20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Op reis zonder darmproblemen: essentiële tips voor een gezonde spijsvertering onderweg

Op reis zonder darmproblemen: essentiële tips voor een gezonde spijsvertering onderweg

Tijdens vakanties is alles anders dan thuis: het eten, de hygiëne, maar ook je dagelijkse routine. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op je spijsvertering en mogelijk buikklachten veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je zelf kunt nemen om problemen te voorkomen. Ook zijn er bepaalde supplementen die ondersteuning kunnen bieden op reis. 


Obstipatie: een veelvoorkomend probleem op reis

Op vakantie kunnen verschillende factoren, zoals jetlag, onhygiënische toiletten op campings of een gebrek aan privacy, de stoelgang verstoren. Je kunt dan last krijgen van klachten als darmkrampen en een opgeblazen gevoel. Hoewel het normaal is dat de ontlasting enkele dagen op zich laat wachten, kan langdurige verstopping problematisch zijn. In dergelijke gevallen kan je overwegen om laxeermiddelen te gebruiken, maar het is belangrijk om deze middelen niet te vaak of te langdurig te gebruiken om gewenning te voorkomen.

Om de spijsvertering tijdens de vakantie soepel te laten verlopen, is het belangrijk om voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vezels zijn te vinden in groenten, fruit, volkoren producten, aardappelen, muesli, noten en gedroogd fruit. Als je in een gebied bent waar voornamelijk wit brood verkrijgbaar is, kun je het ontbijt vezelrijker maken door yoghurt en muesli, zemelen of gedroogd fruit toe te voegen. Je kunt deze ingrediënten ook zelf meenemen als ze moeilijk te krijgen zijn op je vakantiebestemming.

Als je op zoek bent naar een manier om een natuurlijke stoelgang te ondersteunen zonder tijdens je vakantie al te veel nadruk op je dieet te leggen, is het een optie om psylliumvezels in te nemen. Lees hier meer over psyllium en andere vezels. 

Het drinken van voldoende vocht is ook essentieel voor een gezonde spijsvertering. Het wordt aanbevolen om minstens twee liter water of andere non-alcoholische dranken per dag te drinken, en in warme klimaten of bij gebruik van psylliumvezels kan meer vocht nodig zijn.

Psyllium vezelsPsyllium vezels


Goede hygiëne: essentieel voor een gezonde buik

Hygiëne is ook belangrijk om maag- en darmproblemen tijdens de vakantie te voorkomen. In gebieden zoals Afrika, Zuid-Amerika of Azië, of bij het kamperen of trekken op primitieve wijze, is het risico op voedselvergiftiging of besmet water groter. Het wordt aangeraden om geen kraanwater te drinken en alleen mineraalwater of andere dranken uit goed afgesloten flessen of blikjes te consumeren. Het is ook verstandig om ijsklontjes in dranken te vermijden, aangezien deze vaak gemaakt zijn van kraanwater. Als veilig drinkwater niet beschikbaar is, is het beter om thee te drinken, omdat dit wordt bereid met gekookt water.

Als het gaat om eten, is het verstandig om verpakt voedsel te kopen en niet te eten in restaurants waar je twijfelt aan de hygiëne. Hoewel eten bij straatstalletjes aantrekkelijk kan zijn, brengt het vaak meer risico met zich mee dan eten in een restaurant met goede hygiëne. Als je toch wilt eten bij straatstalletjes, let er dan op dat bederfelijke producten zoals kip, vis of vlees goed gekoeld zijn, ter plekke worden bereid en goed heet worden opgediend. Geschild fruit, salades en onverpakt schepijs blijven altijd riskant. Gebruik altijd goed je zintuigen voordat je iets opeet!


