20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

De voordelen van vitamine D en hoe je een tekort voorkomt

De voordelen van vitamine D en hoe je een tekort voorkomt

In de zomermaanden spenderen we meer tijd buiten en genieten we van de zon, waardoor we doorgaans voldoende vitamine D kunnen opnemen. Echter, gedurende de donkere maanden is er aanzienlijk minder zonlicht, wat kan leiden tot een mogelijk vitamine D-tekort. Wij vertellen je waar vitamine D goed voor is en hoe je een tekort voorkomt.


Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die essentieel is voor het menselijk lichaam. Het wordt ook wel de "zonneschijnvitamine" genoemd, omdat het lichaam vitamine D produceert wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Naast blootstelling aan zonlicht kan vitamine D ook worden verkregen via voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren, zuivelproducten, maar ook via verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen.  


Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D ondersteunt verschillende processen in het lichaam. We zetten ze even op een rijtje:

 • Vitamine D bevordert een normaal calciumgehalte in het bloed.
 • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen.
 • Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten.
 • Vitamine D is belangrijk voor de calcium en fosforopname.
 • Vitamine D heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces.
 • Vitamine D draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem van kinderen.
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • Vitamine D is belangrijk voor sterke tanden.
 • Vitamine D is goed voor de werking van de spieren.


Symptomen van een vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort treedt op wanneer het lichaam weinig vitamine D heeft. Dit kan gebeuren als gevolg van onvoldoende blootstelling aan zonlicht, onvoldoende inname via voeding, problemen met de opname van vitamine D in het lichaam of een combinatie van deze factoren. Een langdurig vitamine D-tekort kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals:  

Verzwakte botten

Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en fosfor, belangrijke mineralen voor de botgezondheid. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op osteoporose, osteomalacie (verweking van de botten bij volwassenen) en rachitis (verweking van de botten bij kinderen).

Verminderde spierkracht

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot spierzwakte, spierpijn en een verhoogd risico op vallen en fracturen.

Verminderde immuunfunctie

Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan de immuun functie verzwakken en het risico op infecties, auto-immuunziekten en ontstekingsaandoeningen verhogen.

Vermoeidheid en stemmingsstoornissen

Sommige studies hebben een verband aangetoond tussen vitamine D-tekort en vermoeidheid, stemmingsstoornissen zoals depressie en een verhoogd risico op seizoensgebonden affectieve stoornis, ook wel bekend als winterdepressie. 

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 wordt ook cholecalciferol genoemd. Het is een van de twee belangrijkste vormen van vitamine D die in het menselijk lichaam voorkomt. Vitamine D3 wordt hierbij dan ook als een van meest actieve vorm van vitamine D beschouwd.

Vitamine D3 is een natuurlijke bron en wordt gesynthetiseerd in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan stralen van zonlicht.  


Waar zit vitamine D in?

Er zijn verschillende manieren om een vitamine d tekort te voorkomen. Zo zijn er veel voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en sardines zijn een goede bron van vitamine D. Daarnaast bevat eigeel een klein hoeveelheid vitamine d en lever en kabeljauw juist een grotere hoeveelheid. Producten zoals melk, yoghurt, kaas, sojamelk, amandelmelk en andere plantaardige melkvervangers zijn vaak verrijkt met vitamine D. Tot slot bevatten ontbijtgranen ook vitamine D. 


Vitamine D bij baby's en kinderen

Vitamine D is van groot belang voor kinderen. Het speelt namelijk een rol in verschillende aspecten van de gezondheid en ontwikkeling. Zo draagt deze vitamine bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Het is dus van belang dat kinderen genoeg vitamine D binnenkrijgen via voeding en blootstelling aan zonlicht. Bekijk onze vitamines voor baby's en kinderen. 
 

Hoeveel vitamine D per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D kan variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en specifieke behoeften. Hier zijn de algemene aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine D volgens de huidige aanbevelingen:

 • Voor zuigelingen tot 12 maanden: 10 microgram of 400 internationale eenheden per dag.
 • Voor kinderen van 1 tot 18 jaar: 15 mcg of 600 IE per dag.
 • Voor volwassenen tot 70 jaar: 15 mcg of 600 IE per dag.
 • Voor volwassenen vanaf 70 jaar: 20 mcg of 800 IE per dag.


Voorkom een vitamine D tekort

Het is van belang om gevarieerd te eten en bij een vitamine D tekort vooral voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine D. Naast gevarieerd eten kan ons lichaam zonlicht omzetten in vitamine D. Zorg ervoor dat je huid voldoende blootstelling aan zonlicht heeft. Vallen deze voedingsmiddelen niet of onvoldoende in jouw dieet, maar kan je wel extra vitamine D gebruiken? Dan is het aan te raden om vitamine D supplementen te gebruiken. Bij Mattisson hebben we een ruim assortiment aan vitamine D supplementen van vitamine D in verschillende toedieningsvormen. Zo kun je kiezen tabletten, liposomaal, druppels en capsules.


Heb ik een vitamine D supplement nodig?

Hoewel vitamine D op verschillende manieren kan worden verkregen, kan het soms noodzakelijk zijn om extra vitamine D in te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van supplementen. Vooral tijdens de donkere wintermaanden kunnen vitamine D-supplementen van grote waarde zijn. Neem een kijkje in ons assortiment om te ontdekken welk vitamine D-product het beste bij jou past.

 

Waar worden vitamine D supplementen van gemaakt?

Vitamine D3 wordt vaak beschouwd als de meest effectieve vorm van vitamine D voor menselijk gebruik. Vitamine D3-supplementen kunnen worden gemaakt door lanoline, een stof die in schapenwolvet voorkomt, te gebruiken. 

Vitamine D3 uit licheen, ook wel bekend als korstmos, is een veganistische bron van vitamine D3. Licheen is een symbiotische samenwerking tussen algen en schimmels, en sommige soorten lichen bevatten natuurlijk vitamine D3. Vitamine D3 uit licheen wordt vaak gewonnen en verwerkt tot supplementen voor mensen die een veganistisch dieet volgen of die om andere redenen liever geen dierlijke bronnen van vitamine D gebruiken.


Is vegan vitamine D3 effectief?

Vitamine D3 uit lichen wordt beschouwd als een effectieve en duurzame keuze voor veganistische vitamine D-supplementen, omdat het voldoet aan de behoefte aan deze voedingsstof zonder gebruik te maken van dierlijke producten. Het wordt vaak aanbevolen voor mensen die moeite hebben om voldoende vitamine D via zonlicht en voeding binnen te krijgen.