De zomervakantie is in zicht! Handige supplementen voor op reis

De zomervakantie is in zicht! Handige supplementen voor op reis

De zon laat zich eindelijk zien en ook de zomermaanden komen dichterbij. Vakantieplannen ontstaan en het duurt niet lang meer voordat de tassen gepakt kunnen worden.

Verandering van omgeving doet goed, maar kan soms ook wat ongemakken met zich meebrengen. Daarom kan het een goed idee zijn om een aantal supplementen mee te nemen op reis.

 

Onderweg

Op vakantie gaan begint meestal met een reis met de auto, het vliegtuig of de boot. Dat is niet voor iedereen een pretje. Ongeveer een derde van de bevolking is gevoelig voor reisziekte. Vooral kinderen tot 12 jaar hebben er last van. Tijdens het rijden, varen of vliegen treedt misselijkheid of duizeligheid op. Na de reis verdwijnen de klachten.

Gember wordt wereldwijd al eeuwenlang ingezet ten behoeve van de gezondheid. Gember ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede maagfunctie.* De Oude Grieken schreven al over gemberthee voor de maag. Tegenwoordig wordt er niet alleen thee van gember getrokken, maar kun je het ook innemen als voedingssupplement. Handig voor onderweg.

 

Weerstand en energie

Vitaminen zijn belangrijk voor een goede gezondheid en de weerstand. Ook op vakantie, wanneer je vooral wil genieten. Tijdens een vakantie is ons eetpatroon soms anders dan thuis. We eten andere producten en misschien wat vaker buitenshuis.

Om er zeker van te zijn dat je alle vitaminen in voldoende mate binnenkrijgt, kan een multivitaminesupplement een goede aanvulling van je eetpatroon zijn.

 

Vitamine C

Ook extra vitamine C kan tijdens de vakantie een goede keuze zijn, zeker als je een actieve (zon)vakantie van plan bent. Vitamine C bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning, activeert de natuurlijke energie in het lichaam, helpt de cellen beschermen tegen oxidatieve schade door uv-straling en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen.

 

Vitamine B

Bij een actieve vakantie is ook een vitamine B zeker aan te raden. Alle B-vitaminen ondersteunen namelijk het energieniveau of hebben een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

 

Darmen

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk voor een gezonde darmflora. Wanneer je op vakantie bent in een ander land, kan het voorkomen dat je anders eet dan thuis en last krijgt van darmklachten. Een probioticasupplement kan helpen deze klachten te verminderen. Probiotica zijn bacteriën die leven in onze darmen en nodig zijn voor onder meer de spijsvertering en het immuunsysteem. Een probioticasupplement bevat een grote hoeveelheid gunstige bacteriën. Dit kan eventueel aangevuld worden met prebiotica. Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, die onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van probiotica.


Psyllium

Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering. Heb je last van je spijsvertering tijdens de vakantie, dan kan extra inname van voedingsvezels de klachten helpen verminderen. Een rijke bron aan vezels is psyllium, ook wel vlozaad genoemd. Psyllium ondersteunt een natuurlijke stoelgang* en draagt bij tot een vol gevoel*.

Psylliumpoeder wordt gemaakt van de zaadhuiden van psylliumzaden. Het bestaat voor meer dan 80% uit vezels en is ook op vakantie eenvoudig in te nemen gemend in een glas water, sap of yoghurt.


Ontspanning en slaap

Je vakantie is hét moment om lekker te ontspannen, te doen wat je het liefste doet en bij te komen van het soms jachtige dagelijkse leven dat we thuis leiden. Niets hoeft, heerlijk genieten en uitgerust weer wakker worden.

Niet altijd lukt het om direct te ontspannen wanneer de vakantie eenmaal begonnen is. Soms gaat aan die vakantie een drukkere periode vooraf qua werk of met de voorbereidingen van de reis zelf. Krijg ik mijn werk wel af of heb ik alles wel ingepakt?

Daarnaast is verandering van omgeving af en toe fijn, maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het slapengaan niet even goed lukt. Een ander bed, andere geluiden en andere dagritmes kunnen ons slaapritueel uit balans brengen.

