Wat is MCT olie en hoe gebruik je het?

Wat is MCT olie en hoe gebruik je het?

MCT olie is tegenwoordig een populair product. Misschien heb je wel eens gezien dat mensen het toevoegen aan een smoothie of er een bulletproof koffie mee maken. Maar wat is MCT olie nu eigenlijk precies, wat zijn de voordelen ervan en hoe gebruik je het? Wij geven je antwoord op deze vragen.


Wat zijn MCT vetten?

MCT is een afkorting voor Medium Chain Triglycerides, ofwel middellange keten triglyceriden. Vetten in onze voeding zijn opgebouwd uit glycerol, waaraan drie vetzuren – de triglyceriden – vastzitten. Vetzuren kunnen worden onderverdeeld in korte, middellange en lange keten vetzuren. MCT vetten bestaan uit middellange ketens van vetzuren, namelijk 6 tot 12 koolstofatomen. 

In onze dagelijkse voeding komen vooral lange keten vetzuren (LCT) voor. Lange keten vetzuren zijn aanwezig in producten als boter en kaas. Lange keten vetzuren worden met behulp van gal en het enzym lipase in de darm afgebroken tot glycerol en vetzuren. Ze worden niet direct in het bloed opgenomen, maar worden getransporteerd via de lymfevaten.

Middellange keten vetzuren (MCT) daarentegen, hoeven niet gesplitst te worden en komen direct in het bloed terecht. Met andere woorden: MCT vetten worden sneller opgenomen en omgezet naar energie dan vetten met een langere keten. 


Waar wordt MCT olie van gemaakt?

In de natuur komen de grootste hoeveelheden MCT voor in kokosnoten. Kokosolie bestaat voor ongeveer 65% uit verschillende middellange keten vetzuren. 

MCT’s vind je ook in palmpitolie, maar in kleinere hoeveelheden. Bovendien kiezen veel mensen liever niet voor palmolie producten in verband met de impact ervan op het milieu. MCT olie wordt daarom meestal van kokosolie gemaakt. 

Normale kokosolie heeft een vaste structuur en wordt pas vloeibaar bij temperaturen vanaf 30°C. MCT olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. Dit komt doordat bij MCT olie het laurinezuur (het langste keten vetzuur uit kokosolie) is verwijderd. 


Welke types MCT zijn er?

Vetten bestaan uit carbonzuren en koolstofatomen. Het aantal koolstofatomen bepaalt de lengte. De korte ketens hebben een lengte van maximaal 5 atomen, de middellange ketens 6 tot 12 atomen en de lange ketens hebben meer dan 12 atomen. Wanneer we het hebben over MCT vetten, gaat het over C6 (Capronzuur), C8 (Caprylzuur), C10 (Caprinezuur) en C12 (Laurinezuur).


Wat zijn de voordelen van MCT olie?

Vetzuren worden in het lichaam omgezet in energie. Het voordeel van middellange keten vetzuren (MCT olie) ten opzichte van lange keten vetzuren is dat ze makkelijker in de darmen worden opgenomen en sneller door de lever worden gemetaboliseerd. MCT vetten zijn daarom sneller als energie voorhanden voor het lichaam en worden minder snel opgeslagen als vet. 

Lange keten vetzuren worden na opname door de darmen eerst via de lymfe getransporteerd, waarna ze naar de lever gaan.

MCT olie biologischMCT olie biologisch

 

Verzadigde vetten in MCT olie

MCT olie bestaat voor 100% uit verzadigde vetten. Verzadigde vetten worden vaak in verband gebracht met hart-en vaatziekten en worden door veel mensen als ongezonde vetten beschouwd. We weten nu echter hoe MCT vetten zich gedragen zich gedragen in het lichaam. Tevens worden hart- en vaatziekten veroorzaakt door een hoge suikerconsumptie en snelle koolhydraten.

Het nuttigen van MCT olie wordt dus niet in verband gebracht met het ontstaan van klachten aan het hart of de bloedvaten. Wel wordt aangeraden om uit te kijken met verzadigde vetten uit dierlijke producten.


MCT olie in een ketogeen dieet

Het keto dieet is een vetrijk en koolhydraatarm dieet. Dit wil zeggen dat ongeveer 60 tot 80 procent van je calorie-inname uit vetten bestaat.  

Omdat MCT olie geen koolhydraten bevat, maar vetten waar je snel energie uit kunt halen, is het een zeer geschikt product om te gebruiken in een ketogeen dieet. Ook onder sporters en mensen die doen aan intermittent fasting is MCT olie een populair product.

Lees hier meer over het keto dieet.


Afvallen met MCT olie?

Om af te vallen moeten we het lichaam beroep laten doen op onze reservevoorraden en zorgen dat vet niet wordt opgeslagen, maar wordt verbrand. Hoe je dit doet? Minderen met koolhydraten en tussendoortjes en veel bewegen (op een nuchtere maag). 

MCT olie kan hierbij ondersteunen. Uit de middellange keten vetzuren kan snel brandstof worden gehaald. Het effect is een verzadigd gevoel, zonder dat de vetten worden opgeslagen in het lichaam.


Hoe gebruik je MCT olie?

MCT olie heeft een neutrale smaak en kan zowel koud als warm gebruikt worden, ter vervanging van andere oliën en vetten. MCT olie kan door de vloeibare vorm gemakkelijk aan voeding, maar ook aan dranken zoals koffie, thee, shakes en smoothies worden toegevoegd. Ook kan MCT olie worden toegevoegd aan baksels als vervanger van kokosolie. Je kunt MCT olie verhitten tot maximaal 177 graden celsius. 

Het is aan te raden om te beginnen met een lage dosering MCT om te kijken hoe het lichaam hierop reageert. Vervolgens kan de dosering langzaam worden opgebouwd.


Biologische MCT olie

Als je het ervoor over hebt om iets meer te besteden aan jouw gezondheid én die van de natuur, kun je naast reguliere MCT olie ook kiezen voor biologische MCT olie. Bij MCT olie van gecertificeerde biologische landbouw weet je zeker dat er geen chemicaliën, pesticiden, herbiciden of kunstmest zijn gebruikt. 


MCT olie kopen?

In onze webshop kun je terecht voor diverse varianten MCT olie, waaronder MCT olie C8 en een MCT olie blend. Naast MCT olie verkopen wij ook verschillende MCT poeders. MCT poeder heeft een licht zoete melkachtige smaak en kan goed als vervanging van melk(poeder) in koffie worden gebruikt. Daarnaast kan MCT poeder worden toegevoegd aan een smoothie of (muesli)ontbijt. Ook verkopen wij biologische MCT oliën. 

Bekijk hier al onze MCT producten.