20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

De kracht van Lion's Mane

De kracht van Lion's Mane

Aan verschillende paddenstoelen worden al eeuwenlang medicinale eigenschappen toegeschreven. Vooral in de Traditionele Chinese Geneeskunde worden medicinale paddenstoelen ingezet bij een verscheidenheid aan aandoeningen. Eén van deze paddenstoelen is de Hericium erinaceus, beter bekend als de Lion’s Mane. 

 

Wat is Lion's mane?

De Lion’s Mane is een witte, harige paddenstoel, die voornamelijk in oude beukenbomen groeit. In het Nederlands wordt hij ook wel de pruikzwam genoemd. In het Frans wordt deze paddenstoel de pom pom blanc genoemd. Allemaal namen die verwijzen naar het kenmerkende, harige uiterlijk van de paddenstoel. De Lion’s Mane komt van oorsprong voor in Europa, Noord-Amerika en Azië. In Nederland is de Lion’s Mane een bedreigde soort. Ze zijn in ons land vooral te vinden in Gelderland, Brabant en in de Zuid- en Noord-Hollandse duinen.

 

Lion’s Mane in de traditionele geneeskunde

In de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM) wordt Lion’s Mane allereerst gebruikt bij spijsverteringsproblemen, zoals gastritis, maagzweren, brandend maagzuur, reflux en verbetering van de spijsvertering. Volgens de TCM heeft Lion’s Mane het vermogen om de maag en de spijsvertering te harmoniseren en de slijmvliezen te beschermen en te kalmeren. 

Naast spijsverteringsproblemen wordt de paddenstoel in de TCM ook ingezet bij neurologische problemen, zoals dementie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en neuropathie, en ter ondersteuning van de mentale functies, het geheugen en de concentratie. 

 

Hedendaags onderzoek naar Lion’s Mane

Heden ten dage wordt de werking van Lion’s Mane veelvuldig onderzocht. Zo is er onderzoek gedaan naar het potentiële vermogen om de hersenfunctie te ondersteunen. Studies laten zien dat Lion’s Mane stoffen bevat, die belangrijk zijn voor het bevorderen van de groei en differentiatie van neuronen (Nerve Growth Factor, afgekort NGF, of vertaald in het Nederlands zenuwgroeifactor). 

Ook de antidepressieve effecten van Lion’s Mane zijn onderzocht en vergeleken met conventionele antidepressiva. 
 
Daarnaast zijn de effecten van Lion’s Mane op de spijsvertering veelvuldig onderzocht. Zo zou Lion's Mane een prebiotisch effect hebben, de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen en de spijsverteringsgezondheid verbeteren. 

Het gebruik van Lion's Mane?

Hoewel de Lion’s Mane een lekkere smaak heeft en goed past bij gerechten als risotto, pasta, curry en soep, wordt de paddenstoel meestal ingenomen als capsule, poeder of extract. Zo weet je ook zeker dat je de delen van de paddenstoel binnenkrijgt met medicinale eigenschappen en hoeveel je binnenkrijgt.

 

Mattissons Lion’s Mane capsules en poeder  

In het assortiment van Mattisson zijn biologische Lion’s Mane capsules te vinden en biologisch Lion’s Mane poeder. Deze zijn gemaakt van het knolvormige vruchtlichaam van de paddenstoel. De steel, ‘haren’ en sporen worden niet verwerkt. Het substraat (bodem) waarop de Lion’s Mane wordt gekweekt is een mix van houtzaagsel, tarwezemelen, suiker en limoen. Dit substraat is, net als de paddenstoel zelf, 100% biologisch. Het substraat wordt uiteraard niet mee verwerkt.  

 

Dosering Lion's Mane

Lion's Mane poeder kan toegevoegd worden aan water, sap, smoothies of andere dranken. De aanbevolen dosering is één tot tweemaal daags 1 theelepel. 

De dosering voor de capsules is één tot viermaal daags 1 capsule innemen met water tijdens of na de maaltijd. Het innemen van Lion’s Mane wordt goed verdragen zonder nadelige bijwerkingen. De aanbevolen dosering niet overschrijden. 
 
Wil je weten of Lion’s Mane past bij jouw situatie en gezondheidsdoelen, dan helpen onze professionals je graag verder!