Psyllium vezels: wat zijn de voordelen en hoe gebruik je het?

Psyllium vezels: wat zijn de voordelen en hoe gebruik je het?

Vezels zijn erg belangrijk voor de darmen: ze zorgen voor een volumineuze darminhoud en daarmee een beter verzadigingsgevoel, betere darmperistaltiek en een betere ontlasting. In dit artikel lees je alles over psyllium vezels, een populair voedingssupplement ter ondersteuning van de darmen.

 

Wat is psyllium?

Psyllium (vlozaad) zijn zaden van de plantensoort plantago (weegbree). De psyllium zaden komen vooral uit plantago ovata en plantago ispaghula. Deze planten komen voor in inheemse gebieden in delen van Zuid-Azië, het Middellandse Zeegebied en Noord-Amerika. De schil van de zaden staat ook wel bekend als psyllium vezels. Psyllium wordt vaak gebruikt als een oplosbare vezelbron en komt voor in veel voedingssupplementen en laxeermiddelen.  

 

Wat zijn de voordelen van psyllium?

Veel mensen zullen wel weten dat vezels voordelen bieden en belangrijk zijn voor de darmen en spijsvertering. Een voordeel van psyllium boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten als een opgeblazen gevoel en winderigheid. Daarnaast ondersteunt psyllium een natuurlijke stoelgang* en draagt het bij tot een vol gevoel*. 

 

Waar bestaat psyllium uit?

Psyllium vezels bestaan vooral uit niet-verteerbare koolhydraten in de vorm van oplosbare vezels. Voorbeelden van oplosbare vezels die voorkomen in psyllium zijn hemicellulose en pectine. Deze vezels absorberen water en veranderen in een gelachtige substantie. Psyllium vezels bevatten weinig calorieën, maar zijn wel rijk aan koolhydraten. Het is van belang om genoeg te drinken bij het gebruik van psyllium vezels. Onvoldoende vochtinname kan leiden tot het samenklonteren van psylliumvezels in de darmen. 

 

Wat is het verschil tussen tarwe vezels en psyllium vezels?

Psylliumvezels en tarwevezels zijn beide vezelbronnen, maar er zijn verschillen tussen de twee. Psylliumvezels komen uit de zaden van de plantensoort Plantago ovata, terwijl tarwevezels afkomstig zijn van tarwe, een graangewas dat wereldwijd wordt verbouwd. Psylliumvezels zijn vooral oplosbare vezels die water absorberen, terwijl tarwevezels zowel oplosbare als onoplosbare vezels bevatten. Bovendien is psyllium van nature glutenvrij, waardoor het geschikt is voor mensen met glutenallergie, terwijl tarwe wel gluten bevat. 


Hoe gebruik je psyllium vezels?

Psylliumvezels kunnen op diverse manieren worden gebruikt, vaak als voedingssupplement verkrijgbaar in poeder- en capsulevorm. Het is eenvoudig om deze vezels toe te voegen aan smoothies, sappen of andere dranken. Daarnaast zijn de smaakloze vezels geschikt voor glutenvrije bakrecepten (zoals glutenvrij brood). Je kunt de Psylliumvezels ook mengen met yoghurt of ontbijtgranen, goed doorroeren en smullen maar!

 

Hoeveel psyllium per dag?

De aanbevolen hoeveelheid psyllium vezels per dag kan verschillen door individuele behoefte en gezondheidstoestand. Voor de vezels van Mattisson geldt 1 à 2 theelepels per dag en het liefst innemen voor een maaltijd.  

 

Psyllium kopen?

Wil je je dagelijkse vezelinname verhogen? Ontdek dan het assortiment van Mattisson. Onze Psylliumvezels zijn verkrijgbaar in capsule- en poedervorm. Benieuwd naar andere soorten vezels? Bekijk dan ons complete vezelassortiment en vind het supplement dat bij jou past. 


*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.