20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Silicium: mineraal en meer

Silicium: mineraal en meer

Natuurlijke voedingssupplementen hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van mensen die streven naar een gezondere levensstijl. Eén van deze opkomende supplementen is silicium, een mineraal dat van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen en in de aardkorst. Een silicium supplement kan een waardevolle toevoeging zijn aan je voedingspatroon. In deze blog leggen we uit wat silicium precies is, waar het voorkomt en wat de potentiële gezondheidsvoordelen zijn.


Silicium: een belangrijk mineraal 

Silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, is één van de mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft. Mineralen zijn stoffen in de aarde die niet afkomstig zijn van planten of dieren. Het menselijk lichaam heeft mineralen nodig voor verschillende processen. We kunnen ze niet zelf aanmaken, dus we moeten ze binnenkrijgen via onze voeding. Mineralen worden onderverdeeld in essentiële mineralen en niet-essentiële mineralen. Essentiële mineralen zijn magnesium, calcium, ijzer, zink, selenium, natrium, kalium, fosfor, jodium, chloor, koper, mangaan, chroom, molybdeen en fluoride. Wanneer deze mineralen niet aanwezig zijn in ons lichaam, kan het niet goed functioneren. Niet-essentiële mineralen zijn silicium, borium en zwavel. Ook al zijn deze drie mineralen niet essentieel, hebben ze allemaal hun eigen bijdragen.

Silicium is één van de bestanddelen van het bindweefsel (botweefsel, kraakbeen, spieren, bloedvaten en pezen), dat zo’n 40% van ons lichaam uitmaakt. 


Silicium in de natuur

Silicium komt in allerlei vormen voor in de aardkorst en in de natuur. Zo bestaat ongeveer een kwart van het gewicht van de aardkorts uit silicium. Het komt voor in gebonden staat, omdat het snel reageert met water en zuurstof. Het is vooral te vinden als oxide, zoals in zand, kwarts, amethist en agaat. Silicium komt ook voor in de zon en in sterren. De naam silicium is afgeleid van het Latijnse woord ‘silex’ (meervoud: silicis) dat gebruikt werd voor kiezel, harde steen, keisteen of vuursteen.


Silicium in het menselijke lichaam

Silicium is en spoorelement. Dat betekent dat ons lichaam kleine hoeveelheden silicium nodig heeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is nog niet officieel vastgesteld. Silicium krijgen we binnen via onze voeding, omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Planten als bamboe, heermoes en brandnetel bevatten veel silicium. Ook vezelrijke granen, zoals gierst en haver, wortels, aardappelen, spinazie, erwten, paprika’s, peren, druiven, aardbeien, bananen, dadels en rozijnen zijn bronnen rijk aan silicium. Silicium komt vooral voor in bindweefsels van ons lichaam. Zo komt silicium voor in de nieren, de longen en de lever.  Verder is er een interactie tussen silicium en andere mineralen.


Silicium, mineraal en meer

Silicium krijgt minder aandacht dan bijvoorbeeld de mineralen magnesium en calcium. Ook naar de werkzaamheid van andere mineralen is veel meer onderzoek verricht. Silicium heeft zijn eigen rol in ons menselijk lichaam. Wat deze rol precies is moet nog beter onderzocht worden. Silicium wordt ook bij geneeskundige kwesties gebruikt.

Hoewel de effecten nog niet precies bekend zijn, wordt silicium tegenwoordig door steeds meer mensen gebruikt, met name als een aanvulling op de beautyroutine. 


Hoe gebruik je silicium?

Zoals eerder gezegd is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nog niet officieel vastgesteld. In de therapeutische praktijk wordt een dosis aangeraden tussen de 20 en 100 mg per dag. Wanneer je silicium gebruikt ter onderhoud, raden we je aan eenmaal daags 25 ml in te nemen op nuchtere maag, bij voorkeur in de ochtend. Kies voor een goed opneembare vorm. Organisch silicium wordt beter opgenomen dan niet-organische soorten silicium. Mattisson Organisch Silicium (monomethylsilanetriol) bevat 70 mg elementair silicium per dosering van 25 ml. Het gaat hierbij om een koolstofatoom gebonden aan drie waterstofatomen. Het toegevoegde koolstofatoom zorgt ervoor dat het lichaam het silicium nog beter kan opnemen.

 


Silicium aanvullen met andere supplementen

Of je silicium nu gebruikt bij specifieke klachten of ter preventie, er is een aantal supplementen die een goede aanvulling vormen, omdat ze eenzelfde soort werking hebben of elkaars werking versterken. We zetten een aantal supplementen voor je op een rijtje:

Calcium

Calcium is een mineraal dat bijdraagt aan de instandhouding van sterke botten, de aanmaak van cellen en weefsels en helpt het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen.

Vitamine D3

Vitamine D3 draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en aan de opname van calcium. Daarnaast draagt vitamine D3 bij aan het proces van celvernieuwing.

Vitamine K

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en K2 en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en de opname van mineralen in het botweefsel.

Collageen

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt. Het is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, waarbij ongeveer 30% van het totale eiwitgehalte collageen is. Collageen is een essentieel, structureel eiwit dat verschillende weefsels en organen ondersteunt en versterkt. 

Vitamine C

Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen dat helpt om de huid (van binnenuit) te versterken.

Zink

Zink draagt bij aan het behoud van sterke botten. Het heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces, levert een bijdrage in het gezond houden van de huid, aan het behoud van glanzend haar en is goed voor nagels.


Persoonlijk advies

Wil je weten welk supplement past bij jouw persoonlijke situatie, dan geven onze professionals je graag advies.