20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Oorzaken van een hoge en lage bloeddruk

Oorzaken van een hoge en lage bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem waar veel mensen mee te maken krijgen, sommigen zelfs gedurende langere periodes. Het is een aandoening die het lichaam kan schaden en snel moet worden aangepakt om een gezonde balans te herstellen. Hieronder vind je uitgebreide informatie over de oorzaken van hoge en lage bloeddruk, evenals tips om ze te beheersen en te verbeteren.

 

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk verwijst naar de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt, terwijl het door het lichaam circuleert. Je bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwik en uitgedrukt in 2 getallen, bijvoorbeeld 120/80 mm Hg. Het eerste getal geeft de druk aan wanneer het hart samentrekt en bloed in de bloedvaten duwt. Het tweede getal geeft de druk aan wanneer het hart in rust is tussen de slagen door.  

 

Wat is een normale bloeddruk?

Een normale bloeddruk varieert, maar over het algemeen wordt een bloeddruk van ongeveer 120/80 mm Hg als normaal beschouwd. Hoge bloeddruk, noemen we ook wel een hypertensie, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten. Lage bloeddruk ook wel hypotensie kan ook problemen veroorzaken. Hierdoor kunnen klachten als flauwvallen en duizeligheid ontstaan. Het is belangrijk om af en toe je bloeddruk te meten, om complicaties te voorkomen.  

 

Wat zijn oorzaken van een hoge bloeddruk?

Een hypertensie kan verschillende oorzaken hebben. Vaak hebben de oorzaken een complexe combinatie van genetische, omgevings- en levensstijlfactoren. Een aantal veelvoorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk zijn:

  • Erfelijkheid, mensen waar een hoge bloeddruk in de familie zit hebben een verhoogd risico.
  • Leeftijd, het risico op een hypertensie neemt toe met de leeftijd.
  • Overgewicht, bij overgewicht wordt de belasting van het hart verhoogd en kan vervolgens leiden tot een verhoogde bloeddruk
  • Ongezonde voeding, een dieet met veel zout en verzadigde vetten kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk.  
  • Gebrek aan lichaamsbeweging, door onvoldoende fysieke activiteit kan het risico op een verhoogde bloeddruk toenemen.  
  • Roken vernauwt de bloedvaten en kan de bloeddruk verhogen.  
  • Overmatig alcoholgebruik, te veel alcohol is sowieso nooit goed en ook niet voor de bloeddruk.  
  • Stress, langdurige stress kan impact hebben op de bloeddruk.   

Het is belangrijk om te vermelden dat een hoge bloeddruk vaak geen symptomen veroorzaakt. Het wordt daarom ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd. Regelmatige controle is dus erg belangrijk, zeker als één of meerdere van de bovenstaande oorzaken op jou van toepassing zijn.

 

Wat zijn oorzaken van een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk of hypotensie kan ook verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben van nature een lagere bloeddruk en ervaren hier verder geen problemen mee. Enkele oorzaken van een lage bloeddruk kunnen zijn:

  • Dehydratatie, onvoldoende vochtinname kan leiden tot een lage bloeddruk.  
  • Bloedverlies, bij ernstig bloedverlies door bijvoorbeeld letsel kan er een lage bloeddruk ontstaan.  
  • Hartproblemen, sommige hartproblemen, zoals lage hartslag of hartklepafwijkingen kunnen leiden tot een lage bloeddruk.  
  • Zwangerschap, in het eerste trimester van de zwangerschap kunnen sommige vrouwen een lage bloeddruk ervaren.  
     Een lage bloeddruk hoeft niet altijd problematisch te zijn, maar bij symptomen zoals duizeligheid en flauwvallen is het raadzaam om medische hulp te zoeken.  

Wat is de oorzaak van een bloedneus?

Een bloedneus wordt ook wel een epistaxis genoemd en kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Bij een bloedneus komt er bloed uit de bloedvaten in de neus. De kleine bloedvaten in het slijmvlies van de neus barsten als gevolg van irritatie of andere factoren. Zodra het bloedvat is gebroken, begint het bloed te stromen. Je bloedplaatjes zorgen er uiteindelijk voor dat het bloeden stopt.  

Oorzaken van een bloedneus kunnen onder andere zijn: neusslijmvliesirritatie, door droge lucht kan het slijmvlies van de neus uitdrogen en irriteren, maar in sommige gevallen ook een hoge bloeddruk. Hypertensie kan de bloedvaten in de neus beschadigen en het risico van bloedneuzen vergroten. Hierdoor kunnen bloedvaatjes barsten. Ook door een klap tegen de neus kan er een bloedneus ontstaan. Neuspeuteren kan uiteindelijk ook leiden tot een bloedneus. Zo beschadig je het slijmvlies en kunnen er bloedingen ontstaan. Tot slot is het overmatige gebruik van alcohol een oorzaak van bloedneuzen. Zo zorgt alcohol voor verwijding van de bloedvaten en dit kan het risico op bloedingen verhogen.  

 

Wat te doen tegen een hoge bloeddruk?

Naast medisch advies zijn er ook een aantal algemene aanbevelingen om de bloeddruk te helpen beheersen. Het volgen van een gezond dieet, rijk aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten is zeer van belang. Dit helpt de algehele gezondheid van het lichaam en zo ook de bloeddruk. Daarnaast kan het beperken van de zoutinname helpen de bloeddruk te verlagen. Ook regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing zijn factoren die bijdragen aan een goede en gezonde bloeddruk. Enigszins vanzelfsprekend is het beperken of uitsluiten van roken en alcohol gebruik goed voor de bloeddruk.  

 

Wat te doen tegen een lage bloeddruk?

Wanneer je last hebt van een lage bloeddruk en last krijgt van klachten als flauwvallen en duizeligheid, zijn er een aantal levensstijlmaatregelen die je kunt proberen om je bloeddruk te verhogen. Zo is het van belang om voldoende water te dingen, maar overmatige vocht inname te vermijden. Met een lage bloeddruk kan het soms helpen om je zoutinname lichtjes te verhogen, maar doe dit heel voorzichtig. Verdeel verder je maaltijden over de dag in kleinere porties, dit kan zorgen dat de bloeddruk niet daalt na het eten. Ook regelmatige lichaamsbeweging, langdurig staan vermijden en een kleine verhoging van je cafeïne inname kunnen helpen bij een lage bloeddruk.  

 

Supplementen bij hoge bloeddruk?

Naast verschillende levensstijl keuzes zijn er ook supplementen die ondersteuning kunnen bieden bij het op peil houden van een gezonde bloeddruk. Zo bieden DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) een bijdrage aan de bloeddruk. DHA & EPA hebben een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Mattisson heeft verschillende varianten van algenolie en visolie in het assortiment. Deze supplementen zijn rijk aan DHA en EPA. Daarnaast draagt kalium bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk.  

 

Supplementen tegen hoge bloeddruk kopen?

Ben je benieuwd wat de supplementen van Mattisson voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan het gezondheidsdoel hart & bloedvaten of bekijk de productpagina’s van onze algen- en visolie.