Sinaasappelcake met Erythritol

Sinaasappelcake met Erythritol

Ben je toe aan wat zoets, maar wil je niet de calorieën of wil je graag minderen met suikers? Probeer dan de natuurlijke zoetstof erythritol. Ideaal ter vervanging van suiker in zoete gerechten. Erythritol komt van nature onder andere voor in fruit, paddenstoelen en gefermenteerde producten zoals kaas. Een goede vervanger voor suiker dus, met vele voordelen.

 

Wat is Erythritol?

Erythritol is een polyol (niet-intensieve zoetstof) die ongeveer 70% van de zoetkracht van suiker heeft. Van nature komt erythritol voor in sommige vruchten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. De smaak en structuur komen sterk overeen met suiker, waardoor het een makkelijk te gebruiken suikervervanger is.  Overigens heeft deze zoetstof ook nog het voordeel dat het maar 6% van de calorieën bevat van suiker. Vervang suiker dus door erythritol voor een optie met minder calorieën.

Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet/bijna net zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen (zoals Stevia) hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij)smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen.

De zoetstof erythritol wordt verkregen via een natuurlijk fermentatieproces. Bij het vergisten van glucose ontstaat erythritol, dit overgebleven product bevat geen glucose meer. Erythritol bevat enkel polyolen, waardoor het geen invloed heeft op het bloedsuikergehalte. Ongeveer 90% van de erythritol die je consumeert wordt opgenomen in de dunne darm, waarna het het lichaam ongewijzigd verlaat via de urine. De overige 10% komt onverteerd in de dikke darm terecht.

 

Kan je beter Erythritol of Stevia gebruiken?

Erythritol wordt vaak vergeleken met de zoetstof stevia. Door fabrikanten wordt stevia vaak gebruikt door de kleinere hoeveelheid die nodig is om producten zoet te maken. Om zelf producten zoeter te maken zonder suiker te gebruiken, ligt de voorkeur bij erythritol. Stevia geeft gerechten en baksels namelijk soms een bittere nasmaak. Daarnaast ligt erythritol ook dichterbij de zoetheid van suiker.


Bakken met Erythritol

Bakken met erythritol is ontzettend veelzijdig. Met deze zoetstof kan je baksels maken van cakes, koekjes tot taarten. Erythritol is iets minder zoet dan suiker, waardoor er wat meer nodig is van deze zoetstof om dezelfde zoete smaak te krijgen als wanneer je suiker gebruikt. Erythritol heeft ongeveer 70% de zoetkracht van suiker


Sinaasappelcake met Erythritol

Maak deze heerlijke sappige cake met sinaasappel in alle vormen: rasp, sap én pulp! Met Erythritol poeder als suikervervanger kan je extra genieten van dit gezonde feestje op je bord.

Ingrediënten voor 1 sinaasappelcake

  • Rasp, sap en pulp van twee sinaasappels
  • 125 gram roggemeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 el amandelmeel
  • 2 eieren
  • 2 el Erythritol
  • 100 gram plantaardige kwark

 

Bereidingswijze

1. Rasp de schil van de sinaasappels en zet de rasp opzij.

2. Snijd de sinaasappels doormidden en pers het sap eruit. Verwijder de pitjes en voeg de pulp toe aan het sap.

3. Meng in een kom de droge ingrediënten.

4. Voeg eerst de sinaasappelrasp toe aan de droge ingrediënten en roer even door.

5. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe. Roer totdat je geen droog meel meer ziet.

6. Voeg het mengsel toe aan een ingevette cakevorm en bak de cake voor 35 minuten in de oven op 185 graden.

7. Laat de cake afkoelen en top af met kwark of glazuur met erythritol.


Wil je nog meer recepten inspiratie? Volg onze Instagram @mattissonhealthstyle voor meer inspiratie & recepten met onze producten!


Naast erythritol zijn er nog een hoop andere natuurlijke suikervervangers met elk hun eigen voordelen.