Meerdere supplementen combineren? Lees onze tips

Meerdere supplementen combineren? Lees onze tips

Het combineren van meerdere voedingssupplementen is over het algemeen mogelijk, net zoals je verschillende voedingsmiddelen op een dag kunt consumeren. Voedingssupplementen bieden aanvullende voedingsstoffen in de vorm van tabletten, capsules, poeders of druppels die je dagelijkse voedingspatroon kunnen ondersteunen. Het is echter belangrijk om op te merken dat je moet letten op het vermijden van overdosering en mogelijke interacties met medicijnen. In deze blog lees je een aantal handige tips voor het combineren van voedingssupplementen.  


Tip 1 Kies supplementen die passen bij jouw behoeften, leeftijd of levensstijl  

Voedingssupplementen kunnen helpen bij het verbeteren van je gezondheid, en er is een brede keuze aan opties beschikbaar. Vitamines zoals vitamine C, D of B12, of een multivitamine, zijn algemeen bekend. Populaire mineralen zijn onder andere calcium en magnesium. Daarnaast zijn er kruiden, visolie, probiotica en andere stoffen zoals glucosamine, melatonine of CBD-olie die verkrijgbaar zijn bij drogisten, apotheken en supermarkten. Afhankelijk van je specifieke behoeften, leeftijd of levensstijl kun je baat hebben bij bepaalde voedingssupplementen. Kies wat het beste past bij jouw situatie. Twijfel je hierover? Vraag bij ons advies op maat aan. 


Tip 2 Let op dosering en gebruik van supplementen

In Nederland moeten voedingssupplementen voldoen aan hoge kwaliteits- en veiligheidseisen. De meeste ingrediënten in supplementen zijn stoffen die ook voorkomen in voeding. Je kunt supplementen naast je normale voeding gebruiken.

Het is belangrijk om de aanwijzingen op het etiket te volgen, waar doserings- en gebruiksadviezen te vinden zijn.

Ook kun je zien welke stoffen in het supplement zitten. Als je bijvoorbeeld een multivitamine neemt en daarnaast nog een afzonderlijk supplement met dezelfde vitamine of mineraal, moet je de doseringen bij elkaar optellen. Het is veilig om onder de aanbevolen bovengrens te blijven, bijvoorbeeld 100 microgram voor vitamine D. Overmatige consumptie is nooit gezond, of het nu gaat om voeding of supplementen.

Raadpleeg het etiket voor veilige innamehoeveelheden per mineraal of vitamine. 


Tip 3 Controleer of je voedingssupplementen en medicijnen veilig gecombineerd kunnen worden

Voedingssupplementen kunnen over het algemeen goed met elkaar worden gecombineerd. Het is bijvoorbeeld geen probleem om een multivitamine samen met een visoliecapsule in te nemen. Er zijn echter uitzonderingen als het gaat om het combineren van supplementen met medicijnen. Het is belangrijk om hier op te letten. Sommige medicijnen kunnen namelijk een interactie hebben met bepaalde voedingsstoffen en kruiden, waardoor de werking van het medicijn kan worden verstoord. Een voorbeeld hiervan is het vermijden van een hoge dosis vitamine K wanneer je antistollingsmiddelen gebruikt. Vitamine K kan de werking van antistollingsmiddelen beïnvloeden. Daarnaast kunnen bepaalde kruiden een vergelijkbaar effect hebben als sommige medicijnen, wat ook de effectiviteit kan verstoren.

Andersom kan langdurig gebruik van bepaalde medicijnen leiden tot een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen, wat kan betekenen dat je deze tekorten moet aanvullen. 


Tip 4 Neem je supplementen op het juiste moment in

Het tijdstip waarop je je supplementen inneemt, kan van invloed zijn op de opname en effectiviteit ervan. Voor vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, wordt geadviseerd om ze tijdens of direct na de maaltijd in te nemen. Dit komt doordat deze vitamines beter worden opgenomen in combinatie met vet. Ook vitamine C kan het beste tijdens de maaltijd worden ingenomen, omdat het de opname van ijzer uit voeding kan verbeteren.

Bij het innemen van andere supplementen is het raadzaam om het etiket te raadplegen. Op het etiket staat vaak een aanbeveling voor het beste moment om het supplement in te nemen.

Probeer je supplementen altijd op hetzelfde tijdstip in te nemen, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of het avondeten. Door een vast ritueel te creëren, vergeet je minder snel je supplementen in te nemen. 

Synergie tussen verschillende supplementen  

In sommige gevallen kan het combineren van verschillende supplementen de werking versterken. De supplementen vullen elkaar dan aan of ondersteunen elkaar. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld selenium en zink. Het is een goede combinatie voor je immuunsysteem.

Ook Magnesium en vitamine B6 is een goede combinatie. Vitamine B6 helpt om magnesium in je lichaamscellen te transporteren. Collageen en vitamine C werken ook samen. Zo is vitamine C van belang voor de vorming van collageen.

Vitamine D en vitamine K zijn belangrijk voor het transport van calcium naar de botten.

In veel supplementen zijn voedingsstoffen die elkaars werking versterken al met elkaar gecombineerd. Zo kan je de voordelen van beide in één keer ervaren.  

Waarschuwing

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips algemene richtlijnen zijn. Iedereen is uniek en heeft verschillende behoeften, dus het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een zorgverlener die op de hoogte is van je specifieke situatie en gezondheid.