Het lenteseizoen is in volle gang, en dat betekent dat het gras, de bloemen en ook de brandnetels volop bloeien. Brandnetels worden vaak gezien als onkruid en kunnen behoorlijk jeuken als je ermee in aanraking komt. Maar wist je dat er achter de prik en jeuk een hoop voedingsstoffen schuilen? Deze plant bevat namelijk niet alleen de mineralen magnesium, calcium en ijzer, maar is ook een bron van eiwitten. Dit maakt brandnetel het ideale ingrediënt voor een voedzame soep!
Wat is brandnetel?
Brandnetel is een plant die behoort tot de familie Urticaceae. Het is een kruidachtige plant met brandharen op de stengels en bladeren. De wetenschappelijke naam van de meest voorkomende brandnetelsoort is Urtica dioica. Brandnetels komen wereldwijd voor in gematigde klimaten en groeien vaak langs wegen, in tuinen, op braakliggende terreinen en in vochtige gebieden.
De brandharen van de brandnetel bevatten een irriterende stof die een brandend gevoel op de huid veroorzaakt wanneer je ermee in contact komt. Dit kan resulteren in jeuk, roodheid en soms zelfs kleine bultjes. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van brandnetels.
Ondanks de irriterende eigenschappen wordt brandnetel ook gewaardeerd om zijn culinaire en medicinale toepassingen. De jonge toppen en bladeren van de brandnetel kunnen worden gebruikt om voedzame soepen, stoofschotels, thee en andere gerechten te bereiden.
Brandnetel wordt vaak geprezen om zijn voedingswaarde, omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bovendien wordt het soms gebruikt als een kruidengeneesmiddel vanwege de veronderstelde ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van brandnetel?
Verse brandnetel biedt verschillende potentiële gezondheidsvoordelen vanwege de voedingsstoffen en bioactieve stoffen die het bevat. Zo bevat brandnetel de mineralen calcium, magnesium en ijzer.
Calcium bevordert onder meer de energiestofwisseling, heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces en ondersteunt de spijsvertering.
Magnesium draagt onder andere bij aan de instandhouding van sterke botten, is het goed voor de gemoedstoestand, helpt het bij de normale werking van de spieren en speelt een rol bij het goed functioneren van het zenuwstelsel.
IJzer draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen.
Wat is brandnetelbladpoeder?
Brandnetelbladpoeder is een gedroogde en fijngemalen vorm van brandnetelbladeren. Het wordt verkregen door de bladeren van de brandnetelplant te oogsten en te drogen, waarna ze worden vermalen tot een poedervorm. Dit poeder behoudt de voedingsstoffen en bioactieve stoffen die van nature aanwezig zijn in brandnetelbladeren. Brandnetelbladpoeder wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement of als ingrediënt in verschillende gerechten, zoals smoothies, soepen, sauzen en thee. Het kan ook worden toegevoegd aan capsules of tabletten voor gemakkelijke inname.
Mattisson brandnetelbladpoeder bevat naast ijzer ook eiwitten. Eiwitten dragen bij aan de instandhouding van sterke botten, de spiermassa en werken ter ondersteuning van de spieropbouw.
Brandnetel in de keuken
Brandnetel kan een verrassend veelzijdig en smakelijk ingrediënt zijn in de keuken. Hier zijn enkele ideeën om brandnetel te gebruiken:
- Brandnetelsoep: Een populaire manier om brandnetel te gebruiken is door er een heerlijke soep van te maken. Kook de jonge brandneteltoppen en bladeren kort om de brandharen te verwijderen en voeg ze toe aan een basis van bouillon, ui, knoflook en kruiden. Mix het geheel tot een gladde soep en voeg indien gewenst room of crème fraîche toe voor extra romigheid.
- Brandnetelpesto: Maak een twist op traditionele pesto door brandnetelbladeren te gebruiken in plaats van basilicum. Mix de brandnetelbladeren met knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie, citroensap en zout in een blender of vijzel tot een smeuïge pesto. Gebruik deze pesto als smaakmaker voor pasta, salades of gegrilde groenten.
- Brandnetelsmoothie: Voeg een handvol jonge brandnetelblaadjes toe aan je favoriete groene smoothie-recept. Combineer het met andere bladgroenten, fruit, yoghurt en een vloeistof naar keuze (zoals water, sap of amandelmelk) voor een voedzame en verfrissende smoothie.
- Brandnetelthee: Maak een rustgevende kop brandnetelthee door gedroogde brandnetelbladeren te laten trekken in heet water. Voeg naar smaak honing of citroen toe. Brandnetelthee wordt vaak gewaardeerd vanwege de veronderstelde voordelen voor de gezondheid, zoals het ondersteunen van de spijsvertering en het ontgiften van het lichaam.
- Brandnetelquiche of omelet: Voeg fijngehakte brandnetelblaadjes toe aan een quiche- of omeletmengsel samen met andere groenten, kaas en kruiden. Bak het geheel tot een luchtige en smaakvolle hartige taart.
Brandnetelsoep recepten
Soep met verse brandnetels
Ingrediënten:
- 100 g jonge brandnetelbladeren
- Kokosolie om in te bakken
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 aardappelen, geschild en in stukjes
- 8 eetlepels Bone Broth Chicken
- zout en peper
- 100 ml vegetarische room
Bereidingswijze:
- Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een vergiet. Gebruik eventueel keukenhandschoenen of plastic zakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet.
- Hak de brandnetelbladeren fijn.
- Doe de kokosolie in de pan en fruit hierin eerst 2 minuten de ui en voeg daarna de knoflook toe. Doe dan de aardappel en de bone broth erbij en ten slotte de brandnetels.
- Laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Maak de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper en de vegetarische room.
Bereidingstijd: 25 minuten.
Soep met brandnetel poeder
Ingrediënten:
- 3 theelepels brandnetelbladpoeder
- Kokosolie om in te bakken
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 aardappelen, geschild en in stukjes
- 8 eetlepels Bone Broth Chicken
- zout en peper
- 100 ml vegetarische room
Bereidingswijze:
- Doe de kokosolie in de pan en fruit hierin eerst 2 minuten de ui en voeg daarna de knoflook toe. Doe dan de aardappel en de bone broth erbij en ten slotte de brandnetelpoeder.
- Laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Maak de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper en de vegetarische room.
Bereidingstijd: 25 minuten.
Eetsmakelijk!