Baking Soda: Een multifunctioneel wondermiddel voor elke dag!

Baking Soda: Een multifunctioneel wondermiddel voor elke dag!

Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een wit kristallijn poeder. Het wordt vaak gebruikt als rijsmiddel in bakproducten vanwege zijn reactie met zure ingrediënten. Baking soda heeft alkalische eigenschappen en wordt daarom ook gebruikt als een huishoudelijk schoonmaakmiddel en natuurlijk verzorgingsproduct. In deze blog vertellen we je meer over de veelzijdige toepasbaarheid van zuiveringszout.


Wat is baking soda? 

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een wit kristallijn poeder dat veel gebruikt wordt in de keuken en bij huishoudelijke taken. Het is een chemische verbinding die bestaat uit natrium, waterstof, koolstof en zuurstof, met de chemische formule NaHCO3. Zuiveringszout wordt vaak gebruikt als rijsmiddel in bakproducten zoals cakes en koekjes. reageert namelijk met zure ingrediënten, zoals azijn of citroensap, om kooldioxidegas vrij te maken, waardoor het deeg of beslag rijst. 


Wat te doen met baking soda? 

Baking soda wordt vaak gebruikt als een huishoudelijk schoonmaakmiddel vanwege zijn alkalische eigenschappen. Het kan worden gebruikt om vlekken te verwijderen, oppervlakken te reinigen en onaangename geuren te neutraliseren. Bovendien kan zuiveringszout ook worden gebruikt voor persoonlijke verzorging, zoals tandpasta, deodorant, gezichtsreiniger of in een voetenbad. Het kan helpen bij het neutraliseren van zuren en het verminderen van bacteriën. Hieronder lichten we verschillende toepassingen met baking soda toe.


Schoonmaakmiddel 

Zoals bij de meeste wel bekend kan je baking soda heel goed als schoonmaakmiddel gebruiken. Je kan er alles mee schoonmaken; tegels, wasbak, toilet, douche, enz. Het is een goede en natuurlijke vervanging voor schoonmaakazijn. Je kunt baking soda ook gebruiken om vlekken uit stoffen te verwijderen en het koffiezetapparaat en pannen schoon te maken. 


Luchtverfrisser  

Baking soda kan niet alleen als schoonmaakmiddel gebruikt worden, maar ook als luchtverfrisser. Heb je last van vervelende geurtjes? Stop dan baking soda in een geurzakje en leg in je kast of zet een bakje water op met baking soda om de geur in je huis te neutraliseren. Je kan het middel ook omzetten in een spray. Meng dan het sap van een halve citroen en 1 eetlepel baking soda, stop dit in een spuit en klaar! 


Eerste hulp

Het lenteseizoen is begonnen en dat betekent ook dat de muggen weer volop aanwezig zijn. Wanneer je water met baking soda mengt wordt het een soort pasta. Dit is ideaal te gebruiken tegen jeuk bij bijvoorbeeld muggenbulten. Ook bij last van je keel kan baking soda goed helpen. Even gorgelen met water en een beetje baking soda (niet doorslikken) kan de pijn helpen te verminderen.  


Onkruid 

Met het mooie weer gaan we graag in de tuin zitten, maar dan wil je natuurlijk geen tuin vol onkruid. Strooi baking soda in de voegen tussen de tegels. Dit doodt de kleine onkruidplantjes en het voorkomt dat er nieuwe groeien.  


Natuurlijke shampoo 

Baking soda kan ook worden gebruik als natuurlijke shampoo. Was je haren met baking soda en spoel goed uit. Dit kan helpen tegen gespleten punten en helpt om roos op de hoofdhuid tegen te gaan.  


Groenten en fruit wassen 

Wil je er zeker van zijn dat je groenten en fruit grondig gereinigd zijn? Week ze in een bak met water en voeg baking soda toe. Laat ze een tijdje weken en spoel ze daarna grondig af. Eetsmakelijk! 


Waar koop je baking soda? 

Bij Mattisson verkopen wij verschillende varianten van baking soda. Wij bieden het aan in de zuivere vorm in 300 gram, 650 gram en 1 kilo. Ook valt wijnsteen bakpoeder onder ons assortiment. Dit is een product wat onder andere baking soda bevat en tevens gebruikt kan worden als rijsmiddel. Ook kun je kiezen voor natriumbicarbonaat in maagzuurresistente capsulevorm.  


Is het gebruik van baking soda veilig?

Hoewel het zuiveringszout over het algemeen veilig is voor consumptie en huishoudelijk gebruik, moet het niet worden ingeslikt in grote hoeveelheden en moet het worden vermeden door mensen met nierproblemen of een hoge bloeddruk.