20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Biologische koeien, weidegang koeien en grasgevoerde koeien. Wat is het verschil?

Biologische koeien, weidegang koeien en grasgevoerde koeien. Wat is het verschil?

Ons land telt ongeveer 4 miljoen koeien, ook wel rundvee genoemd. Het grootste gedeelte hiervan zijn melkkoeien. Tijdens het grootse gedeelte van het jaar en als de weersomstandigheden het toelaten, gaan op meer dan 80% van de melkveebedrijven de koeien naar buiten de wei in. In de winter wonen de koeien in de stal.

In deze blog gaan we in op de betekenis van weidegang, biologisch en gras gevoerd. Ook behandelen we aantal veel gestelde vragen over collageen, bone broth en wei proteïne.


Vier magen

Even terug naar de biologieles. De koe stamt waarschijnlijk af van de oeros en kan wel 20 jaar oud worden. De meeste koeien worden eerder geslacht voor het vlees en voor hun vacht.

Een koe eet 60 tot 70 kilo voedsel per dag en drinkt daarbij 80 tot 100 liter water. Van nature eet een koe gras, maar rundvee krijgt vaak naast vers of gedroogd gras ook nog mais, krachtvoer, vitamines en mineralen als voedsel. Zeker melkkoeien krijgen vaak extra voeding naast gras. Net als vrouwen die borstvoeding geven, heeft een koe die melk geeft, wat extra’s nodig om dit vol te houden.

De koe is een herkauwer en heeft vier magen. De eerste maag is een soort opslagplaats: de pens. Als een koe deze heeft volgegeten, gaat ze liggen. Het eten komt dan in de tweede maag terecht. Na een lange tijd herkauwen komt het eten in de derde maag van de koe. In deze maag wordt het vocht uit het voedsel gehaald. Daarna komt het voedsel in de vierde en laatste maag van de koe.

Weetjes

Wist je dat:

  • Een koe maar 30 minuten per dag slaapt?
  • Koeien 330 graden in de rondte kunnen kijken?
  • Een koe net als mensen 9 maanden zwanger is?
  • Koeien al grazende gemiddeld 13 km per dag afleggen?


Weidegang, biologisch of grasgevoerd

Van nature grazen runderen 6 tot 8 uur per dag. Daar is natuurlijk wel ruimte voor nodig. In Nederland wordt ongeveer een kwart van de grond gebruikt om koeien te laten grazen.

Koeien die weiden, staan minstens 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag in de wei. Dit wordt weidegang genoemd. Op stal krijgen koeien vaak extra voeding, omdat melk produceren veel energie en voedingsnutriënten vraagt.

Iets meer dan 83% van de Nederlandse koeien voldoen aan dit minimum van 120 dagen en 6 uur. Niet alle boeren kunnen echter voldoen aan de eisen van weidegang, omdat niet alle boeren voldoende land beschikbaar hebben om hun koeien te weiden of omdat het meer geld en tijd kost.

Het keurmerk biologisch vraagt nog wat extra uren weidegang en een aantal aanvullende eisen. Biologische koeien weiden minstens 180 dagen en minimaal 8 uur per dag. Ze krijgen 100 procent biologische voeding. Deze voeding bestaat uit gras en aanvullende voeding, zoals biologische mais of biologische brokken.

Grasgevoerde koeien eten alleen gras. Deze koeien lopen hun hele leven, 365 dagen per jaar, buiten en eten alleen maar gras. Dit kan vers gras zijn, maar ook kuilgras in de stal.

Melkkoeien kunnen eigenlijk niet alleen maar gras eten. Ze hebben, net als mensen die fysiek moeten presteren en vrouwen die borstvoeding geven, extra en gevarieerde voeding nodig om melk te kunnen produceren. Bij slachtveekoeien kan het wel zijn dat ze écht alleen gras eten. Zij hoeven geen fysieke prestatie te geven.

 

Kies je keurmerk

Om het makkelijker te maken een keuze te maken, staat er op producten vermeld of het bijvoorbeeld om grasgevoerde runderen gaat of biologische. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Zo is de Grasgevoerde Collageen van Mattisson gemaakt van 100% gecertificeerde grasgevoerde koeien en de biologische runderbouillon is getrokken van biologische runderbotten.

 

Veel gestelde vragen over Collageen


Wat zijn de levensomstandigheden van de Runderen?

De Runder Collageen is niet biologisch. De runderen grazen echter wel in de wei (en worden bijgevoerd). Ze zijn niet gevaccineerd, krijgen geen antibiotica en/of groeihormonen.


Waarom is Mattisson Collageen niet biologisch?

Biologische Collageen is heel lastig te verkrijgen, enorm kostbaar en door het bewerkingsproces bijna onmogelijk om biologisch gecertificeerd te krijgen.

Veel gestelde vragen over Bone Broth


Hoe is het leven van de runderen en kippen?

Eén variant van onze bone broths is biologisch. Wat dit inhoudt kun je lezen op de site van de SKAL (de organisatie die in Nederland op bio producten controleert). Voor de andere soorten bone broth geldt dat de dieren leven volgens Europese standaarden (wettelijk), ook als het product van buiten de Europese Unie komt. Wij proberen de producten waar mogelijk aan te bieden op een manier die zowel duurzaam als bevorderlijk voor het welzijn van de dieren is.


Van wat voor soort koeien worden de botten gebruikt?

Voor de bone broth worden de botten van koeien gebruikt. Bij veel slachthuizen blijven deze botten over: de koeien worden geslacht voor het vlees en niet voor de botten. Er wordt geen specifiek onderscheid gemaakt in de botten en dus is het niet precies te zeggen wat voor ‘soort’ koeien het zijn. Wel zijn de koeien altijd gras gevoerd, wat inhoud dat ze, als het weer goed genoeg is, buiten lopen en anders kuilgras gevoerd krijgen. Er worden alleen botten gebruikt van koeien uit de Europese Unie.


Veel gestelde vragen Wei proteïne


Waar komt Mattisson biologische wei proteïne vandaan?

De melk waarvan onze wei proteïnen gemaakt worden komt uit Duitsland of de Benelux. Omdat de melk biologisch is, zouden de koeien zogezegd ook biologisch moeten zijn. Dit houdt in dat er regels zijn voor de aankoop van de dieren en de manier waarop zij bij ziekte behandeld worden. Ook het voer dat de dieren gevoerd krijgen is biologisch. De regels voor dit voer zijn dan weer hetzelfde als voor biologisch eten voor menselijke consumptie.

Zijn de koeien van Mattisson biologische wei proteïnes volledig gras gevoerd?

De koeien krijgen voornamelijk gras. Dit kan of door de weidegang van de koeien of doordat zij in de stal hooi of kuilgras (beide zijn gras op verschillende manier gedroogd en opgeslagen) gevoerd krijgen. Omdat enkel alleen gras voor melkkoeien te weinig is (ze geven immers elke dag veel melk) worden zij bijgevoerd. Wat zij precies bijgevoerd krijgen verschilt per boerderij en daar kan de leverancier dus niet per specifiek product iets over zeggen. Het voer is wel biologisch en voldoet dus aan dezelfde regels als biologisch eten voor mensen. Meestal krijgen koeien brokjes of bijvoorbeeld maïs bijgevoerd.


Meer weten?

Wil je meer weten over één van onze producten of de keurmerken? Onze productspecialisten vertellen je er graag meer over!