Wat is MCT olie en hoe gebruik je het?

Wat is MCT olie en hoe gebruik je het?

MCT olie is tegenwoordig een populair product. Misschien heb je wel eens gezien dat mensen het toevoegen aan een smoothie of er een bulletproof koffie mee maken. Maar wat is MCT olie nu eigenlijk precies, wat zijn de voordelen ervan en hoe gebruik je het? Wij geven je antwoord op deze vragen.

 

Wat zijn MCT vetten?

MCT is een afkorting voor Medium Chain Triglycerides, ofwel middellange keten triglyceriden. Vetten in onze voeding zijn opgebouwd uit glycerol, waaraan drie vetzuren – de triglyceriden – vastzitten. Vetzuren kunnen worden onderverdeeld in korte, middellange en lange keten vetzuren. MCT vetten bestaan uit middellange ketens van vetzuren, namelijk 6 tot 12 koolstofatomen. 

In onze dagelijkse voeding komen vooral lange keten vetzuren (LCT) voor. Lange keten vetzuren zijn aanwezig in producten als boter en kaas. Lange keten vetzuren worden met behulp van gal en het enzym lipase in de darm afgebroken tot glycerol en vetzuren. Ze worden niet direct in het bloed opgenomen, maar worden getransporteerd via de lymfevaten.

Middellange keten vetzuren (MCT) daarentegen, hoeven niet gesplitst te worden en komen direct in het bloed terecht. Met andere woorden: MCT vetten worden sneller opgenomen en omgezet naar energie dan vetten met een langere keten. 

 

Waar wordt MCT olie van gemaakt?

In de natuur komen de grootste hoeveelheden MCT voor in kokosnoten. Kokosolie bestaat voor ongeveer 65% uit verschillende middellange keten vetzuren. MCT’s vind je ook in palmpitolie, maar in kleinere hoeveelheden. Bovendien kiezen veel mensen liever niet voor palmolie in verband met de impact ervan op het milieu. MCT olie wordt daarom meestal van kokosolie gemaakt. 

Normale kokosolie heeft een vaste structuur en wordt pas vloeibaar bij temperaturen vanaf 30°C. MCT olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. Dit komt doordat bij MCT olie het laurinezuur (het langste keten vetzuur uit kokosolie) is verwijderd. 

 

Welke types MCT zijn er?

Vetten bestaan uit carbonzuren en koolstofatomen. Het aantal koolstofatomen bepaalt de lengte. De korte ketens hebben een lengte van maximaal 5 atomen, de middellange ketens 6 tot 12 atomen en de lange ketens hebben meer dan 12 atomen. Wanneer we het hebben over MCT vetten, gaat het over C6 (Capronzuur), C8 (Caprylzuur), C10 (Caprinezuur) en C12 (Laurinezuur).

 

Wat zijn de voordelen van MCT olie?

Vetzuren worden in het lichaam omgezet in energie. Het voordeel van middellange keten vetzuren (MCT olie) ten opzichte van lange keten vetzuren is dat ze makkelijker in de darmen worden opgenomen en sneller door de lever worden gemetaboliseerd. MCT vetten zijn daarom sneller als energie voorhanden voor het lichaam en worden minder snel opgeslagen als vet. Lange keten vetzuren worden na opname door de darmen eerst via de lymfe getransporteerd, waarna ze naar de lever gaan.

 

Hoe gebruik je MCT olie?

MCT olie heeft een neutrale smaak en kan zowel koud als warm gebruikt worden, ter vervanging van andere oliën en vetten. MCT olie kan door de vloeibare vorm gemakkelijk aan voeding, maar ook aan dranken zoals koffie, thee, shakes en smoothies worden toegevoegd. Ook kan MCT olie worden toegevoegd aan baksels als vervanger van kokosolie. Het is aan te raden om te beginnen met een lage dosering MCT om te kijken hoe het lichaam hierop reageert. Vervolgens kan de dosering langzaam worden opgebouwd.

 

Wat voor MCT producten zijn er?

In onze webshop kun je terecht voor verschillende varianten MCT olie, waaronder MCT olie C8 en een MCT olie blend. Naast MCT olie verkopen wij ook verschillende MCT poeders. MCT poeder heeft een licht zoete melkachtige smaak en kan goed als vervanging van melk(poeder) in koffie worden gebruikt. Daarnaast kan MCT poeder worden toegevoegd aan een smoothie of (muesli)ontbijt. 

Bekijk hier al onze MCT producten. 

Volg ons op Instagram voor lekkere en originele recepten met MCT olie.