15% Introductie korting op vloeibare Algenolie. Shop nu!

Last van lusteloosheid? Dit doe je ertegen

Last van lusteloosheid? Dit doe je ertegen

Iedereen voelt zich wel eens vermoeid, slap of ongemotiveerd. Vooral in de herfst- en wintermaanden, wanneer het buiten koud, nat en donker is, speelt bij veel mensen een algeheel gevoel van lusteloosheid op. Maar hoe komt het eigenlijk dat we ons lusteloos voelen en wat kan je eraan doen?


Wat is lusteloosheid?

Lusteloosheid is te omschrijven als een gebrek aan innerlijke motivatie of energie. Je hebt geen energie en motivatie om ergens aan te beginnen en vertoont passief gedrag. Vaak voel je je neerslachtig en futloos. 

Lusteloosheid komt vaak voor bij ziekte, na een drukke periode of na het plaatsvinden van een heftige emotionele gebeurtenis. Ook wanneer de zomer tot een einde komt nemen bij veel mensen de lusteloze gevoelens toe.


Hoe herken je lusteloosheid?

Er zijn talloze symptomen waardoor lusteloosheid tot uiting kan komen. Meestal overheerst het gevoel van geen zin hebben en voelt alles zwaar. Een aantal voorbeelden van symptomen die vaak voorkomen bij lusteloosheid zijn:

  • Geen zin om op te staan
  • Vermoeidheid/weinig energie
  • Gebrek aan motivatie
  • Taken uitstellen tot het laatste moment
  • Moeite met concentreren 
  • Ongestructureerd te werk gaan
  • Moeite met prioriteiten stellen
  • Piekeren/pessimistische gedachten 

Wat zijn de oorzaken van lusteloosheid?

Om van je lusteloze gevoel af te komen is het belangrijk om te achterhalen waar het vandaan komt. Probeer bijvoorbeeld te na te gaan wanneer het  gevoel van lusteloosheid begon. Is er rond die periode iets veranderd?

Lusteloosheid kan veel verschillende oorzaken en symptomen hebben. We verdelen ze onder in lichamelijke en psychische oorzaken. 


Lichamelijke oorzaken van lusteloosheid

Een veelvoorkomende oorzaak van lusteloosheid is een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Lusteloosheid kan dus een waarschuwingsteken zijn dat er iets moet worden aangepast in je dieet. Bij de huisarts kun je terecht voor een voedingsstoffen controle. Er wordt dan gekeken aan welke essentiële voedingsstoffen jouw lichaam een tekort heeft. 

Voedingsstoffen om op te letten zijn:

  • Vitamine D. Deze vitamine is cruciaal voor je energie en stemming. Vitamine D krijg je nauwelijks binnen via voeding, maar maakt het lichaam aan met behulp van zonlicht. In de herfst- en wintermaanden kan het zijn dat je minder of weinig vitamine D binnen krijgt en dit kan tot lusteloosheid leiden. Extra vitamine D supplement kan dan nodig zijn en helpen om dit te voorkomen.
  • Vitamine B12. Vermoeidheid, concentratieproblemen en een slecht humeur zijn klassieke symptomen van een vitamine B12 tekort. Aangezien B12 bijna alleen in dierlijke producten zit, is het met name voor vegetariërs en veganisten aan te raden om te kiezen voor een vitamine B12 supplement.
  • IJzer. Als je een ijzertekort hebt kunnen je spieren en organen minder goed van zuurstof worden voorzien. Het resultaat is een constante vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan motivatie. Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt en maak het makkelijk voor je lichaam om dit op te nemen. Vitamine C verbetert de opname van ijzer, terwijl cafeïne het juist verslechtert. 
     
Vitamine D3Vitamine D3

Naast een gebrek aan voedingsstoffen zijn slaaptekort, medicatie, stofwisselingsziekten, een gebrek aan beweging en een ongezonde levensstijl (sigaretten, alcohol, fastfood, etc.) andere mogelijke lichamelijke oorzaken van lusteloosheid.


Psychische oorzaken van lusteloosheid

Een belangrijke oorzaak van lusteloosheid is stress. Wanneer je to-do lijst eindeloos is en je verdrinkt in de verplichtingen heb je automatisch minder plezier in de taken die je uitvoert. Omdat stress fysiek en mentaal veel van je vraagt voel je je op een gegeven moment uitgeput en lusteloos.

Aan de andere kant kan een te lege agenda ook tot lusteloosheid leiden. Weinig uitdaging leidt tot verveling en verminderde motivatie. Ook psychische problemen zoals burn out en depressie kunnen extreme lusteloosheid veroorzaken. 


Wat te doen tegen lusteloosheid?

  • Zorg dat je elke dag buiten komt en beweegt. Ga overdag wandelen, zonlicht stimuleert de productie van vitamine D. Sporten zorgt voor gelukshormonen en het vermindert stress.
  • Eet gezond en gevarieerd. Hoewel het soms misschien zo lijkt is snaaien niet de oplossing tegen lusteloosheid. Het lichaam krijgt een tijdelijke opleving, maar voedsel met veel koolhydraten maakt ons uiteindelijk juist extra moe. 
  • Maak een realistische to-do lijst en zorg voor een gestructureerde aanpak. Het behalen van successen zorgt voor het vrijkomen van gelukshormonen en maakt ons gemotiveerder.
  • Stel prioriteiten en bepaal op basis daarvan de volgorde van je taken. Dit voorkomt dat alles door elkaar loopt en er niks écht afkomt.
    Zoek uit waardoor je wordt afgeleid (je smartphone, huishoudelijke taken, etc.). Door afleiding ben je minder productief en behaal je minder successen. Plan voor jezelf in hoe lang je gefocust wil blijven en gun jezelf daarna een verdiende beloning.
  • Motiveer jezelf door te zorgen voor lichtpuntjes aan de horizon. Plan leuke afspraken in zodat je altijd iets hebt om naar uit te kijken.
    Stel doelen en realiseer je dat de taak waar je tegenop ziet een goed doel heeft. Onthoud waarom je aan de activiteit begonnen bent en je zult inzien dat het vermijden ervan je niet gelukkiger gaat maken
  • Focus je op wat er wél goed gaat. Schrijf je successen op en benoem waarvoor je dankbaar bent. 
  • Realiseer je dat je niet altijd productief hoeft te zijn. Plan momenten in waarop je even helemaal niets moet van jezelf en probeer hier ook echt van te genieten.

Is de lusteloosheid zo ernstig dat bovenstaande tips niet werken, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Lusteloosheid kan namelijk ook een medische oorzaak hebben.


Lusteloosheid: reden tot bezorgdheid?

Iedereen heeft weleens last van dagen dat het verleidelijk is om in bed te blijven liggen, dat je nergens zin in heb en alle verplichtingen uit de weg wil gaan. Al helemaal als de wintermaanden naderen kan dit gevoel worden aangewakkerd.

Niet elke dag 100% gemotiveerd zijn is normaal: soms heb je een off-day en sommige taken zijn nou eenmaal minder leuk. Als de lusteloosheid echter een permanente toestand wordt, je prestaties afnemen en je zelfs geen plezier meer hebt in activiteiten die je normaal graag doet wordt het tijd om na te gaan wat de oorzaak is.