Recept voor de feestdagen: Gezondere Marsepein

Recept voor de feestdagen: Gezondere Marsepein

Met Sinterklaas staan twee lekkernijen hoog op het lijstje: pepernoten en marsepein. Tijdens de feestdagen wordt er meestal meer gesnoept, en voor wie bewuster met suiker wil omgaan, hebben we een heerlijk recept met enkel natuurlijke suikers. Genieten met een gezonde twist, want ook tijdens de feestdagen hoeft bewust snoepen helemaal niet saai te zijn!

 

Wat is marsepein?

Marsepein is een zoete, kneedbare samenstelling die vaak wordt gebruikt in bakkerijen en bij het versieren van verschillende cakes of taarten. Marsepein kan ook gegeten worden zonder ergens in verwerkt te worden. De traditionele marsepein bestaat uit fijngemalen blanke amandelen en poedersuiker. Deze ingrediënten worden samengevoegd tot een zachte deegachtige structuur. Het is ook mogelijk om er smaakstoffen zoals vanille aan toe te voegen. 

 

Waar wordt marsepein van gemaakt?

Traditioneel wordt marsepein gemaakt van gemalen amandelen en poedersuiker. Het proces begint met het zorgvuldig malen van amandelen tot een fijn poeder, wat vervolgens wordt vermengd met de juiste hoeveelheid poedersuiker. Dit eenvoudige mengsel wordt gekneed tot een soepel deeg. Aangezien poedersuiker een hoofdingrediënt is van marsepein, bevat het een aanzienlijke hoeveelheid toegevoegde suikers. Hoewel amandelen een gezonde bron van essentiële voedingsstoffen kunnen zijn, fungeren ze in de context van marsepein vaak als dragers van de suikers, waardoor de voordelen minder prominent worden.  
Wil je genieten van marsepein, zonder een overload aan toegevoegde suikers binnen te krijgen? Probeer dan eens een variant met natuurlijke suikers! 
 

Wat zijn natuurlijke suikers?

Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en zuivelproducten. Fruit bevat bijvoorbeeld fructose, een natuurlijke vorm van suiker. Sommige soorten groenten, zoals bieten en wortelen, bevatten sacharose. Ook lactose is een natuurlijke vorm van suiker die onder andere voorkomt in melk en yoghurt.  

 

Het recept voor gezondere marsepein

De traditionele variant van marsepein bevat vaak veel toegevoegde suikers en in sommige gevallen onnatuurlijke kleurstoffen. Dit recept bevat alleen natuurlijke suikers en is daarom ideaal voor mensen die bewust willen eten of voor mensen met diabetes.  

Ingrediënten:

 

Bereidingswijze:

  1. Ontpit de dadels, voeg alle ingrediënten samen in een kom en mix tot een egaal mengsel
  2. Kneed het deeg tot een bal
  3. Maak vervolgens kleine deeg balletjes en leg op een bordje. Je kan er uiteraard ook een eigen vorm van maken