Ashwagandha: aanbevelingen voor veilig gebruik

Ashwagandha: aanbevelingen voor veilig gebruik

In de wereld van natuurlijke supplementen en Ayurvedische geneeskunde is ashwagandha al lang een bekende naam. Deze krachtige plant staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen en wordt vaak gebruikt voor zijn adaptogene eigenschappen. Echter, recentelijk heeft het RIVM een waarschuwing uitgegeven met betrekking tot ashwagandha, waardoor veel mensen zich afvragen: wat is er aan de hand? Hieronder gaan we dieper in op deze kwestie, en bespreken we de mogelijke risico's en voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het gebruik van ashwagandha.  

 

Wat is ashwaganda?

Ashwagandha, ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam Withania somnifera, is een kruid dat diepgeworteld is in de traditionele Ayurvedische geneeskunde, een eeuwenoude gezondheidspraktijk uit India. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn veelzijdige medicinale eigenschappen en wordt beschouwd als een belangrijke adaptogeen, een stof die het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress en spanningen ondersteunt.

In de Ayurvedische traditie staat ashwagandha bekend als een "Rasayana" kruid, wat betekent dat het wordt gewaardeerd om zijn verjongende eigenschappen die het lichaam en geest helpen te versterken en in balans te brengen. Met name de wortels van de ashwagandha plant worden gebruikt vanwege hun hoge concentratie aan bioactieve stoffen en geneeskrachtige verbindingen.

 

Waarschuwing RIVM

Recentelijk heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een waarschuwing uitgegeven met betrekking tot het gebruik van ashwagandha. Hoewel ashwagandha over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er zeldzame gevallen gemeld waarbij mensen leverproblemen hebben ervaren na het gebruik ervan. Opvallend is echter dat er nog geen wetenschappelijk verband is vastgesteld tussen ashwagandha en het effect op de lever. Het blijft dus onduidelijk of de gemelde gevallen direct toe te schrijven zijn aan ashwagandha, of dat andere factoren zoals medicijngebruik, andere supplementen of onderliggende ziekten een rol hebben gespeeld. 

Hoewel het slechts in zeldzame gevallen voorkomt, kan er mogelijk sprake zijn van een overgevoeligheidsreactie op ashwagandha. Daarom wordt voorzichtigheid geboden, vooral voor mensen die al leverproblemen hebben of andere gezondheidsproblemen. Bovendien wordt het sterk afgeraden om ashwagandha te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid ervan in deze situaties. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je ashwagandha of andere supplementen gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of gezondheidsproblemen hebt.

 

Welke producten van Mattisson bevatten ashwagandha?

Bij Mattisson bieden we een aantal producten aan die ashwagandha bevatten. Denk hierbij aan ashwagandha poeder, tabletten en een adaptogeen tinctuur. Daarnaast bevatten onze AlkaGreens ook een kleine hoeveelheid ashwagandha. Het is belangrijk op te merken dat deze producten de enige in ons assortiment zijn die deze stof bevatten. We streven ernaar om onze klanten een divers aanbod van hoogwaardige supplementen te bieden, waarbij transparantie over de ingrediënten en hun mogelijke effecten op de gezondheid altijd voorop staat. Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie over onze producten en hun samenstelling.