20% korting op multivitamines met code: Multi20. Shop nu!

Supplementen bij ongemakken rondom de menstruatiecyclus en PMS

Supplementen bij ongemakken rondom de menstruatiecyclus en PMS

De gemiddelde leeftijd waarop de eerste menstruatie optreedt, is tussen 12 en 13 jaar. De overgang begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Omgerekend heeft een vrouw dus gemiddeld rondom de 330 menstruatiecycli in haar leven.

De meeste vrouwen merken wel iets aan hun lichaam of humeur rond de ovulatie en voor de menstruatie plaatsvindt. Wanneer de klachten invloed hebben op het dagelijks functioneren, wordt er gesproken van premenstrueel syndroom (PMS).


Wat is PMS?

PMS is een groep fysieke, emotionele en gedragssymptomen die veel vrouwen ervaren in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. Aangenomen wordt dat PMS wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels, met name oestrogeen en progesteron, tijdens de menstruatiecyclus. Hoewel veel vrouwen elke maand milde tot matige symptomen ervaren, kan PMS voor sommige vrouwen ernstig genoeg zijn om hun dagelijkse leven te verstoren en medische behandeling nodig te hebben.


Welke klachten horen bij PMS?

Lichamelijke en psychische klachten die vrouwen voorafgaand aan de menstruatie kunnen ervaren, zijn:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Rugpijn
  • Een opgeblazen gevoel
  • Pijnlijk gespannen borsten
  • Misselijkheid
  • Gewichtstoename
  • Veranderde eetlust
  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Depressiviteit
  • Hopeloosheid
  • Angst
  • Concentratiemoeilijkheden
  • Huilerigheid
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid

Hoe weet ik of ik PMS heb?

De klachten van premenstrueel syndroom kunnen zeer uiteenlopen en kunnen, zoals hierboven beschreven, zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw meer en hevigere klachten heeft dan de andere. Vrouwen met PMS hebben niet meer of minder hormonen in hun bloed dan vrouwen zonder klachten. Er bestaat dus ook geen test waarmee PMS aangetoond kan worden. Een arts zal een klachtenkaart gebruiken om een patroon in de klachten te zien. De klachten hangen samen met de menstruatiecyclus en zijn minstens 1 week binnen de cyclus afwezig.

Wat kan je zelf doen tegen PMS klachten?

Wanneer je last hebt van PMS, is er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de klachten.

Bewegen: een paar keer per week bewegen of sporten helpt om je beter te voelen.

Gezonde voeding: eet voldoende verse groenten en fruit en vermijd koffie, alcohol en suikers.

Voldoende slapen: ondersteun je lichaam door het voldoende tijd te geven voor rust en herstel.

Ontspanning: vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning.

Medicatie en supplementen tegen PMS klachten

Sommige vrouwen gebruiken medicatie die de hormonen beïnvloeden (bijvoorbeeld de anticonceptiepil of antidepressiva) om de klachten te verminderen. Maar niet iedere vrouw wil dit. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke middelen die kunnen helpen bij PMS. Sommige middelen worden al eeuwen gebruikt, bijvoorbeeld door de oude Grieken en in de Traditionele Chinese Geneeskunde. We hebben een aantal van deze middelen voor je op en rijtje gezet.


Vitex agnus castus – vrouwenkruid uit de oudheid

Monnikspeper (Vitex agnus castus) is een plant uit de lipbloemenfamilie. De plant komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied, Centraal-Azië en Noord-Amerika. Het gebruik van de bessen van de monnikspeper ter ondersteuning van de vrouwelijke gezondheid wordt al beschreven in de geschriften van de oude Grieken.

De medische werkzaamheid van monnikspeper is inmiddels ook wetenschappelijk onderzocht. De werkzame stoffen in de bessen en het zaad van de monnikspeper hebben directe en indirecte effecten op de hormonen en neurotransmitters. Agnus castus draagt bij aan een normale hormoonhuishouding, ondersteunt een normale menstruatie en ondersteunt het overgangsproces*. Daarnaast draagt het bij aan de normale weerstand tegen stress*. Een echt vrouwenkruid dus.


Teunisbloemolie en borage-olie – bron van gamma-linoleenzuur

De teunisbloem komt oorspronkelijk voor in Noord- en Zuid-Amerika. De plant heeft gele bloemen met vier blaadjes. Na de bloei van de bloem rijpen de zaadjes in de zaaddoos en uit deze zaadjes wordt teunisbloemolie gewonnen, die rijk is aan gamma-linoleenzuur (GLA).

Borage-olie wordt gewonnen uit de zaadjes van de borageplant, ook wel komkommerkruid of berganie genoemd. De plant heeft blauwe of witte stervormige bloemen. Ook bevat borage-olie veel GLA.

