Vegan Mac and Cheese met edelgistvlokken

Vegan Mac and Cheese met edelgistvlokken

Macaroni met kaas, ofwel mac and cheese, is dé comfort food uit Noord-Amerika. Deze heerlijke, makkelijke maaltijd is niet alleen weggelegd voor mensen die kaas eten. Het is namelijk ook makkelijk veganistisch te maken! 

Dit recept voor een overheerlijke vegan ‘kaassaus’ met edelgistvlokken laat jou op een verantwoorde manier genieten van mac and cheese. Heb je zin in een nóg gezondere variant? Voeg dan broccoli, doperwten of prei toe.

 

De echte kaassmaak, maar dan veganistisch

De edelgistvlokken in dit recept zorgen voor een kazige smaak van de saus en zijn voor veel mensen een veel gebruikte toevoeging aan het vegan dieet. Edelgistvlokken hebben een hartige, kaas-nootachtige smaak en worden daarom gezien als ideaal vegan alternatief voor kaas. Qua structuur en smaak lijken edelgistvlokken het meeste op parmezaanse kaas. Lees in deze blog alles over de voordelen en het gebruik van edelgistvlokken.

Voor het optimale benut van de gezondheidsvoordelen van edelgistvlokken voeg je ze pas toe aan je gerecht wanneer het niet meer op het vuur staat. 

 

Verantwoord vegan mac and cheese recept

Vegan mac and cheese recept met edelgistvlokken voor twee porties. Ook te bereiden als verantwoorde vegan kaassaus voor bij de nachos en al klaar binnen 20 minuten.

Ingrediënten 

  • 2 aardappels
  • 1 wortel
  • 40 gram cashewnoten
  • 30 gram edelgistvlokken
  • 1 el citroensap
  • ½ tl apple cider vinegar
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl dijon mosterd
  • 60 ml plantaardige melk
  • 200 gr (volkoren) macaroni
  • Zout en peper naar smaak
vegan mac and cheesevegan mac and cheese

Bereidingswijze 

  1. Schil de aardappels en wortel en snij ze in stukjes.
  2. Doe de wortel, aardappels en cashewnoten in een pan met water en laat koken voor 15-20 minuten tot alles zacht is.
  3. Giet af, doe in de blender en mix de gekookte groenten en cashewnoten tot een glad geheel.
  4. Voeg de edelgistvlokken, citroensap, appelazijn, knoflookpoeder, mosterd en plantaardige melk hier aan toe.
  5. Blend de ingrediënten tot dit een mooie kaassaus-achtige structuur heeft. Voeg eventueel nog wat extra melk toe voor een gladdere structuur.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer met gekookte macaroni

Deze saus is ook lekker om te combineren met nacho's of als sausje over je groente.

Volg onze Instagram @mattissonhealthstyle voor meer inspiratie & recepten met onze producten!