Voor dit soort momenten zijn er verschillende supplementen die ons kunnen ondersteunen om die rust overdag en ’s nachts toch te vinden.


Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij verschillende processen in ons lichaam. Het is gunstig voor een goede geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Het heeft onder andere een gunstige invloed op het celdelingsproces en is belangrijk voor een normale spierwerking. Magnesium is een echte ‘alleskunner’.


Valeriaan

Valeriaan is een plant die van oorsprong groeit in Europa en Azië. De plant werd in de Griekse Oudheid al gebruikt als medicinaal kruid. De wortel van deze plant bevat onder meer de neurotransmitter GABA.

Valeriaan bevordert een gezonde nachtrust* en helpt bij het in slaap vallen*. Het ondersteunt de geestelijke balans bij stresssituaties* en is goed voor het geheugen*.

Valeriaan wordt ook ingezet ter ondersteuning van het hart en soepele bloedvaten* en voor behoud van een goede bloeddruk*. Daarnaast ondersteunt het een gezonde spijsvertering*.

 


5-HTP

Het aminozuur 5-HTP is een voorloper van serotonine en melatonine. Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen en bij het verlichten van de ervaring van een jetlag.
Wanneer je op vakantie te maken krijgt met tijdsverschillen of een lange reis met het vliegtuig, kun je dit supplement goed gebruiken.


Zon

Wanneer je naar een zonnige bestemming reist, is het natuurlijk belangrijk je tegen de zon te beschermen. Dit kun je doen door beschermede kleding te dragen, felle zon te vermijden en op de heetste uren de schaduw op te zoeken en je huid te beschermen met een crème. Maar wist je dat je je huid ook van binnenuit tegen de zon kunt beschermen?


Astaxanthine

Astaxanthine is een roze/oranjeachtige kleurstof die behoort tot de carotenoïden. Carotenoïden zijn de kleurstoffen van de natuur. Bètacaroteen zorgt bijvoorbeeld voor de oranje kleur van wortels. Astaxanthine geeft kleur aan bijvoorbeeld zalm en garnalen. Ook flamingo’s die onder andere schaaldieren en algen eten, hebben deze kleurstof in hun vacht.  

Astaxanthine wordt gemaakt door onder meer algen en plankton en beschermt deze tegen schadelijke effecten van bijvoorbeeld uv-straling van de zon.

Astaxanthine als supplement kan helpen bij het tegengaan van de verouderingsprocessen in het lichaam, omdat het een functie heeft als antioxidant. Ook kan het bijdragen aan een gezondere huid.**


Resveratrol

Resveratrol is een stof die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen onder meer insecten, bacteriën, schimmels en uv-straling. Een bekende en rijke bron aan resveratrol is de druif en dan met name de pitten van de druif. Een andere bron is de Japanse duizendknoop die al van oudsher in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt gebruikt.

Resveratrol heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels*.


Supplementen meenemen in het vliegtuig?

Reis je met het vliegtuig naar de bestemming je vakantie? Check dan voor de zekerheid voor vertrek wat je wel en niet kunt meenemen. Wanneer je binnen Europa reist, zijn er meestal geen problemen. Reis je buiten de EU? Controleer dan ook de regels van je vakantieland.

Het is raadzaam om je supplementen in de originele verpakking te laten zitten. Dit helpt bij het identificeren van de inhoud en kan vragen voorkomen tijdens de veiligheidscontrole.

Als je vloeibare supplementen hebt, moet je ervoor zorgen dat ze voldoen aan de regels voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage. Over het algemeen geldt dat vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk in een doorzichtige plastic zak van maximaal 1 liter mogen worden meegenomen.

Wees daarnaast voorzichtig met verboden stoffen: Sommige supplementen kunnen ingrediënten bevatten die als verboden stoffen worden beschouwd, zoals bepaalde prestatieverbeterende middelen of medicijnen. Zorg ervoor dat je geen supplementen meeneemt die illegale of gecontroleerde stoffen bevatten.


Persoonlijk advies

Heb je vragen over specifieke klachten of supplementen? Onze professionals geven je graag advies.

Alvast een fijne, ontspannen en gezonde vakantie gewenst!


*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
** Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.