Reizigersdiarree: een nare reisgenoot

Reizigersdiarree is een veelvoorkomende aandoening, vooral in (sub)tropische landen, en kan de vakantiepret behoorlijk bederven. Als je last hebt van reizigersdiarree, is het belangrijk om veel te drinken, in de buurt van een toilet te blijven en jezelf de tijd te geven om uit te zieken. De darmklachten zouden binnen drie tot vijf dagen moeten verbeteren. Als de symptomen aanhouden, bloed of slijm in de ontlasting aanwezig zijn, of als er sprake is van hoge koorts, is het raadzaam om een arts te raadplegen. 

Het grootste gevaar van diarree is uitdroging. Uitdroging kan optreden als de diarree ernstig is, gepaard gaat met braken, koorts, beperkte vochtinname en bij verblijf in een warme omgeving. Het is belangrijk om veel te drinken bij diarree, minstens een groot glas vocht per keer dat je naar het toilet gaat.


Hoe herken je uitdroging?

Uitdroging kan worden herkend aan symptomen zoals sufheid, een droge mond, duizeligheid, hoofdpijn, verminderde urinelozing en donkergekleurde urine. In geval van uitdroging is het raadzaam zo snel mogelijk een arts te raadplegen, omdat uitdroging ernstige gevolgen kan hebben zoals bewusteloosheid, nieraandoeningen en shock. 

Het is handig om ORS (Oral Rehydration Salts) mee te nemen in je bagage. Dit mengsel van zouten en suikers kan worden opgelost in water en zorgt ervoor dat het lichaam extra snel vocht opneemt. ORS kan ook ter plaatse worden bereid door acht afgestreken theelepels suiker en één afgestreken theelepel zout op te lossen in één liter schoon water.

Probiotica: een redder in nood tijdens het reizen

Hoewel het belangrijk is om zelf goed op te letten waar en wat je eet, kunnen we ziekmakende bacteriën niet altijd herkennen en vermijden. Gelukkig zijn er andere maatregelen die we kunnen nemen om onze algemene weerstand tegen deze micro-organismen en spijsverteringsklachten te versterken.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een probiotica supplement om de darmflora te bevorderen. Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in onze darmen leven en een belangrijke rol spelen bij diverse functies, waaronder de spijsvertering en het immuunsysteem. Ze worden beschouwd als "goede" bacteriën omdat ze gunstige effecten hebben op onze gezondheid.


Een probiotica supplement is meestal een mix van verschillende bacteriestammen, waarvan Lactobacillus en Bifidobacterium de meest bekende zijn. Het is raadzaam om minstens twee weken vóór je geplande reis te beginnen met het innemen van probiotica. Op die manier kunnen de nuttige bacteriën in je darmen toenemen en kan er een sterke bacteriële flora ontstaan. Het is belangrijk om tijdens je reis door te gaan met het gebruik van probiotica. Zelfs na de reis is het aan te raden om nog minstens twee weken door te gaan met het nemen van probiotica.

Voor reizen worden over het algemeen probiotica aanbevolen met een CFU (kolonievormende eenheid) van 30 miljard. Dit betekent dat het probioticasupplement minstens 30 miljard levende bacteriekiemen per dagelijkse dosis bevat. Het is het beste om te kiezen voor een probioticasupplement dat een mix bevat van verschillende Lactobacillus- en Bifidobacterium-stammen. Lees hier meer over probiotica. 


Probiotica bij antibiotica

Als je op reis bent en je hebt antibiotica voorgeschreven gekregen, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn en enkele belangrijke zaken in gedachten te houden. Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen, maar ze kunnen ook invloed hebben op je darmgezondheid en spijsvertering. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree. Het innemen van probiotica kan helpen om de darmflora te herstellen en de spijsverteringsgezondheid te bevorderen.

Supplementen mee op reis

Omdat je ritme, dieet en algehele levenssrijl meestal heel anders zijn op vakantie, verdienen niet alleen je darmen extra aandacht. Zo kunnen onder meer ook je weerstand, energieniveau en slaap flink worden beïnvloed door een verandering van omgeving. Wil je zorgen dat je je fit en gezond blijft voelen op reis? Lees dan onze blog over handige supplementen voor op vakantie