De kracht van algen: Spirulina en Chlorella

De kracht van algen: Spirulina en Chlorella

Algen zijn kleine planten die je waarschijnlijk kent van het groen in de vijver of op de stenen aan zee. In werkelijkheid hebben algen een positief effect op het ecologische systeem en kunnen ze veel betekenen in het voedingspatroon van de mens. Dit geldt in het bijzonder voor de micro-algen Spirulina en Chlorella. Wij vertellen je meer over deze superalgen.

 

Wat is Spirulina?

Spirulina (Arthrospira) is een eencellige zoutwateralg met een zeer geconcentreerde voedingswaarde. De alg heeft zijn naam te danken aan zijn typerende spiraalvorm. De blauwgroene kleur van Spirulina ontstaat door fycocyanine, een krachtig natuurlijk pigment met gezondheidsbevorende eigenschappen. 

 

Hoe groeit Spirulina?

Spirulina behoort tot de meest prille levensvormen op aarde en kan leven onder zeer extreme omstandigheden. De alg is bijzonder hittebestendig: deze kan op rotsen bij een temperatuur van 70 graden Celsius overleven en zijn kwaliteiten behouden. Deze hittebestendigheid zorgt er dan ook voor dat Spirulina zijn voedingswaarde behoudt bij bij hoge bewerkingstemperatuur. 

Spirulina groeit in alkalische wateren waar andere soorten niet kunnen gedijen. De alg kan daarom eenvoudig vrij worden gehouden van organismen die de cultuur binnendringen en bedreigen. Spirulina kan zo op zeer steriele wijze worden geoogst. 

Voor een microalg is Spirulina vrij groot (tot 1 millimeter lang), waardoor het een relatief makkelijke alg is om te oogsten.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Spirulina?

Spirulina werd in Mexico en Afrika van oudsher al op grote schaal geconsumeerd. En dat was niet zonder reden: deze alg bezit een zeer hoge concentratie eiwitten, namelijk bijna 70%. Spirulina bevat alle essentiële aminozuren, wat het een volwaardige plantaardige eiwitbron maakt. Naast eiwitten is de micro-alg zeer rijk aan chlorofyl, vitamines, mineralen, gezonde vetzuren en enzymen. Omdat Spirulina ijzer en verschillende B vitamines bevat, ondersteunt de alg het energieniveau. Ook is Spirulina rijk aan antioxidanten die onze lichaamscellen kunnen beschermen. 

Spirulina wordt dus niet voor niets een natuurlijke multivitamine en een superfood genoemd! De voedingswaarde is zo geconcentreerd dat je uit een kleine dosis Spirulina al zeer veel energie kunt halen.

 

Voor wie is Spirulina geschikt?

Omdat Spirulina alle essentiële aminozuren bevat, is het als volwaardige eiwitbron zeer geschikt voor vegetariërs en veganisten. Door het hoge eiwitgehalte is de alg daarnaast ideaal voor sporters. Spirulina kan makkelijk worden verwerkt in een shake of smoothie als duurzame vervanging van eiwitpoeder. Maar Spirulina is niet alleen geschikt voor mensen met een plantaardig dieet en sporters: door de hoge voedingswaarde en het gebruiksgemak is het een eenvoudige en waardevolle toevoeging aan elk dieet.

 

Wat is Chlorella?

Chlorella (Chlorella Vulgaris) is eencellige, groene zoetwateralg die net als Spirulina bekend staat om zijn sterke bijdrage aan een goede gezondheid. Chlorella bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan chlorofyl; de groene kleurstof waarmee planten zonlicht omzetten in energie.

 

Hoe groeit Chlorella?

Chlorella behoort tot de oudste levensvormen op aarde en werd oorspronkelijk gevonden in rivieren en meren in Oost-Azië. Net als Spirulina kan Chlorella zich enorm goed aanpassen aan extreme omstandigheden. Dit algje groeit daarnaast razendsnel: het verdubbelt zichzelf elke 10 uur. Er werd vroeger al gedacht dat chlorella de honger de wereld uit zou helpen, maar er was wel een probleem: het algje was niet verteerbaar voor ons spijsverteringsstelsel. Uiteindelijk kwam men erachter dat Chlorella met een gebroken celwand wél geschikt is voor menselijke consumptie.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Chlorella?

