fascinerende stof die voorkomt in moedermelk en andere lichaamsvloeistoffen. Het heeft een indrukwekkend scala aan gezondheidsvoordelen en is de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan als een veelbelovend natuurlijk supplement. In deze blog gaan we dieper in op wat lactoferrine is, waarom het belangrijk is voor ons welzijn en hoe je ervan kunt profiteren.  

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine is een eiwit dat van nature voorkomt in moedermelk. Het komt ook voor in andere lichaamsvloeistoffen, zoals speeksel, tranen en neusslijm, maar in mindere mate. 

Het woord lactoferrine bestaat uit twee delen. Het eerste deel ‘lacto’ slaat op de bron waarin de stof voor het eerst is aangetoond, namelijk in koemelk. Het tweede deel ‘ferrine’ verwijst naar het vermogen van lactoferrine om zich aan ijzer te binden. Lactoferrine komt dus niet alleen voor in menselijke moedermelk, maar ook in koemelk. De hoeveelheid lactoferrine in menselijke moedermelk is ongeveer 5 tot 10 keer zoveel als die in koemelk. De hoeveelheid lactoferrine in colostrum (de melk die de eerste paar dagen na een bevalling door de borsten van de moeder wordt geproduceerd) en biest (de eerste melk die gevormd wordt nadat de koe gekalfd heeft) is nog hoger. Lactoferrine wordt in de eerste plaats geproduceerd in de borstklier. Daarom is het ook in hoge mate aanwezig in colostrum en moedermelk. Aan het begin van ons leven krijgen we dus een hoge dosis lactoferrine binnen via borstvoeding. Later wordt het door ons lichaam zelf aangemaakt.  

 

De werking van lactoferrine  

De hoge dosis lactoferrine in colostrum en moedermelk helpt de baby na de geboorte bij de bescherming tegen indringers van buitenaf en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van een goed functionerend immuunsysteem. Ook in het latere leven blijkt lactoferrine een veelzijdig en belangrijk eiwit voor onze gezondheid. Een van de primaire functies van lactoferrine is het binden en transporteren van ijzer in het lichaam. Hierdoor kan het bijdragen aan de juiste balans van ijzer, wat belangrijk is voor verschillende lichaamsprocessen. Het is belangrijk op te merken dat de effecten van lactoferrine kunnen variëren afhankelijk van de dosering, de vorm waarin het wordt ingenomen en individuele gezondheidsfactoren. 

 

Lactoferrine als supplement

Er is veel onderzoek gedaan naar de suppletie met lactoferrine met positieve resultaten. Bij het kiezen van een lactoferrinesupplement is het belangrijk te letten op een aantal punten:

95% zuivere lactoferrine

Volgens de eisen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn kwalitatief goede lactoferrinesupplementen zuiver en bevatten ze ten minste 95% puur en intact lactoferrine-eiwit.  

Vrij van LPS

LPS (lipopolysacharide) is een stof die van nature in lactoferrine voorkomt, maar de werking van het eiwit vermindert. Het is dus van belang dat een lactoferrinesupplement vrij is van LPS voor een optimale werking.

Maagzuurresistente capsules

Het is belangrijk dat de lactoferrine in een maagzuurresistente capsules zit. Op deze manier opent de capsule pas in de darmen, waardoor de werkzaamheid behouden wordt. In onder andere de darmen bevinden zich lactoferrinereceptoren, waarlangs lactoferrine wordt opgenomen door de cellen.

 

Welke dosering lactoferrine past bij jou?

Er zijn geen officiële aanbevelingen voor het gebruik van lactoferrine. In de praktijk wordt een dagelijkse inname van 100 tot 300 mg lactoferrine aanbevolen als onderhoud. Lactoferrine wordt ook ingezet als kuur bij infecties en laaggradige ontstekingen. Tijdens deze kuur wordt een dagelijkse dosering van 2000 tot 2500 mg aanbevolen. Wil je weten welke dosering past bij jouw eigen situatie? Raadplaag dan een specialist of vraag onze professionals voor advies

Supplementen die een goede aanvulling vormen op lactoferrine

Het veelzijdige lactoferrine is te gebruiken bij verschillende klachten, als kuur bij acute klachten en ter preventie. Daarnaast is er een aantal supplementen die een goede aanvulling vormen, omdat ze eenzelfde soort werking hebben of elkaars werking versterken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje: 
 
Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, het verhoogt daarnaast de ijzeropname en heeft een antioxidatieve werking. 
 
Ook zink ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast draagt zink bij aan het proces van celvernieuwing en heeft het en antioxidatieve werking. 

Probiotica zijn bacteriën die leven in onze darmen en nodig zijn voor onder meer de spijsvertering en het immuunsysteem. Een probioticasupplement bevat een grote hoeveelheid gunstige bacteriën. Probiotica kunnen eventueel aangevuld worden met prebiotica. Dit zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, die onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van probiotica. 

Curcuma longa (ook wel geelwortel of turmeric genoemd) is lid van de gemberfamilie. De actieve stoffen in curcuma worden gewonnen uit de wortelstok en worden curcuminoïden genoemd. Curcurmine ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking*. Daarnaast remt het de groei van bacteriën, schimmels en parasieten en heeft het een ontstekingsremmende werking*. 
 
Knoflook bevat veel actieve stofjes, ook wel fytochemicaliën genoemd. Knoflook ondersteunt het immuunsysteem, werkt als antioxidant en helpt de darmflora te versterken*. Daarnaast werkt knoflook antischimmel, antiviraal en antibacterieel*.

 

Waarschuwingen voor het gebruik van lactoferrine

Lactoferrine wordt gewonnen uit koemelk. Wanneer je een koemelkallergie of een lactose-intolerantie hebt, kun je geen supplementen met lactoferrine gebruiken. Lactoferrinesupplementen zijn niet geschikt voor veganisten.

 

Mattisson lactoferrine capsules

Mattisson lactoferrine is 95% zuiver en zit verpakt in maagzuurresistente capsules. Dit product is vrij van LPS en bevat 300 mg lactoferrine per capsule. Je kunt ook kiezen voor de 500 mg variant.

Bekijk alle varianten hier. 

Persoonlijk advies

Wil je weten of lactoferrine past bij jouw persoonlijke situatie? Onze professionals geven je graag advies
 
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.