20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Bewust(er) leven: vegan alternatieven voor supplementen

Bewust(er) leven: vegan alternatieven voor supplementen

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardiger dieet en een meer bewuste levensstijl. Terwijl we vaak denken aan het vervangen van vlees en zuivelproducten, wordt het belang van het vervangen van supplementen met vegan alternatieven soms over het hoofd gezien. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om de voordelen van supplementen te ervaren zonder afbreuk te doen aan je plantaardige levenswijze. Deze blog richt zich op praktische tips en eenvoudige swaps om traditionele supplementen te vervangen door veganistische alternatieven. 


Wat is veganisme?

Veganisme is een levensstijl en voedingspatroon dat zich kenmerkt door het vermijden van dierlijke producten. Mensen die vegan zijn streven vaak naar het uitsluiten van alle vormen van exploitatie en wreedheid tegen dieren. Mensen die een veganistisch dieet volgen worden ook wel veganisten genoemd. Veganisme gaat verder dan alleen voeding, zo heeft het ook betrekking op kleding, cosmetica en levensstijlkeuzes.

 

Kenmerken van veganisme

Zoals hierboven vermeld, vermijden mensen die een veganistisch dieet volgen alle dierlijke producten, waaronder vlees, vis, zuivelproducten, eieren, boter, en meer. Veganisme is geworteld in ethische overwegingen met betrekking tot dierenwelzijn en het minimaliseren van dierenleed. Bovendien kiezen mensen voor veganisme vanwege milieuoverwegingen, aangezien de vleesindustrie aanzienlijke negatieve effecten heeft op het milieu, zoals ontbossing, waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Veganisme omvat ook bepaalde levensstijlkeuzes, zoals het vermijden van lederen kleding en schoenen, en het gebruik van cosmetica die niet op dieren zijn getest.

 

Wat is het verschil tussen veganistisch en vegetarisch?

Binnen het veganisme vermijdt men alle vormen van dierlijk voedsel en producten, uit ethische overwegingen om het leed van dieren te minimaliseren. Aan de andere kant, als je vegetarisch bent, laat je vis en vlees achterwege, maar blijf je andere dierlijke producten consumeren, zoals zuivel, eieren, boter, enzovoort. De keuze om geen vis of vlees te eten, zowel bij veganisme als vegetarisme, wordt vaak gemotiveerd door het streven naar het verminderen van dierenleed en het oplossen van milieuproblemen.

 

Plantaardige alternatieven

In het dagelijks leven zijn er talloze veganistische alternatieven beschikbaar en hun diversiteit groeit voortdurend. Plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten en tofu, vormen slechts het topje van de ijsberg. Tofu, afkomstig van sojamelk, is een veelzijdige vervanger voor vlees in diverse gerechten. Voor zuivelproducten zijn er verschillende plantaardige melksoorten beschikbaar, waaronder havermelk, sojamelk, amandelmelk en kokosmelk, evenals diverse plantaardige yoghurtvarianten. Andere veganistische opties omvatten kokosolie, zeewier en algen, pure chocolade en appelstroop. 

Een opvallende vervanger voor kaas is edelgist, met zijn subtiele kaassmaak en volledig veganistische samenstelling. Met deze brede selectie aan veganistische alternatieven is het gemakkelijker dan ooit om heerlijke en diervriendelijke maaltijden te bereiden.


Vegan supplementen 

Vegan supplementen bieden een uitgebreid assortiment aan alternatieven voor mensen die voor een plantaardige levensstijl kiezen of duurzamere keuzes willen maken. Deze supplementen omvatten vervangers voor wei proteïne, visolie, collageen, evenals verschillende vitamines en mineralen. Voor veganisten die ervoor kiezen om supplementen te nemen, zijn er belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Let bijvoorbeeld op of de capsules afkomstig zijn van plantaardige bronnen en niet van gelatine. Bovendien zijn er voor verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine D, varianten beschikbaar die afkomstig zijn van plantaardige bronnen in plaats van dierlijke bronnen (zoals wolvet). 


