15% Introductie korting op vloeibare Algenolie. Shop nu!

Gevulde speculaas: vegan & glutenvrij

Gevulde speculaas: vegan & glutenvrij

De gezellige tijd van Sinterklaas staat weer voor de deur en dat betekend tijd voor pepernoten en gevulde speculaas! Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan en je kinderen, vrienden en/of familie te verrassen met zelfgemaakte baksels? Probeer eens deze vegan variant en geniet verantwoord tijdens de feestdagen!

 

Wat is gevulde speculaas?

Gevulde speculaas bestaat uit 2 lagen speculaasdeeg en een vulling van amandelspijs. Speculaas deeg is een kruidig deeg dat speculaaskruiden bevat. Deze kruiden bestaan uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en gember. De amandelspijs is een mengsel van amandelen en suiker. Het gevulde speculaas begint bij een laag speculaasdeeg, hier komt een royale laag amandelspijs overheen en tot slot wordt er een toplaag aan speculaasdeeg opgelegd. Het geheel wordt gebakken tot een knapperig en smeuïg koekje.  

 

Zelf gevulde speculaas maken?

In dit recept zitten heel wat ingrediënten, en we begrijpen dat je niet altijd alles direct bij de hand hebt. Daarom delen we graag enkele handige tips om het bakken wat gemakkelijker te maken. Als je bijvoorbeeld geen rijstmeel hebt, kun je dit prima vervangen door boekweitmeel, havermeel, speltmeel of volkorenmeel. Amandelmeel is een essentieel ingrediënt voor dit recept, maar als je dat niet voorhanden hebt, kun je ook hele amandelen malen tot een fijne textuur. En tot slot, mocht je geen kokosbloesemsuiker in huis hebben, dan kun je bruine suiker gebruiken als alternatief. Met deze handige vervangingen wordt het bakken van je gevulde speculaas een stuk toegankelijker en kun je genieten van een heerlijk resultaat.

 

Recept gezonde gevulde speculaas maken

Tijdens de feestdagen is het begrijpelijk dat we allemaal wel wat meer willen snoepen en minder bezig zijn met strikt gezond eten. Dit recept biedt de perfecte balans: je kunt heerlijk genieten zonder je schuldig te voelen, en het is ook nog eens vegan en glutenvrij, zodat iedereen ervan kan smullen, ongeacht dieetbeperkingen. 

 

Ingrediënten:

100 g boekweitmeel 
140 g amandelmeel 
75 g rijstmeel of havermeel 
2 tl koek- en speculaaskruiden 
1,5 tl wijnsteen bakpoeder  
80 g kokosbloesemsuiker 
7 medjool dadels 
40 ml amandelmelk 
1 el citroen 
75 g siroop naar keuze
Handje amandelschaafsel 

 

Bereidingswijze:

  1. We beginnen met de amandelspijs. Doe 100 gram amandelmeel, 1 el citroen en 75 gram siroop in een kom en kneed tot 1 geheel. Maak er een
  2. bal van en wikkel in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast.  
  3. Mix vervolgens in een grote kom de boekweitmeel en amandelmeel, wijnsteen bakpoeder, speculaaskruiden, kokosbloesemsuiker en een snufje zout.  
  4. Doe de dadels met een scheutje water in de blender en mix tot een puree. Doe de puree bij het meel. 
  5. Smelt kokosolie in een pannetje en giet deze bij het mengsel. Voeg tot slot de amandelmelk toe en kneed het tot een stevig geheel.
  6. Maak hier 2 deegballen van en wikkel in folie. Leg vervolgens een uur in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakvorm in met kokosolie
  8. Druk het deeg uit over de bodem, schep de amandelspijs over de eerste laag van het deeg en rol vervolgens de 2 bal deeg uit hierover.  
  9. Maak de bovenkant een beetje nat met amandelmelk en verdeel het amandelschaafsel.
  10. Bak het 35 minuten en laat vervolgens 20 minuten afkoelen, geniet ervan!

 
Hoe lang blijft gevulde speculaas goed?

Gevulde speculaas moet goed afgesloten bewaard worden. Bij kamertempratuur kan het in een tupperware 3 tot 5 dagen goed blijven. Als je het graag langer wil bewaren kan je de speculaas het beste in de koelkast bewaren. Zo kan het 1 tot 2 weken goed blijven. Tot slot kan je het ook nog invriezen. Zorg dan wel dat het in een luchtdichte verpakking zit, op deze manier kan je het gevulde speculaas 2 tot 3 maanden bewaren.