Chlorella is een extreem rijke bron van vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en antioxidanten. Zo vind je in deze alg onder andere veel vitamine B12, ijzer en jodium.

 

Chlorofyl

Kenmerkend voor chlorella is de grote hoeveelheid chlorofyl die de alg bevat. Deze groene micro-algen zijn de rijkste bron van chlorofyl van alle planten. Chlorofyl is onmisbaar voor planten, maar kan voor mensen ook een gunstige werking hebben. Zo bezit chlorofyl de eigenschap om zware metalen aan zich te binden en af te voeren. Daarnaast is het één van de beste voedingsstoffen voor de verjonging van het bloed en de reiniging van de darmen. Om deze redenen wordt Chlorella vaak ingezet bij een ontgiftingskuur. 

 

Nucleïnezuren

Chlorella vormt een rijke bron van nucleïnezuren (DNA en RNA). De afbraak van RNA en DNA in de cellen wordt gezien als een belangrijke factor die bijdraagt aan veroudering en degeneratieve ziekten. De consumptie van voeding met veel RNA en DNA levert bouwstenen voor het herstel en de productie van deze stoffen.

 

Andere voordelen van Chlorella

Net als Spirulina is Chlorella een goede eiwitbron. Het algje bestaat voor 60% uit eiwitten. Dat is meer dan rund, kip en vis. Chlorella is daarnaast een goede bron van essentiële vetzuren, waaronder Omega-3.

 

Voor wie is Chlorella geschikt?

Door de grote hoeveelheid vitamine B12 die deze micro-alg bevat is Chlorella een zeer interessante keuze voor vegetariërs en veganisten. De voedingsstoffen uit Chlorella kunnen dus goed worden gebruikt om plantaardige producten mee te vervangen, maar eigenlijk is dit algje een goede keuze voor elke ‘bewuste’ eter. Het consumeren van Chlorella is een zeer duurzame manier om aan essentiële voedingsstoffen te komen en duurzaamheid is iets waar de consument zich de laatste jaren in toenemende mate mee bezighoudt. 

 

Hoe worden Spirulina en Chlorella gekweekt?

Spirulina en Chlorella worden in verschillende landen gekweekt in gecontroleerde basins waar ze worden gevoed door zonlicht. Nadat de algen voldoende zijn ontwikkeld, worden ze geoogst en vervolgens ingevroren.

 

Waarom zijn Spirulina en Chlorella een duurzame keuze?

De eigenschappen van algen en de milieubewuste manier van produceren zorgen ervoor dat het consumeren van Spirulina en Chlorella een duurzame keuze is. Algen zetten CO2 om in zuurstof, zorgen niet voor ontbossing, vragen geen extra grondstoffen om te groeien (zoals vee dat wel doet), putten de bodem niet uit, groeien ontzettend snel en kunnen overal ter wereld gedijen.

 

Hoe gebruik je Spirulina en Chlorella?

Spirulina en Chlorella zijn gedroogd verkrijgbaar in de vorm van poeder, capsules en tabletten. Het poeder kan worden gemengd in water, sap of een smoothie. Capsules of tabletten kunnen een uitkomst zijn als je wilt profiteren van de voordelen van deze superfoods, maar de smaak ervan niet prettig vindt. Je kunt in dat geval overigens ook kiezen voor Blue Spirulina, het deel van de alg wat het pigment fycocyanine bevat. Blue Spirulina heeft deels andere gezondheidsvoordelen dan ‘gewone’ blauwgroene Spirulina, maar heeft een veel neutralere smaak. Blue Spirulina geeft tevens een prachtige, felblauwe kleur aan smoothies en gerechten.

Spirulina en Chlorella kunnen ook in combinatie met elkaar worden ingenomen, aangezien ze wat betreft de voedingswaarden een mooie aanvulling vormen op elkaar.

 

De toekomst van Spirulina en Chlorella

Micro-algen worden op steeds grotere schaal gebruikt voor menselijke consumptie. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen ervan en gebruiken algen zoals Spirulina en Chlorella in hun dagelijkse voeding. De verwachting is dat algen met hun positieve eigenschappen voor mens en natuur een onmisbare factor gaan worden in het dagelijks leven.