Keltisch zeezout: een oeroud natuurlijk wonder

Keltisch zeezout: een oeroud natuurlijk wonder

Keltisch zeezout is een hoogwaardig en ongeraffineerd zout dat wordt gewonnen uit zeewater. Het wordt handmatig geoogst volgens traditionele methoden in Bretagne, Frankrijk, waardoor het zijn natuurlijke mineralen behoudt. Het verschilt van tafelzout door zijn mineralengehalte en afwezigheid van toegevoegde chemicaliën. Keltisch zeezout kan worden gebruikt als smaakmaker, in bakproducten, in zelfgemaakte kruidenmengsels, voor bad- en lichaamsverzorging en als mondspoeling.  


Wat is Keltisch zeezout? 

Keltisch zeezout is een type ongeraffineerd zeezout dat wordt gewonnen uit zeewater afkomstig van de kust van Bretagne, Frankrijk. Het wordt vaak beschouwd als een hoogwaardig zout vanwege de manier waarop het wordt gewonnen en de natuurlijke mineralen die het bevat. Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens traditionele methoden die teruggaan tot de Keltische tijd, vandaar de naam. Het zeewater wordt in ondiepe kleibekkens gepompt en vervolgens blootgesteld aan zon en wind. Hierdoor verdampt het water geleidelijk en blijft het zout achter. Het zout wordt vervolgens handmatig geoogst zonder het gebruik van chemicaliën of verfijningstechnieken, waardoor het zijn natuurlijke mineralen behoudt. 


Waar komt Keltisch zeezout vandaan?

Keltisch zeezout, ook wel bekend als Keltisch zeezout of Sel gris, komt oorspronkelijk uit de zoutmoerassen aan de kust van Bretagne in Frankrijk. Het wordt gewonnen uit zeewater dat wordt ingevangen in ondiepe kleibekkens. Nadat het water is verdampt door de zon en de wind, blijft het zeezout achter. Wat Keltisch zeezout onderscheidt, is de traditionele oogstmethode die al eeuwenlang wordt toegepast. Het wordt handmatig gewonnen door zoutboeren, die het water in de zoutpannen laten stromen en het zout met houten gereedschap verzamelen. Hierdoor blijven de mineralen en sporenelementen van het zeewater behouden.


Wat maakt Keltisch zeezout bijzonder?

De zoutpannen in Bretagne bevinden zich in een ongerepte omgeving, ver weg van de vervuiling van moderne industrieën. Dit draagt bij aan de zuiverheid en kwaliteit van het Keltisch zeezout. Het zout heeft een grijze kleur door de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. 

Tegenwoordig wordt Keltisch zeezout ook elders ter wereld geproduceerd, maar de authentieke en meest gerenommeerde variant komt nog steeds uit de kustregio van Bretagne. Het wordt gewaardeerd om zijn rijke smaak en de aanwezigheid van mineralen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet.  


Wat is het verschil tussen Keltisch zeezout en tafelzout?

Wat Keltisch zeezout onderscheidt van geraffineerd tafelzout is het mineraalgehalte. Het bevat van nature een kleine hoeveelheid mineralen, waaronder magnesium, calcium, kalium en sporenelementen zoals zink en ijzer. Deze mineralen kunnen bijdragen aan de smaak en gezondheidsvoordelen van het zout. Bovendien bevat Keltisch zeezout geen toegevoegde chemicaliën of anti-klontermiddelen. 


Hoeveel Keltisch zeezout mag je per dag?

Zoals bij elk zout, moet Keltisch zeezout met mate worden geconsumeerd, omdat een teveel aan natrium schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals nierproblemen of hypertensie, moeten mogelijk hun zoutinname beperken en kunnen advies vragen bij een zorgverlener voordat ze Keltisch zeezout of enig ander zout gebruiken.


Toepassingen met Keltisch zeezout

Keltisch zeezout heeft verschillende toepassingen in de keuken en het dagelijks leven. Hier zijn een aantal manieren waarop je Keltisch zeezout kunt gebruiken:

Sole

Keltisch zeezout kan worden opgelost in water om een geconcentreerde zoutoplossing te creëren. Deze oplossing wordt vaak gebruikt om mineralen aan het dieet toe te voegen. Het woord "sole" komt oorspronkelijk uit het Frans en wordt gebruikt om een verzadigde zoutoplossing aan te duiden. 

Smaakmaker  

Keltisch zeezout heeft een milde en complexe smaak en kan worden gebruikt om gerechten op natuurlijke wijze te verrijken. Strooi het over gegrilde groenten, salades, vis, vlees of zelfs popcorn om een subtiele zoutige smaak toe te voegen.

Bakproducten  

Keltisch zeezout kan worden gebruikt bij het bakken van brood, koekjes, taarten en andere gebakken goederen. Het zorgt voor een evenwichtige smaak en kan de zoetheid van desserts accentueren.

Zelfgemaakte kruidenmengsels

Je kunt Keltisch zeezout combineren met andere kruiden en specerijen om je eigen unieke kruidenmengsels te maken. Dit voegt extra smaak toe aan je gerechten en geeft je de vrijheid om je favoriete kruidencombinaties te gebruiken.

Bad- en lichaamsverzorging

Keltisch zeezout kan worden toegevoegd aan je badwater om te ontspannen en je huid te verzorgen. Ben je gek op een ontspannend bad en gun je je huid een andere manier van verzorging gebruik dan Keltisch zeezout in je bad en geniet.  

Mondspoeling  

Keltisch zeezout kan ook dienen als mondspoelwater. Meng water met Keltisch zeezout en roer het even. Zo heb je een eigen mondspoeling met Keltisch zeezout.  


Waarschuwing

Hoewel Keltisch zeezout soms wordt geprezen vanwege de aanwezigheid van mineralen, moet worden opgemerkt dat de hoeveelheid mineralen in Keltisch zeezout relatief laag is in vergelijking met andere voedingsbronnen. Het moet niet worden beschouwd als een belangrijke bron van mineralen in de voeding, maar eerder als een alternatief voor geraffineerd tafelzout dat een meer natuurlijke smaak en textuur biedt.


Keltisch zeezout kopen?

Ben je benieuwd naar Keltisch zeezout en zou je het graag willen proberen? Neem dan een kijkje op onze pagina en ontdek onze zouten.