Vegan proteïne 

Proteïnen, beter bekend als eiwitten, zijn cruciaal voor ons lichaam. Ze spelen een essentiële rol bij verschillende biologische processen, van structuur tot functie en regulatie. Hoewel dierlijke producten vaak als eiwitrijk worden beschouwd, bieden veel plantaardige voedingsmiddelen ook voldoende eiwitten.

Als je regelmatig sport of simpelweg je eiwitinname wilt verhogen, kan een eiwitsupplement een handige toevoeging zijn aan je dieet. Denk bijvoorbeeld aan vegan eiwitpoeders zoals erwten- en rijstproteïne van Mattisson, pompoenpit proteïne, amandel proteïne, of soja- en kikkererwten proteïne. Deze veganistische opties zijn geweldige manieren om aan je eiwitbehoeften te voldoen en tegelijkertijd je plantaardige levensstijl te ondersteunen.

Bekijk het volledige vegan proteïne assortiment van Mattisson hier.

 

“Help, ik vind de smaak van vegan proteïne niet lekker”

Plantaardige eiwitten hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak dan wei-eiwitten, vanwege de natuurlijke eigenschappen van de gebruikte plantaardige bronnen. Hoewel deze smaakvariatie voor sommigen even wennen kan zijn, kun je plantaardige eiwitten prima verwerken in verschillende shakes of andere recepten.

Door ze te mixen met smaakvolle ingrediënten zoals fruit, cacao, vanille-extract of notenpasta's, kun je de smaak van plantaardige eiwitten maskeren. Bovendien zijn er talloze recepten beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om de smaak van plantaardige eiwitten aan te vullen en ze om te toveren tot heerlijke, voedzame gerechten.

Bekijk de receptenpagina van Mattisson voor inspiratie met vegan proteïne poeder.


Vegan omega 3 algenolie

Veel mensen zijn bekend met het supplement visolie, dat rijk is aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn van vitaal belang voor verschillende fysiologische processen in het lichaam, waarbij EPA en DHA als belangrijkste worden beschouwd. DHA en EPA ondersteunen onder andere een normale bloeddruk en dragen bij aan het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed.

Voor degenen die een veganistisch dieet volgen, biedt Algenolie een uitstekend alternatief voor visolie. Algen, minuscule plantjes die aan de basis van de voedselketen staan, zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetzuren. Algenolie is een volledig natuurlijke bron van omega 3 en vormt daarom een waardevolle veganistische vervanging voor visolie. Lees hier meer over Algenolie of bekijk het Algenolie assortiment bij Mattisson.

Vegan collageen

Collageen is een structureel eiwit dat voorkomt in het menselijk lichaam en in veel andere dieren. Collageen komt voor in verschillende weefsels en organen, zoals de huid, botten, kraakbeen, pezen en bloedvaten. Collageen is uiterst van belang in verschillende weefsels en organen. Collageen producten worden van dierlijke bronnen gemaakt, maar je kunt ook kiezen voor plantaardige alternatieven met vergelijkbare gezondheidseffecten.   

Mattisson heeft hiervoor vegan collagen alternative poeder en capsules. De reds blend collageen alternative is een unieke blend van rode bessen, vezels, antioxidanten, rijst proteïne en verrijkt met vitamine C en A. De lysine en hyaluronzuur van Dermaval™ maken dit product een goede vervanger van dierlijke collageen producten. Naast de reds blend poeder zijn er ook een vegan collagen alternative capsules. Door middel van antioxidantrijke plantaardige voedingsstoffen wordt de natuurlijke aanmaak van collageen ondersteund.

Bekijk de vegan collageen alternatieven van Mattisson hier.


Krijg ik als vegetariër of veganist voldoende voedingsstoffen binnen?

Volg jij een vegetarisch of geheel plantaardig dieet en ben je benieuwd of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Lees er alles over in ons blog: Een vega(n) leefstijl: hoe zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?