Bone Broth, de ideale gezonde basis voor iedere soep!

Bone Broth, de ideale gezonde basis voor iedere soep!

Bouillon van botten trekken is iets dat al generaties lang gebeurt. Bouillon werd vroeger al gegeven aan mensen die zwak of ziek waren en de kans is groot dat je het zelf ook wel eens hebt genomen om aan te sterken. Dat botten bouillon als wondermiddel wordt gezien komt niet alleen door de aangename hartige smaak ervan. Bij het koken van botten komen er namelijk allerlei belangrijke voedingsstoffen vrij.

 

Wat is bone broth?

Om bottenbouillon, ofwel bone broth te maken worden de botten van bijvoorbeeld kippen of runderen gedurende een langere periode langzaam gekookt. De voedingsstoffen trekken in de kookvloeistof, waardoor een voedende bouillon ontstaat die rijk is aan collageen, vitamines en mineralen. Hoe langer bone broth getrokken wordt, hoe meer smaak en voedingsstoffen er vrijkomen. 

 

Wat is het verschil tussen bone broth en gewone bouillon? 

Tegenwoordig heeft niet iedereen meer zin en tijd om urenlang botten te laten sudderen. Om toch te genieten van de smaak van bouillon kiezen veel mensen daarom voor kant en klare bouillons of bouillon blokjes uit de supermarkt. Deze bouillon wordt meestal op een stuk eenvoudigere manier geproduceerd dan het langdurige extractieproces wat nodig is om echte bone broth te maken. Om de typerende bouillonsmaak te creëren wordt daarnaast gebruik gemaakt van allerlei gefabriceerde smaakversterkers. Bij het eten van kant en klare bouillon mis je daardoor een hoop van de voordelen die echte bone broth met zich meebrengt. 

 

Wat maakt bone broth zo gezond?

De voedingsstoffen die beschikbaar komen bij het trekken van bone broth hebben veel voordelen voor onze gezondheid. Een belangrijk voordeel van bone broth is dat het een rijke bron is van biologisch beschikbaar collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en het belangrijkste eiwit in onze bindweefsels. Hier lees je meer over collageen. Door de langzame verhitting van bone broth wordt collageen omgezet in gelatine, wat makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. 

Naast collageen bevat bone broth een hoop mineralen, zoals calcium, magnesium, fosfor en zwavel in een vorm die goed opneembaar is voor het lichaam (electrolyten). Daarnaast bevinden zich in bone broth ook een aantal in vet oplosbare vitamines en sporenelementen zoals vitamine A, K, C, ijzer en zink. 

Bone broth is verder rijk aan verschillende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en hebben een belangrijke functie bij het vormen en herstellen van weefsels en organen in ons lichaam. 

 

Wat is het verschil tussen bone broth en gehydrolyseerd Collageen?

Collageen in bone broth wordt door langzame verhitting omgezet in gelatine, wat makkelijk op te nemen is door het lichaam. Deze gelatine bevat niet alleen collageen, maar ook allerlei andere voedingsstoffen. Collageen hydrolysaat is een verder bewerkte vorm en bevat een hoger collageen gehalte, maar niet alle voedingsstoffen die wel in bone broth te vinden zijn. Gehydrolyseerd betekent dat het eiwit is opgesplitst in kleinere moleculen (peptiden), waardoor het goed kan worden opgenomen door het lichaam.

 

Hoe gebruik je bone broth?

Bone broth kan worden gebruikt als voedzame basis voor iedere zelfgemaakte soep. Het kan daarnaast worden toegevoegd aan andere gerechten zoals stoofpot of sauzen. Bone broth heeft van zichzelf een vrij vlakke bouillonsmaak en om bone broth als bouillon te drinken is het daarom lekker om nog wat kruiden toe te voegen.

 

Bone broth zelf maken of kopen?

Bone broth is eenvoudig zelf te maken van de beenderen (en andere resten) van vlees als kip of rund, groenten en kruiden. Je moet hier wel wat tijd en geduld voor over hebben, want de botten moeten een flink aantal uren sudderen om de smaak en voedingsstoffen optimaal te laten vrijkomen. 

Wie wilt genieten van de voordelen van bottenbouillon zonder uren te hoeven wachten kan kiezen voor een kant en klare bone broth. Een broth poeder wordt eveneens getrokken uit vlezige botten, maar wordt vervolgens gedehydrateerd waardoor een geconcentreerd proteïne poeder overblijft met aminozuren, collageen, vitamines en mineralen. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare bone broth fond. Zo heb je binnen een handomdraai een ideale basisbouillon met dezelfde kracht als vers getrokken bone broth. 

Wij hebben verschillende bone broth poeders en drinks in het assortiment. Bekijk ze hier!

 

Recept: Pittige pompoensoep met kokosmelk op basis van bone broth.

Ingrediënten

1 flinke flespompoen

1 rode ui

1 teentje knoflook

2 el gele currypasta

200 ml kokosmelk

1 maatschep runder bone broth

Snufje peper en zout

1 el verse kruiden naar keus

700 ml kokend water

 

Bereiding

Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder alle zaden en draderige zaadlijsten uit de pompoen met een lepel. Snijd vervolgens de pompoen in stukjes.

Snijd de knoflook en ui in stukjes en verhit wat olie in een soeppan. Bak de ui samen met de knoflook totdat deze glazig wordt.

Voeg dan de pompoenstukjes en de currypasta toe en bak het geheel voor ongeveer 5 minuten.

Voeg vervolgens een maatschep bone broth, peper, zout, verse kruiden, de kokosmelk en 700 ml kokend water toe en laat het geheel zo’n 15 minuten pruttelen.

Haal vervolgens de pan van het vuur en pureer alles tot een romig geheel met een staafmixer.

Smullen maar!

 

Volg @mattissonhealthstyle op Instagram voor meer lekkere en gezonde recepten!