MCT-olie toevoegen aan je dieet: zo doe je dat!

MCT-olie toevoegen aan je dieet: zo doe je dat!

MCT-olie wordt vaak geassocieerd het keto dieet, maar kent in werkelijkheid een breed scala aan toepassingen en gezondheidsvoordelen. Van het stimuleren van energievoorraden en het ondersteunen van mentale helderheid tot het bevorderen van gewichtsbeheersing, de mogelijke voordelen lijken eindeloos. Maar wat maakt MCT-olie zo uniek en hoe kun je het op een effectieve manier opnemen in je dagelijkse routine?


Wat is MCT-olie?

MCT-olie is een afkorting voor Medium-Chain Triglyceride-olie. Het betreft een specifiek type vet dat opgebouwd is uit vetzuren met middellange ketens. Deze vetzuren kunnen gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en leveren snel energie. De bron van MCT-olie is veelal kokosolie. 

MCT-olie bestaat hoofdzakelijk uit triglyceriden met middellange ketens (MCT's). Deze MCT's zijn vetzuurmoleculen met ketens die variëren van 6 tot 12 koolstofatomen. De twee meest voorkomende MCT's in MCT-olie zijn caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10), al kunnen sommige varianten van MCT-olie ook kleine hoeveelheden laurinezuur (C12) bevatten.


Voordelen van MCT-vetzuren

Middellange keten vetzuren, oftewel MCT-vetzuren, onderscheiden zich doordat ze rechtstreeks door de darmen in het bloed worden opgenomen, in tegenstelling tot de lange ketenvetzuren die eerst via het lymfesysteem gaan. Dit betekent dat MCT-vetten snel beschikbaar zijn als voedingsstoffen vergeleken met hun langere tegenhangers. Het lichaam kan deze energie dan ook snel benutten. 

Binnen het lichaam worden MCT-vetzuren omgezet in moleculen die ketonen worden genoemd, die een belangrijke rol spelen in diëten zoals het Keto dieet. Voor sporters bieden deze snel opneembare vetten eveneens voordelen, omdat ze een nuttige bron van voedingsstoffen kunnen zijn tijdens een training.


Ketogeen dieet

MCT-olie speelt een belangrijke rol in het ketogeen dieet. Het keto dieet is een koolhydraatarm dieet dat gericht is op het verhogen van de inname van gezonde vetten en het beperken van koolhydraten. Het doel van het ketogene dieet is om het lichaam in een metabole toestand te brengen die bekend staat als ketose, waarbij het lichaam vet als primaire energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten. 
Wanneer je koolhydraten beperkt, schakelt het lichaam over op het verbranden van vetten voor energie. Hier komen MCT's in beeld. MCT's worden snel en gemakkelijk afgebroken in het lichaam en leveren ketonen als een alternatieve energiebron. Ketonen zijn moleculen die worden geproduceerd wanneer vet wordt afgebroken en kunnen door het lichaam worden gebruikt als brandstof, met name door de hersenen. 
 
Mct-olie in een keto dieet kan helpen bij het verhogen van het vetgehalte in maaltijden, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit kan het dus gemakkelijker maken om een koolhydraatarm dieet te volgen en te voldoen aan je energiebehoeften.  

Toepassingen met MCT-olie

MCT-olie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Hieronder hebben we een aantal toepassingen voor je op een rijtje gezet.

Door je smoothie of yoghurt

MCT-olie is vrijwel geur- en smaakloos. Makkelijk door je smoothie of yoghurt te mixen en je dag goed te beginnen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je een smoothie met banaan en aardbei of een yoghurt bowl met granola en blauwe bessen. Zo kan jij genieten van een heerlijk ontbijt en de voordelen van mct binnenkrijgen  

Koffie

Je kan mct olie door je normale kopje koffie mengen, maar je kan er ook een bulletproof koffie mee maken. Dit is een manier van koffie maken waarbij je ghee (geklaarde boter) en mct-olie mixt met koffie. De vetten zorgen voor langdurige energie en het zorgt voor een vol en minder hongerig gevoel.  

Salade dressing

Volg je een Keto dieet en wil je graag MCT-olie door je eten, probeer het dan eens door de salade dressing. Gebruik de MCT-olie door de dressing van een salade of sprenkel de MCT-olie over de gehele salade.  

Huidverzorging

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar MCT-olie is een goede toevoeging aan je huidverzorging. Ook kan je het gebruiken om je gezicht op een zachte manier te wassen na het dragen van make up. Breng het aan op een watje of washand en was rustig je gezicht.

Sportvoeding

MCT-olie kan worden gebruikt als een bron van snelle en langdurige energie voor sporters. Ben je dus actief en veel aan het sporten kan het gebruik van MCT-olie ondersteunen. Voeg het toe aan je eten of je shake tijdens het sporten.

Koken en bakken

MCT-olie heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het geschikt is voor koken en bakken. Je kunt MCT-olie gebruiken als een gezonder alternatief voor andere oliën en vetten bij het braden en bakken.  


MCT-supplementen kopen?

Naast MCT-olie zijn er nog manieren om MCT binnen te krijgen. Mattisson biedt een ruim assortiment aan van verschillende soorten van MCT. Zo hebben we MCT-poeder met pure kokosnoot, verschillende MCT-olies en keto proteïne poeder. Neem een kijkje op onze website en kies welke supplementen voldoen aan jouw behoefte.  


Waarschuwing

Het is belangrijk op te merken dat MCT-olie, net als elk vet, calorieën bevat en daarom in matige hoeveelheden moet worden geconsumeerd. Het is ook raadzaam om te kiezen voor MCT-olie van goede kwaliteit en van een betrouwbare bron. Het is altijd verstandig om medisch advies in te winnen voordat je MCT-olie of een ander voedingssupplement gaat gebruiken.