GLA is een onverzadigd omega 6-vetzuur. Het komt nauwelijks voor in onze voeding, dus het lichaam moet het zelf aanmaken uit linolzuur.

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het inzetten van teunisbloem- en borage-olie bij PMS. Hieruit blijkt dat teunisbloem- en borage-olie kunnen helpen bij ongemakken rondom de menstruatie. De effecten zijn gebaseerd op de werking van GLA in de olie.*


B-vitaminen – voor de gemoedstoestand

Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare B-vitaminen. Ze spelen bijna allemaal een belangrijke rol in ons energieniveau en onze gemoedstoestand. B-vitaminen werken samen in ons lichaam, dus is het belangrijk dat we van alle B-vitaminen voldoende binnenkrijgen.

Vitamine B6 speelt nog een extra rol in het lichaam. Het reguleert mede de activiteit van hormonen.


Magnesium – geestelijke balans

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij verschillende processen in ons lichaam. Zo draagt het onder andere bij aan het behoud van sterke botten en de aanmaak van cellen en weefsels. Magnesium is ook gunstig voor een goede geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen.

Magnesium zit in graanproducten, groene bladgroente, zuivel, vlees, noten en peulvruchten.


Saffraan – het rode goud

Saffraan is een van de duurste specerijen ter wereld. Het wordt ook wel het rode goud genoemd en wordt al duizenden jaren als kruid, medicijn en kleurstof gebruikt. Saffraan wordt van oudsher gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde vanwege de stemming verbeterende eigenschappen en de invloed op de spijsvertering. Tegenwoordig vindt er steeds meer onderzoek plaats om de traditionele toepassingen te bevestigen.

Saffraan wordt gemaakt van de stampers van de Crocus sativus (saffraankrokus). Iedere bloem bevat 3 stampers die met de hand worden geoogst. Om 1 gram saffraan te verzamelen zijn misschien wel 150 bloemen nodig, die een paar dagen per jaar bloeien. De saffraankrokus groeit maar op enkele plekken op de wereld. Dit alles tezamen maakt saffraan het rode goud.

Saffraan ondersteunt ontspanning*, draagt bij aan een gezonde emotionele balans* en helpt een positieve gemoedstoestand te behouden.*


Mariadistel – ondersteuning van de lever

De lever heeft verschillende functies in het lichaam. Zo zorgt de lever ervoor dat afvalstoffen verwerkt worden en het lichaam verlaten. De lever zorgt er ok voor dat gal kan worden aangemaakt, wat helpt om vetten af te breken.

Hormonen worden aangemaakt door de hormoonklieren. Het zijn signaalstoffen die door het lichaam worden verspreid via je bloedbaan. Ze kunnen bepaalde processen in het lichaam in gang zetten of juist afremmen. Wanneer hormonen hun functie hebben vervuld worden ze in de lever weer afgebroken.

Om de lever te ondersteunen kan het gebruiken van een supplement zinvol zijn. Een supplement dat vaak wordt ingezet hierbij, is mariadistel. De zaden van deze prikkelbare plant worden al duizenden jaren ingezet om onder andere de lever te ondersteunen en bij vergiftigingen. Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever.*


Vitamine E – antioxidant

Vitamine E (tocoferol) is een vetoplosbare vitamine. Het heeft een antioxidatieve werking en helpt daarmee de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vitamine E zit onder andere in noten, graanproducten en groenten.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van vitamine E-suppletie bij PMS met positieve resultaten, maar verdergaand onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen.


Gezonde vetten – transporteur en grondstof voor prostaglandinen

Nog niet zolang geleden werden vetten als slecht gezien voor onze gezondheid. Inmiddels blijkt uit steeds meer onderzoek dat het eten van gezonde vetten net zo belangrijk is als het eten van voldoende groenten en fruit. Gezonde vetten zijn onverzadigde vetzuren. We hebben het dan over omega 3, 6 en 9. In de juiste verhouding hebben deze een positieve invloed op de werking en het in stand houden van het hart, de ogen, de hersenen en het cholesterolgehalte.

Daarnaast vervoeren onverzadigde vetzuren in vetoplosbare vitaminen en andere voedingsstoffen door het lichaam en vormen ze de grondstof voor de aanmaak van prostaglandinen. Prostaglandinen zijn hormoonachtige stoffen die werken op lokaal niveau in het reguleren van verschillende fysiologische processen. Ze spelen onder andere een rol bij de menstruatiecyclus, maar ook bij de waarneming van pijn.


Persoonlijk advies bij PMS-klachten

Heb je last van klachten rondom de menstruatie, zorg er dan voor dat je voldoende vitaminen en goede vetten binnenkrijgt met je voeding. Wil je je leefstijl en voedingspatroon ondersteunen met een supplement dat past bij jouw klachten? Onze professionals geven je graag advies.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.