20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Hormoon-proof smoothie: drink je hormonen in balans

Hormoon-proof smoothie: drink je hormonen in balans

Het vrouwelijk lichaam is een complex systeem waarin hormonen een essentiële rol spelen. Voor sommigen van ons lijkt het omgaan met hormonale schommelingen vanzelfsprekend, terwijl anderen te maken krijgen met de uitdagingen van hormonale disbalans.  

Gelukkig is het mogelijk om met een gezonde levensstijl, inclusief de juiste voedingsstoffen, veel bij te dragen aan het behouden van een gezonde hormonale balans. Lees hieronder onze tips en ontdek een heerlijk hormoon-proof smoothierecept.

 

Wat betekent “hormoon-proof”?

Hormoon-proof is een term die verwijst naar het handhaven van een gezonde hormonale balans. Zo is een hormoon-proof dieet of levensstijl erop afgestemd dat de hormonen in je lichaam worden ondersteund en geoptimaliseerd om verschillende aspecten van je gezondheid te bevorderen. Deze aanpak omvat voeding, lichaamsbeweging, slaap, stressmanagement en andere factoren die van invloed zijn op hormonale evenwicht.

 

Vetten essentieel voor een goede hormoonbalans?

Gezonde vetten zijn essentieel voor een goede hormoonhuishouding. Vetten spelen namelijk een rol bij de synthese en regulering van hormonen. Veel hormonen zijn opgebouwd uit vetachtige moleculen, zoals cholesterol en vetzuren. Zo zijn gezonde vetten, zoals omega 3, dus essentiële bouwstenen om hormonen te synthetiseren.

 

Tips voor een goede hormoonbalans

Om je lichaam te ondersteunen bij het bereiken van een optimale hormoonbalans, zijn hier enkele nuttige tips:

  • Evenwichtige voeding, eet voedingsmiddelen die de hormoonbalans ondersteunen en beperk het gebruik van suiker.
  • Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan de regulering van hormonen.
  • Een goede nachtrust is cruciaal voor de regulering van hormonen.  
  • Overweeg om supplementen te nemen die specifiek zijn ontworpen om hormonale balans te ondersteunen.

Wil je meer inzicht en tips om je hormonen in evenwicht te houden? Bekijk dan ons gezondheidsdoel “Vrouw” en klik verder naar "Hormonale Balans." 

Supplementen voor een hormonale balans

Supplementen die een gezonde hormonale balans ondersteunen, kunnen verlichting bieden bij menstruatieklachten, PMS en ondersteuning bieden tijdens de overgang. Enkele voorbeelden zijn Agnus Castus, L-Theanine, Saffraan en Soja Isoflavonen. Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen altijd bedoeld zijn als aanvulling op een gezond en gebalanceerd dieet. 


Voedingsstoffen voor een goede hormonale balans

Dit speciale hormoon-proof smoothierecept omvat een combinatie van heerlijke en voedzame ingrediënten, waaronder mango, spinazie en avocado. 

Mango bevat vitamine C en vezels. Mango is daarnaast een bron van ribose, dit is een suiker die nodig is bij de aanmaak van ATP, wat nodig is voor energie in het lichaam. Vitamine C draagt onder andere bij aan de geestelijke veerkracht. Spinazie bevat foliumzuur (Vitamine B9) en ijzer. Een te kort aan ijzer kan leiden tot een hormonale onbalans. Avocado bevat verschillende gezonde vetten en vitamine E. Avocado’s zijn rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, deze zijn essentieel voor de productie van hormonen. Vitamine E is ter bescherming van gezonde cellen en weefsels.  

 

Recept hormoon-proof smoothie

Ingrediënten:

1 rijpe mango 
2 handenvol verse spinazie 
1 rijpe avocado 
200 ml plantaardige melk (zoals amandel- of havermelk) 
1 eetlepel AlkaGreens 
Halve eetlepel chiazaad

Bereidingswijze:

  1. Snijd de mango en avocado in stukken.
  2. Gooi alle ingrediënten in de blender en meng tot een mooi glad geheel
  3. Giet de smoothie in een glas en geniet ervan!